Gazete Vatan Logo

TBMM'de 23 Nisan buluşması

TBMM’nin açılışının 92’nci yıldönümü Meclis’te ve yurt çapında düzenlenen törenlerle kutlanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu akşam yapılacak 23 Nisan resepsiyonuna katılmayacağını açıkladı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. TBMM'de düzenlenen ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ev sahipliği yaptığı törene Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MHP Lideri Devlet Bahçeli, bakanlar, kuvvet komutanları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile milletvekilleri katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlamaları kabul etti.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mesajında, “Çocuklarımıza bayram armağan eden Atatürk'ün açtığı Meclis'te egemenlik milletindi. Kutluyoruz. AKP'nin çoğunlukta olduğu Meclis ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini kararttı. Milli irade tutuklu, milletvekilleri hapiste. Kınıyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU RESEPSİYONA KATILMAYACAK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 23 Nisan nedeniyle akşam saatlerinde vereceği resepsiyona katılmayacak.

MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK, KUTLAMA KABULÜNÜN ARDINDAN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kutlama kabulünün ardından açıklamalarda bulundu. Cemil Çiçek, "Bugün milletimizin için önemli, tarihi bir gün. 23 Nisan 1920, milletimizin bağımsızlığına giden ilk adım. Demokrasiye, Cumhuriyete giden adımların atıldığı önemli bir gün. Bunu bize armağan edenlere şükran borçluyuz. Özellikle bölgemizde, çevremizde yaşananlara baktığımızda, Cumhuriyetin ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunun, belki bir mukayese yaparak daha çok farkında olmalıyız. Bu bayram, milletimize ve çocuklarımıza kutlu olsun."

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK ÇELENK BIRAKTI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. TBMM Başkanı Çiçek'in anıta çelenk bırakması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Törene, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

DİNÇER ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Anıtkabir'deki ilk törene, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Heyetin, Aslanlı Yol'dan yürümesinin ardından Dinçer, üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı yazan çelengi, Atatürk'ün mozolesine koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Dinçer ve beraberindekiler Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

ISPARTA

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 92’nci yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Isparta’da coşkuyla kutlandı.

Bayram kutlamaları Hükümet Meydanı’nda saat 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Vali Memduh Oğuz, saat 09.00’da makamında tebrikleri kabul etti, ardından bayram dolayısıyla koltuğunu Mustafa Şener İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Selin Aydemir’e bıraktı. Çocuk Vali Aydemir, kentte çocuklar için yeterli oyun alanı, bisiklet yolu olmadığına da dikkati çekerek, oyun alanlarının ve bisiklet yollarının artırılması gerektiğini belirtti.

Buradaki programdan sonra kutlamalar, Atatürk Stadyumu’nda geçit töreni ve gösterilerle devam etti. Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin ve Belediye Başkanı MHP’li Ziya Günaydın askeri araç üzerinden halkı selamladı, bayramlarını kutladı.

İZMİR

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutnaı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile protokol üyelerinin koltuklarını temsili olarak devrettikleri öğrenciler Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Şeref Defteri'ni, koltuğunu devrettiği Hakimiyet-i Milliye İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ekin Nalbantoğlu ile imzalayan Vali Kıraç, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk; Dünya'nın tek çocuk bayramını armağan ettiğin Türk çocuklarıyla birlikte çağdaş uygarlık yolunda gösterdiğin hedeflere doğru büyük bir inanç ve kararlılıkla ilerlediğimizi ifade ediyoruz. Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bütün Türk Milleti'nin gayesi ülkemizi dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye doğru hızla götürmektir. Bu zorlu ve kutsal yarışta sürekli değişimi ve gelişimi öngören ilke ve inkılapların bizi farklı ve güçlü kılan en büyük kazancımızdır.”

BDP'DEN AÇIKLAMA GELDİ

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katılmamalarıyla ilgili ”Tavrımız Meclis’e değil egemenlik iradesini yok sayan iktidara karşı” dedi.

Kaplan, Meclis’te, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile düzenlediği basın toplantısında, 23 Nisan’ın bu yıl da ”demokrasi ve özgürlüklerin yerleşmediği, Türkiye’nin çoğulcu yeni bir anayasaya kavuşmadığı, demokratik siyaset kanallarının açılmadığı, halk iradesinin kelepçelendiği, anadil yasağının kalkmadığı, çocuklara yönelik işkence, taciz, tecavüz, gözaltı tutuklama gibi insanlık dışı uygulamaların artarak devam ettiği bir atmosferde karşılandığını” iddia etti.

”Demokratikleşmeden Kürt sorununa, sosyal adaletten kalkınmaya varıncaya kadar siyasal, ekonomik ve toplumsal alanda önemli sorunlarla karşı karşıya bulunulan bir ortamda 23 Nisan’ı ne milli egemenlik adına ne de çocuk bayramı tadında kutlayabilmenin olanağı ne yazık ki bulunmamaktadır” ifadesini kullanan Kaplan, şunları söyledi:

”Bu parlamentonun duvarında ’Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diye yazar ama bu parlamentonun 8 üyesi bugün halen cezaevinde tutuklu. Seçilmişleri tutuklattırarak halk iradesini hiçe sayan bir iktidar zihniyetinin yarattığı bu tablo, Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözünün sadece duvarlarda asılı kaldığı bir ülkenin, Türkiye’nin tablosudur. Bu tablo karşısında
halk iradesinin özgür olduğu söylenebilir mi? Ne yazık Türkiye’de egemenlik, sayısal çoğunluğu elinde bulunduran AKP iktidarına ve onun emrindeki vesayet kurumlarına aittir.”

Kaplan, daha önce ki yıllarda 23 Nisan etkinliklerine katıldıklarını anımsatarak, ”Tavrımız Meclis’e değil egemenlik iradesini yok sayan iktidara karşı” dedi.

Kaplan, bir soru üzerine, akşam resepsiyona da katılmayacaklarını bildirdi.

”Renkli gösteriler gerçekleri gizleyemez”

Buldan da 23 Nisan ile ilgili renkli görüntülerin bir ”yanılsama olduğunu” savundu.

”Uludere’de ölen 19 çocuğun, cezaevlerinde 2 bin 821 çocuğun adı bu 23 Nisan’da yok. Sokaklarda sürüklenen, kolu kırılan, dipçikle öldüresiye dövülen, gaz bombalarına maruz kalan, katilleri beraat ettirilen çocukların adı bu 23
Nisan’da yok” diyen Buldan, şu ifadeleri kullandı:

”Bu çocuklar, bu ülkenin gerçekleridir. Renkli gösteriler, renkli kutlamalar bu gerçekleri gizleyemez, üstünü örtemez. Biz bu gerçeklere dikkat çekmek için 23 Nisan resmi kutlamaları ve törenlerine katılmadık.

Tutuklu bulunun milletvekilleri, belediye başkanları, seçilmiş temsilciler ve siyasetçiler derhal serbest bırakılmalı, örgütlenme-düşünce ve siyaset özgürlüğünü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Halk iradesinin parlamentoda temsil edilmesini engelleyen anti-demokratik yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı. Çocuklarımıza eşit fırsatlar sunulmalı, kendilerine özgür bir geleceği hazırlayabilecekleri imkanlar yaratılmalı, güvenli ve barışçıl bir ortam oluşturulmalı.”

Haberin Devamı