Gazete Vatan Logo

Tank avcıları geliyor!

TSK için geliştirilen paletli ve tekerlekli silah taşıyıcı araçların prototipleri tamamlandı. Çamurlu, engebeli arazi ile asfaltta yüksek hızla hareket eden yeni nesil tank avcıları Kaplan ve Pars seri üretime hazırlanıyor

Tank avcıları geliyor!

TSK için geliştirilen paletli ve tekerlekli silah taşıyıcı araçların (STA) üretiminde önemli aşama kaydedildi. Nurol Holding ve BAE Systems ortaklık girişimi olan FNSS Savunma Sistemleri, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile yapılan sözleşme kapsamında geliştirilen paletli Kaplan ve tekerlekli Pars STA’nın prototiplerinin tamamlandığını duyurdu. Kaplan-STA için devam eden, Pars-STA için mayıs ayında yapılacak doğrulama faaliyetlerinin ardından araçların kalifikasyon testlerine başlanacak.

260 silahlı ve zırhlı araç

SSM ile 2016’da imzalanan sözleşme kapsamında milli ve yerli imkânlarla tasarlanıp üretilen, silahlı, paletli ve tekerlekli toplam 260 adet Zırhlı Tanksavar Sistemi Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) envanterine girecek. FNSS’nin TSK’ya teslim edeceği STA’ların 184’ü paletli, 76’sı ise tekerlekli olacak. FNSS detay tasarımın yanında ilk paletli araç prototipini üreterek tanksavar kulesi Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi’nin (UKTK) fabrika testlerine de başladı.

2021’de hepsi envanterde

Haberin Devamı

Prototipin ortaya çıkması için geçen 15 aylık sürenin dünya genelindeki benzer projeler arasında rekor olduğunu belirten FNSS Pazarlama ve Programlar Grup Başkanı Aybars Küçük, “KKK özgün bir konsept tanımlayarak ihtiyacını ortaya koydu. Projede yakaladığımız bu ivme ile kalifikasyonu başarıyla tamamlayıp, seri üretim aşamalarına çok çabuk geleceğiz. Dünya ordularının dikkatini çekecek bir kabiliyeti KKK’na kazandıracağız” dedi.

Hem karada hem suda
Amfibi özelliğe sahip iki araçta karada, çamurlu ve engebeli arazide gidebilecek. Araçlar arkalarında bulunan iki adet suda itki sistemi ile derin ve akıntılı sularda operasyon yapabilecek. Beş yol tekerleğine de sahip olan paletli Kaplan’da 5, Pars’ta ise 4 askeri mürettebat bulunacak. Kaplan karada 65 km/s, Pars ise 110 km./s hız yaparken, araçların sudaki hızı yaklaşık 6.5 km./s olacak. Yüzde 70 dik eğime tırmanabilen araçlardan Kaplan-STA 1.8 metrelik hendekleri ve 75 cm’lik dik engelleri, Pars-STA ise 80 cm.’lik hendekleri ve 40 cm’lik dik engelleri rahatlıkla aşabilecek.

Haberin Devamı