Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiye önce sınav sonra 3 yıllık sözleşme

Kamuya alınacak 720 bin taşerona yeterlilik sınavı yapılacak. Taşeron işçi ‘özel sözleşmeli personel’ pozisyonunda 3’er yıllık sözleşme ile istihdam edilecek. Ücretleri değişmeyecek.

Taşeron işçiye önce sınav sonra 3 yıllık sözleşme

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kadro müjdesi verdiği taşeron çalışanların istihdam şartları netleşiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kamuda “özel sözleşmeli personel” pozisyonunda istihdam edileceğini açıkladı. Kamuda istihdam edilecek taşeron çalışanlara yeni bir statü verileceğini belirten Ağbal, “Bundan sonra kamuda, özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda personel istihdamını sağlamak üzere yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu” dedi.

Ağbal, Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde Meclis’e gönderebileceklerini bildirdi.

Kritik tarih 1 Kasım 2015

Ağbal’ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek. Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015’ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek.

Haberin Devamı

Kamuya alınacak personelin

12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle “özel sözleşmeli personel” pozisyonunda 3’er yıllık sözleşme imzalanacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek. Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek.

Kimler girebilecek?

- Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek.

- Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığı’nda, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, hemşire, büro görevlisi gibi asıl işleri yapanlar yararlanacak.

- Personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak.

Haberin Devamı

Kimler giremeyecek?

- Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.

- Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

- Belediye şirketleri kapsamda olmayacak.