Gazete Vatan Logo
Magazin Tasarım bienaline geri sayım

Tasarım bienaline geri sayım

Tasarım bienaline geri sayım

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim’de kapılarını ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor. Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde “BİZ İNSAN MIYIZ?: Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığı altında gerçekleştirilecek bienalde, 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, nörolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi yer alacak. Son 2 saniyeden geçtiğimiz 200.000 yıla kadar uzanan bir zaman dilimine yayılarak “insan” ve “tasarım” arasındaki ilişkiye odaklanacak 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde 5 farklı mekânda sergilenecek. 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin bu yılki sergi mekânları Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt Sanat Mekanı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri olacak.

3. İstanbul Tasarım Bienali, en ilginç tasarım olan insanı afişlerine taşıyor. İnsan ve cep telefonu arasındaki ilişki üzerinden kurgulanan çalışmada aynadan kendisini çeken insanın yansıması, onun da serginin bir parçası olduğu mesajını veriyor. Patlayan flaş görüntüsü bir yandan insana anonim kalma imkânı sağlarken bir yandan da insan imgesine müdahale ediyor. Küratörler, sergi katalogundaki sunuş yazılarında “Bu bienal bir tür ayna. Asıl eser sergilenenler değil; eser, aynada her zaman gördüğümüz şaşırtıcı yansımaya bakınca verilen beklenmedik ve yaratıcı tepkilerde gizli,” önerisinde bulunuyor. Aynada “selfie” çeken insanların fotoğraflarından oluşan afişler bienal izleyicilerini #BizİnsanMıyız etiketi ile kendi fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

4 fikir var

Tasarımın bu derece yaygın olduğu bir çağda, tasarım olgusunu yeniden düşündürmeyi hedefleyen 3. İstanbul Tasarım Bienali, iç içe geçmiş 4 proje kümesinden oluşuyor: Bedeni Tasarlamak, Gezegeni Tasarlamak, Yaşamı Tasarlamak ve Zamanı Tasarlamak.

BEDENİ TASARLAMAK başlığı altında sergilenen projeler, insan bedeninin kendisinin nasıl sürekli yeniden inşa edilen değişken bir yapı olduğunu, ellerimizin benzersiz işleyişinden beyin üzerine yapılan son araştırmalara kadar farklı yönleriyle keşfe çıkıyor. Projeler insanın her boyutuyla sürekli ayarlanabilir veya değiştirilir olmasından besleniyor.

Haberin Devamı

GEZEGENİ TASARLAMAK ise bizi geniş toprakların ve ekolojilerin insan tarafından tasarlanması üzerine yeniden düşünmeye davet eden bir dizi proje sunuyor. İnsanın her yöne tasarım yayması ve gezegenin insan eliyle tasarlanmış katman katman yapılarla kaplanması projelere ilham veriyor.

YAŞAMI TASARLAMAK üretilen yeni mekanik, elektronik ve biyolojik yaşam formlarını inceliyor. Makinelerin, organizmaların, hesaplamaların ve genetiğin içinde olduğu bir karışım laboratuvarlardan gündelik hayata, toprağa, havanın ve okyanusların içine taşınıyor.

ZAMANI TASARLAMAK da bizi, en eski tarihlerdeki ilk insan aletleri ve süslemelerden, insanlara kendilerini ve eşyalarını 2 saniye kadar kısa bir sürede tekrar tasarlayabilme olanağı veren sosyal medya kanallarına uzanan benzersiz bir arkeoloji ile tanıştırıyor.

Haberin Devamı