Gazete Vatan Logo

Tatlıya bağlamaya niyeti yok!

Cumhurbaşkanı, TCMB Başkanı Başçı ve Babacan’la yaptığı zirvenin ardından piyasaya ‘Sonunu tatlıya bağladık’ açıklamasıyla ılımlı mesajlar verdi, dolar 2.60’ın altına indi. Ancak Çin moralleri bozdu, dolar 2.6488’le rekor kırdı.

Tatlıya bağlamaya niyeti yok!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz politikası konusunda sert eleştiriler yönelttiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la Çarşamba günü Beştepe’de gerçekleştirdiği zirveden ılımlı mesajlar geldi ancak doların ateşi içeride yeniden yükseldi. Erdoğan’ın “Babacan ve Başçı’yla görüştük, sonunu tatlıya bağladık” açıklamalarına rağmen dolarda yeni rekor geldi. Cuma gününe 2.60’ın altında başlayan dolar/TL, kademeli olarak yükseldi ve 2.6488’e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Borsa yüzde 2.11 gerileyerek, 77 bin puanın altına indi. İki yıllık gösterge tahvilinde faiz yüzde 8.92’ye çıktı.

Kısa vadeli döviz finansmanına en çok ihtiyaç duyan para birimlerinden olan TL’deki değer kaybı benzer ülkelere göre daha belirgin oldu. TL dün dolar karşısında yüzde 2.2 gerilerken, diğer gelişmekte olan para birimlerinde kayıp yüzde 1.5-2 arasında yer aldı.

Hedge fonlar dolara saldırdı

Societe Generale Stratejisti Bernd Berg, “Piyasada şu an gördüğümüz bir dolar hareketi. Hedge fonlar kadar gerçek para hareketlerinden de muazzam bir dolar talebi görüyoruz” diye konuştu. Bankacılar, Çin in para birimi yuanda günlük işlem bandının yüzde 2’den yüzde 3’e çıkartılabileceğine ilişkin söylentilerin satış baskısı yarattığı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Çin’in kur bandını açacağı dedikodusu var. O yüzden tüm gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı yaşanıyor. Türkiye özelinde bir durum yok. İşlem hacmi düşük, o yüzden TL’deki etki bir miktar daha fazla hissedildi” dedi.

Merkez’i dikkate alın başkaları sizi yanıltır

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurla ilgili olarak sadece Merkez Bankası’nın dikkate alınması gerektiğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Babacan, kurdaki son gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın da, hükümetin de resmi kur hedefi yok. Bizim enflasyon hedefimiz var. Bu yıl ulaşılabilir değil ama yüzde 5 enflasyona petrol fiyatları böyle devam ederse gelecek yıl ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Kurun hâlâ enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor. Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez Bankası’nın kurla ilgili yorumları olabilir. Sadece Merkez Bankası kurla ilgili konuşabilir. Başka kimsenin kurla ilgili konuşma yetkisi yok. Sadece Merkez Bankası’nın kurla ilgili söylediklerine bakın. Merkez Bankası’ndan başka kimseyi kurla ilgili dikkate almamak lazım. Kur konusunda başka kimseyi dikkate almamak lazım çünkü yanıltır.”

Haberin Devamı

Enflasyon tahminini gözden geçirmeli

Ali Babacan, “Kurun burada ne kadar kalacağı önemli. Sepet buralarda kalırsa, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini gözden geçirmesi gerekir. Kurda geri dönüş olursa, Merkez Bankası’nın son enflasyon raporundaki tahminleri geçerli olabilir” diye konuştu.

Alo dese, hemen gelir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Erdem Başçı’yla artık daha sık görüşeceğini belirten Ali Babacan, “Cumhurbaşkanı, Erdem Bey’e bir alo dese, hemen orada olur. İletişim son derece faydalıdır” dedi. Babacan, büyük resmi görmenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı