Gazete Vatan Logo

Tayyipler Alemi aklandı

Başbakan Erdoğan'ın kendisini hayvan şeklinde karikatürize eden Penguen Dergisi'ne açtığı 40 bin YTL'lik tazminat davası reddedildi

Ankara- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde betimleyen "Tayyipler Alemi" konulu karikatürleri yayınlayan Penguen Dergisi aleyhine açtığı 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası reddedildi.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, Erdoğan ve Penguen Dergisi'nin avukatları katıldılar. Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin, dergide yayınlanan karikatürlerin müvekkilinin kişilik haklarına saldırı teşkil ettiğini savunarak, davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Penguen Dergisi'nin avukatları ise, karikatürler nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemeyeceği, Erdoğan ile çizilen karikatürler arasında herhangi bir özdeşleştirme yapılmadığı ve hakaret kastı bulunmadığı yönündeki eski dilekçelerini tekrar ettiler. Yargıç tarafların görüşlerini aldıktan sonra davanın reddine karar verildiğini açıkladı.

Kedi cezasına misilleme
Penguen adlı haftalık mizah dergisinin 24 Şubat 2005 tarih ve 127 nolu sayısının kapağında, "Karikatürist Musa Kart, 'Tayyip Erdoğan kafalı kedi' çizdiği için ceza aldı" üst başlığıyla Erdoğan'ı fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde betimleyen "Tayyipler Alemi" konulu karikatürlere yer verilmişti. Karikatürlerin, Başbakan Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı içerdiği ifade edilen dava dilekçesinde de, Penguen Dergisi'nin sahibi Erdil Yaşaroğlu ile Pak Yayıncılık'tan 40 bin YTL manevi tazminat talep ediliyordu.

Haberin Devamı