Gazete Vatan Logo

Tan'a yeniden adaylık teklif edildi

Tan'a yeniden adaylık teklif edildi

İmralı ziyaretinin ardından HDP'de aday listesi yeniden ele alınırken, Kürt muhafazakâr çevrelerde tepkiyle karşılanan Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın aday gösterilmemesi konusunda yeni bir gelişme yaşandı.

Diyarbakır'dan adaylık teklifi yapılan Tan'ın bu teklifi değerlendirmeye aldığı öğrenildi. Tan'ın durumu bugün netlik kazanacak. Kürtlerin simge isimlerinden Leyla Zana'ya da Ağrı'dan adaylık teklifi yapılınca Zana ile de dün gün boyu görüşmeler yapıldı. Hatip Dicle'nin ise sağlık sorunu ve DTK Eş Başkanlığı görevi nedeniyle aday olmayacağı netleşti. KCK yöneticileri Zübeyir Aydar ile Remzi Kartal'ın ise güvence alınmadığı için aday gösterilmeyeceği öğrenildi.

HDP heyetinin İmralı ziyaretinden sonra komisyon tekrar aday listesini değerlendirmeye aldı. Aday gösterilmemesi muhafazakâr kesim tarafından tepkiyle karşılanan Altan Tan'a dün Diyarbakır'dan adaylık teklifi yapıldı. Bu teklifi değerlendirmeye alan Tan, komisyonla görüştü. Tan'a tekrar adaylık teklifi yapılmasında Öcalan'ın etkili olduğu belirtildi. Bu gelişme üzerine ısrarla Diyarbakır'ı isteyen Leyla Zana'ya Ağrı'dan adaylık teklif edildi. Ancak Zana, Ağrı'ya mesafeli yaklaştı. Komisyon ikna etmek için dün gün boyu Zana ile görüştü. Aday olmayacağını açıklayan Hatip Dicle'nin Öcalan'ın isteğiyle aday olabileceği belirtiliyordu. Dicle'nin hem sağlık durumu hem de DTK Eş Başkanlığı görevi nedeniyle zorlandığını belirterek kesin bir dille aday olmayacağını ilettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kulislere yansıyan bilgiye göre, eski Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş Diyarbakır’dan, İslami kimliğiyle öne çıkan Hüda Kaya İstanbul'dan aday olmak istediğini iletti. Ancak komisyonun dün yapılan toplantısında da Kaya'nın aday olacağı yerin belirlenemediği ifade edildi. Muhafazakâr kimliği öne çıkan bazı isimlerin de seçilebilecek bölgelerden aday gösterileceği ifade ediliyor. Bu isimlerden Ayhan Bilgen'in son dakikada Kars'a kaydırıldığı öğrenildi.

Simge isimler Güneydoğu'dan

PKK’nın kuruluşunda yer alan simge isimlerden Kemal Pir’in yeğeni Ziya Pir’in Diyarbakır'dan, Mahsum Korkmaz’ın kardeşi Fehmi Korkmaz'ın Siirt'ten ve Mazlum Doğan’ın kardeşi Serap Mutlu’nun Batman ya da Siirt'ten aday gösterileceği belirtiliyor. Yurtdışındaki KCK yöneticileri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal’ın tutuklanmama güvencesi olmadığı için aday gösterilmeyeceği kaydediliyor. Roboski’de yakınlarını kaybeden Ferhat Encü’nün Şırnak’tan aday gösterileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Heyet Meclis'e

İmralı heyetindeki isimlerden Pervin Buldan İstanbul 3. bölge 1. sıra, İdris Baluken Bingöl, Sırrı Süreyya Önder Ankara 1. bölge 1. sıra, Ceylan Bağrıyanık ise Siirt’ten aday olacak. Heyetten sadece Dicle aday olmayacak.

Batı'da sol kökenli adaylar

HDP listesinde batıdan aday gösterilecek adaylar ise sol kimliğiyle öne çıkıyor. Yazar Eşber Yağmurdereli ve sanatçılar Pınar Aydınlar ve ile Suavi’nin İstanbul’dan aday olacağı konuşuluyor.

Eş başkanlar Selahattin Demirtaş’ın da İstanbul 1. bölge, 1. sıradan aday olacağı, Figen Yüksekdağ’ın ise memleketi Adana'dan aday olacağı ifade edilse de Van’a kaydırılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu durumda Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Mersin'den Adana'ya aktarılabileceği ifade ediliyor. HDP ile ittifak yapan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ile sosyalist kimliğiyle öne çıkan Ertuğrul Kürkçü’nün İzmir’den aday olacağı konuşuluyor. Akademisyen kökenli Mithat Sancar’ın ise İstanbul ya da Mardin’den aday olacağı kaydediliyor.

Azınlıklar da listede

HDP ile seçim öncesi ittifak yapan ve destek açıklaması yapan Alevi dernekleri, azınlıklar ve diğer bileşenlere 25 adaylık ayrıldığı belirtiliyor. Eski Avrupa Parlamentosu milletvekili olan ve Ezidi kökenli Feleknas Uca’nın Batman’dan, HDP MYK üyesi Garo Paylan’ın İstanbul 2 ya da 3. bölgeden, Süryani Erol Dora’nın tekrar Mardin’den aday gösterileceği dile getiriliyor. Alevi örgütleriyle yapılan görüşme neticesinde Turgut Öker’in de İstanbul 2. bölgeden aday gösterileceği belirtiliyor. Pir Sultan Derneği Başkanı Müslüm Doğan'ın İzmir'den aday olacağı konuşuluyor.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak’ın Hakkâri, eski CHP’li Belediye Başkanı celal doğan’ın Gaziantep’den aday olacağı belirtiliyor. Nursel Aydoğan'ın Diyarbakır'dan aday olacağı kesinleşirken, eski RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım'ın muş'tan aday olacağı belirtildi. Gazeteci Günay Aslan'ın ise Van'dan aday gösterilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Tunceli'de iki vekil hesabı

Tunceli'de CHP ile yarışacak olan HDP bir süredir etkili bir aday arayışındaydı. Seçim komisyonu Paris cinayetinde hayatını kaybeden PKK yöneticisi Sakine Cansız'ın kardeşi Metin Cansız'ın 1. sıradan adaylığını değerlendiriyor. HDP, CHP'nin Tunceli adaylarının profiline göre buradan iki sandalye almayı hesap ediyor. İkinci sıra adayın ise kentte güçlü bir geleneği bulunan Demokratik Haklar Federasyonu'na ayrılabileceği belirtiliyor.

Sakık'ı vazgeçiren mesaj

Muş Milletvekiliyken Ağrı'dan belediye başkanı seçilmesi nedeniyle milletvekili görevi son bulan Sırrı Sakık, tekrar aday olmak istedi. Ancak Öcalan'ın, "'Sırrı benim yüreğimin en büyük vekilidir. Bir dönem orda kalmalıdır, barış dönemine katkı sunmalıdır. Ne zaman dönerse adayımızdır" dediği öğrenildi. Sakık'ın bunun üzerine adaylıktan vazgeçtiği öğrenildi. Sakık, adaylıktan vazgeçmesini, "Halkın ilgisi artınca, belediye başkanı olarak görevimi sürdürmeye karar verdim" sözleri ile açıkladı. (Namık Durukan/Milliyet)