Gazete Vatan Logo

Tarihi gün! Yeni sistem resmen başladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'teki yeminiyle birlikte, parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Gazetecilerin "Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı? Başkan mı" sorusuna ise "Başkan diyebilirsiniz" diye yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir özel defterine 'Ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize söz veriyoruz' diye yazdı.

Tarihi gün! Yeni sistem resmen başladı

Türkiye tarihi bir günlerden birini yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yemin etti ve parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.
YENİ DÖNEMİN İLK AÇIKLAMASI: İNŞALLAH BUNDAN SONRA DAHA GÜZEL OLUR
Erdoğan, Meclisten ayrılırken basın mensuplarının törene ilişkin sorusu üzerine, "Her şey gayet güzel oldu, milletin önünde. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur" yanıtını verdi. Gazetecilerin, "Size Başkanım mı diyeceğiz efendim?' sorusuna Erdoğan, "Başkanım" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, duygularının sorulması üzerine ise "Duygularımı Külliye'deki konuşmamda anlatacağım." dedi.
Erdoğan daha sonra Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle uğurlandı.
Meclis çıkışında bekleyen vatandaşlar, Erdoğan'ı selamlayarak makam aracını karanfillerle donattı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin metni:
"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”
DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDI
Erdoğan yenim ettikten sonra dakikalarca ayakta alkışlandı. İYİ parti, Erdoğan salona girdiğinde karşılamak için ayağa kalktı. MHP'liler Erdoğan’ın salona girişinde ayakta karşıladı. HDP ve CHP hiç ayağa kalkmadı.
ERDOĞAN MECLİS'TEN AYRILDI ANITKABİR'E GİTTİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemin etmek üzere geldiği Meclis'ten ayrıldI. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'e gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve ardından İstiklal Marşı okundu.
Cumhurbaşkanı, Anıtkabir defterine şunları yazdı:
"Aziz Atatürk! Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında, 12. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı olarak, milletimizi yüceltmeye devam edeceğimize söz veriyoruz. Ruhun şad olsun
"Milletimizin birliğini, kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mazbatası takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemin töreni için Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ayrılarak Meclis'e geldi.Yol kenarında bulunan bazı vatandaşlar Erdoğan'ın makam aracının üzerine gül yaprakları attı. TBMM'ye giriş yapan Erdoğan, burada şeref kıtasını selamladı.
Erdoğan'a, Başkanlık Divanı girişinde, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yemin töreni için Meclis'e geldi. Vatandaşlar yoluna gül döktü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te törenle karşılandı.

Haberin Devamı