Gazete Vatan Logo

Tasteriksler!

Bergama’da taş ocağı işleten şirket mahkemeyi yanıltarak dava açıp 5 ay süreyle kapatılmalarına neden olduğunu öne sürdükleri, Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı ile azalarına tazminat davası açtı

Tasteriksler!

İzmir’de Kalker Madencilik Şirketi, ÇED kararıyla Bergama’ya 15 kilometre uzaklıktaki Çalıbahçe Mahallesi’nde taş ocağı işletmeye başladı. Mahalle Muhtarı Mehmet Gürel ile Muhtar Azası Ali Gürgen, geçen 2 Ocak’ta İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi’nde ÇED kararının iptali için dava açtı. Gürel ve Gürgen, ayrıca maden şirketinin yaptığı patlatmalar nedeniyle mahalledeki caminin minaresinin yıkıldığını, usulsüz ağaç kesilip ormana zarar verildiğini öne sürüp, fotoğraflar da sunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi. Mahkeme, 6 gün sonra yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Taş ocağı, 29 Mart’ta 5 ay süreyle kapatıldı.

Kalker Madencilik Şirketi, milyonlarca lira zarara uğradığını belirterek hukuk mücadelesi başlattı. Taş ocağının ilk açıldığı zaman köye daha uzak olduğunu, o zaman yapılan ÇED toplantısına herkesin katıldığını söyleyen Çalıbahçe Mahallesi Muhtar Azası Ali Gürgen, şöyle devam etti:

“Kaza kaza köye 560 metre kadar daha yaklaştılar. Madende patlatılan dinamitler evlerimize zarar vermeye başladı. Kaymakamlık raporunda mahalledeki caminin minaresenin rüzgardan yıkıldığı raporu verilmiş. Peki o zaman mahalledeki diğer evlerin duvarlarındaki çatlaklar da mı rüzgardan meydana geldi.” Mahalleye 15 yaşında gelin olarak geldiğini söyleyen Ali Gürgen’in annesi 78 yaşındaki Hasibe Gürgen, “Evim sapasağlamdı. Bir gün madende bir patlatma oldu. Evimin duvarları çatladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mücadeleye devam

Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Gürel, taş ocağı nedeniyle mahallerinin yaşanmayacak hale geldiğini ifade ederken, “Patlatılan dinamitler nedeniyle çoluk- çocuğumuz korku içinde. Tarım arazileri ve zeytin ağaçlarımızın madenin neden olduğu tozlar nedeniyle verimi düştü. Doğaya verilen zarar nedeniyle çevrecilerden bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Mahkemeyi yanılttığımız yönündeki iddialar da asılsız. Maden şirketi, haksız yere dava açıp kendilerini zarar uğrattığımızı ileri sürüp, tazminat davası açmış. Ancak, yılmayıp, mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı