Gazete Vatan Logo

Tarihi köprünün üzerine beton dökülmüş!

Tarihi köprünün üzerine beton dökülmüş!

İZMİR Konak, Halil Rıfat Paşa Semtinde 100 yıllık tarihi köprünün üzerine bir yıl önce Konak Belediyesi tarafından beton dökülerek vatandaşların kullanımı için merdiven yapıldığı ortaya çıktı.

Köprünün altından geçen suyun Değirmen dağından gelip Eşrefpaşa dere sokağından geçip buradan ünlü İngiliz bahçesinin içindeki ağaçları besleyerek denize döküldüğüne dikkat çeken tarihçiler köprünün tescillenmediği için betona kurban edildiğini söyledi.

Eski İzmir Valisi Halil Rıfat Paşa’nın adını alan caddenin yolunu yaparken derenin üzerine bir büyük iki de küçük gözlü su kemeri yaptığını dile getiren kent tarihi araştırmacı yazarlarından Abdülkadir Hazman, "Yıllarca İzmirliler bölgeden geçerken bu köprüyü kullandı. Köprünün taş ve motifleri yapım şekliyle Kemer’deki kervan

köprüsüne çok benziyor. İzmir’de Büyük Kanal Projesiyle köprü işlevsiz hale geldi. 2013 yılında köprünün bulunduğu 349 sokakta iyileştirme çalışmaları sırasında yüz yıllık tarihi köprünün üzerine beton dökülerek merdiven yapılarak bir tarih yok edildi. Mahalle halkının tüm uyarılarına rağmen belediye bu köprünün üzerine beton duvar dikti, köprünün sadece bir tek gözü görünecek şekilde içi tuğla duvarı ile örülerek kapatıldı. Köprünün üzerindeki Osmanlı ay yıldızı yine Osmanlıca yazılı yapım tarihi geride anı olarak kaldı. Köprünün tescili yapılıp koruma altına alınmalıydı" dedi.

Haberin Devamı

Mahalle sakinleri de tarihi köprünün bulunduğu alanın kullanılmadığı için ayyaş yuvası haline geldiğini ve çocuklarını korumak anlamında Belediye’den önlem alınmasını istediklerini, görevlilerin de tarihi köprünün üzerine beton döküp merdiven yaptıklarını dile getirdi.