Gazete Vatan Logo

Tapumuzu vermedik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Aziz milletimiz, iradesine yöneltilen her türlü darbe teşebbüsüne karşı, kurtuluş mücadelesi ruhuyla cevap vereceğini bir kez daha göstermiştir.

Tapumuzu vermedik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93’üncü yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan’ın mesajı, şöyle:

“Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93’üncü yıldönümüdür. Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakarlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır. Aziz milletimiz, kendi seçtiği temsilcileri eliyle kullandığı iradesine yöneltilen her türlü darbe teşebbüsüne karşı, kurtuluş mücadelesi ruhuyla, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde cevap vereceğini, yaşanan son hadiselerle bir kez daha göstermiştir. Milletimizin, farklı mihraklardan gelen ihanet girişimleri karşısındaki asil ve kararlı duruşu, önümüzdeki süreçte ülkemizin demokrasi, özgürlük ve kalkınma yolunda ilerleyeceğinin en açık delilidir. Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, anlaşmanın mimarı tüm devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum.”

Haberin Devamı

Vatanın kurucu belgesi

Başbakan Binali Yıldırım, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, vatanın kurtuluşunun ve Cumhuriyetin kuruluşunun dünya devletleri tarafından kabul edildiği Lozan Barış Antlaşması’nın, dönemin bütün olumsuz şartlarına rağmen, kazanılan bir diplomasi zaferi olduğunu belirtti. Başbakan Yıldırım,şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin ilk siyasi başarılarından biri olan Lozan Barış Antlaşması, aziz milletimizin canıyla, kanıyla ve kararlılığıyla zafere taşıdığı milli mücadelemizin bir neticesidir. Bu antlaşmayla atılan temel üzerinde demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti yükselmiştir.” Başbakan Binali Yıldırım mesajında, “Cumhuriyetimizin kurucu belgelerinden olan Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıl dönümünde, köklü kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmiş bir millet olarak ülkemizi daha modern ve müreffeh yarınlara taşıyacağımıza, yaşadığımız zorlu süreçlerin el birliğiyle üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Darbenin tarihi 24 Temmuz’du

Darbeci askerlerin, kalkışmanın bir numarası olarak görülen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk dahil çoğunun 24 Temmuz’a kadar izinli olması darbe girişimi için planlanan tarihin 24 Temmuz olduğunu düşündürtmüştü. Güvenlik uzmanı Mete Yarar da darbeci ekibin çoğunluğunun 24 Temmuz’a kadar izinde olduğunu ancak deşifre olunca hepsinin apar topar birliklerine geri döndüğünü söylemiş, “Bu bize darbenin 24 Temmuz sonrası bir tarihte daha hazırlıklı ve organize bir şekilde yapılacağını gösteriyor.

Hepsinin tutuklanacağı anlaşılınca darbeyi bir anda öne almaya çalıştılar” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı