Gazete Vatan Logo

Tarihte bir ilk: iPhone satışlarında düşüş!

Çıktığı ilk günden bugüne kadar geçen 9 yıl süresince devamlı yükselen bir grafik çizen iPhone satışları, tarihte ilk kez bu yıl gerileyecek.

Tarihte bir ilk: iPhone satışlarında düşüş!

Aratırma ve analiz firmalarından gelen raporlara göre, henüz girdiğimiz 2016 yılın Apple için bir ilk olabilir.

Bildiğimiz gibi dünyanın en değerli markası, en çok nakite sahip olan şirketi ve en yüksek marka sadakatine ait oluşumu Apple. Tüm bunların lokomotifi ise tabii ki iPhone. Bugün Apple adeta bir darphaneye dönüştüyse bu başarıdaki en büyük pay (hatta neredeyse tek pay!) iPhone'a ait. Düşünün ki ta 2007 yılından bugüne kadar geçen 9 senede her daim yıl bazlı satış grafiği yükselen bir 'teknoloji ikonundan' bahsediyoruz.

Evet; Apple'a övgülerle geçen bu girizgahın ertesinde gelelim bardağın boş tarafına. Gerçi henüz 'boş' demek doğru değil ne de olsa bir analizden bahsedeceğiz ama en nihayetinde mevcut verilerden hareketle yapılan bir analiz olduğundan muhtemelen doğruluk payı oldukça yüksek.

Pazar araştırma ve analiz firmalarından Piper Jaffrey'nin popüler analiz uzmanı Gene Munster'a göre Apple'ın iPhone satışları tarihinde ilk kez bu yıl gerileyecek. İlk olarak Apple'ın 3 farklı tedarikçisinin (Dialog Semiconductor, Qorvo ve Cirrus Logic firmaları) bileşen siparişinde %10-15 seviyesinde bir düşüş meydana geldiğini onaylaması ve hemen akabinde düşüşün %30'u bulduğuna yönelik yayımlanan Nikkei raporunun gölgesinde 2016'nın Mart ayı sonu ile tamamlanacak ilk çeyreğinde (Apple'ın mali takviminde 2. çeyreğe karşılık geliyor) toplam iPhone satışın 55 milyon ile sınırlı kalacağı belirtiliyor ki bu yıl bazlı %10 gerilme demek. Şöyle ki 2015'in aynı döneminde toplam satışlar 61.17 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Bu arada sipariş iptallerinden önceki satış tahmininin 62.5 milyon adet seviyesinde raporlandığını da not olarak düşelim.

Keza takip edecek bir sonraki çeyreğe (Nisan-Mayıs-Haziran) ilişkin satış beklentisini de 48.5 milyon adetten 45 milyona çekildi ki bu da yine yıl bazlı %7 dolayında bir gerileme anlamına geliyor.

Rapora buradan erişebilirsiniz, grafiğimiz aşağıda:

Haberin Devamı