Gazete Vatan Logo

Tavuk, tavuk olalı böyle tesis görmedi

Tavuk, tavuk olalı böyle tesis görmedi

Başkentte bir gecekonduda kaçak kesim yapan tavukçulara baskın düzenlendi. Zabıta, halk sağlığını tehdit edecek nitelikteki kesimhaneyi mühürledi.

Ankara Yenimahalle Belediyesi zabıta ekipleri, ihbar üzerine Şentepe Avcılar Mahallesi’ndeki bir gecekonduda kaçak kesim yapan tavukçulara baskın düzenledi. Zabıtalar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden gelen ekiplerle birlikte ruhsatsız ve halk sağlığını tehdit edecek nitelikte bulunan kesimhaneyi mühürledi. Gecekondudaki odanın birinde canlı tavuklar sağlıksız koşullarda bekletilirken diğer odada tavuk pisliği, kan ve talaş yığınları arasında kesim yapılıyordu. Toptan satın alınan tavukların sağlıksız koşullarda parçalara ayrıldığı ve çeşitli iş yerlerine satıldığı belirlendi. Genç Tavukçuluk çalışanları, satış yapmadıklarını kendi düğünleri için tavuk alıp kestiklerini iddia etti.



‘Kimse zehirlenmedi’

Kaçak kesimhanenin kapatılacağını öğrenen tavukçular, zabıtaya tepki gösterdi. Bu koşullarda yapılan kesimin halkın sağlığını tehdit edeceğinin söylenmesi üzerine satıcılar “Ben de yiyorum çocuklarım da yiyor. Bu zamana kadar hiç zehirlenme şikâyeti gelmedi” diye kendilerini savundu. Kesilen tavuklara imha edilmek üzere el koyan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, canlı olanların uygun olan bir mezbahaya gönderilmek üzere işlem yapılmasına karar verdi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “İşine, mesleğine sahip çıkan ve halk sağlığına önem veren esnafla merdiven altı üretim yapan bir olamaz. Yenimahalle’de kimse halkın sağlığıyla oynayamaz” dedi.

2 ayda 167 milyon adet tavuk yedik

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre şubat ayında yumurta tüketimi yüzde 1.2 artışla 1 milyar 387 milyon adede çıktı. Buna ocak ayında 1 milyar 462 milyon adetlik tüketim de eklenince 2 ayda kırılan yumurta sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 180 milyon artışla 2 milyar 850 milyona ulaştı. Yumurta tüketimindeki artışın yanında beyaz et tüketimi de hızlı yükseldi. Özellikle hindi etine yönelimdeki artış dikkat çekti. Kesilen hindi sayısı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8, yıllık bazda ise yüzde 56.6 gibi çok yüksek oranda yükseldi. Ocak ayında 277 bin, şubat ayında ise 322 bin hindi kesildi.

Haberin Devamı