Gazete Vatan Logo

Tarihin en büyüğü oldu

Apple, sadece 3 ayda 18 milyar dolar kâr etti. Saatte 34 bin iPhone satan şirketin cirosu İsrail, Yunanistan ve Danimarka’nın aynı dönemdeki milli gelirinden bile fazla.

Önce iPod, sonra iPhone ve iPad, iMac, Apple TV derken Apple Watch ile kolumuzu da esir almaya hazırlanan dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple, insanlık tarihinin en büyük kâr rakamına ulaştı. Yaklaşık 200 dolara mal ettiği büyük ekranlı iPhone 6’ların piyasaya sürülmesiyle iPhone satışlarında yüzde 46’lık artışı yakaladı. Bu satış patlaması sayesinde 74.6 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Bu rakam İsrail, Yunanistan ve Danimarka’nın çeyrek yıl milli gelirinden daha yüksek bir gelir. Yani Apple bu ülkelerin 3 ayda ürettiğinden daha fazla gelir elde etti.

Paranızı 1984’te yatırsaydınız...

1984 yılında borsaya açılan şirkete o yıl yatırım yapmış olan biri elindeki hisseleri tutsaydı 167 kat para kazanacaktı. Örneğin o gün 4 bin dolarlık Apple hissesi alan biri şu an 671 bin dolar değerinde hisse sahibi olacaktı.

‘Olağanüstü kâr’

Haberin Devamı

Bunun 18 milyar dolarını da kâr olarak açıkladı. Apple’ın kârı da bir önceki döneme göre yüzde 37 yükseldi. Apple’ın hisseleri bu açıklamayla zirveye tırmandı. Daha önceki en büyük kâr rakamı Amerikan petrol devi Exxon’un 15.9 milyar dolarlık kârıydı. Apple bu başarıyla iPad tabletlerinin satışlarında görülen yüzde 22’lik azalmaya rağmen ulaştı. iPad satışlarının büyük ekranlı telefonlara olan ilgi nedeniyle azaldığı belirtiliyor. Apple CEO’su Tim Cook ise karşılaştıkları bu talebin tüm zamanların en fazlası olduğunu belirterek, ’Olağanüstü çeyrek’ için Apple dostu kullanıcılara teşekkür etti.