Gazete Vatan Logo

Tahliye krizine yol açan kararın iki hakimine tutuklama

Tahliye krizine yol açan kararın iki hakimine tutuklama

HSYK Başmüfettişi’nin örgüt üyeliği suçundan rapor hazırladığı 29. Asliye Ceza Mahkemesi eski Hakimi Metin Özçelik ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi eski Hakimi Mustafa Başer için Bakırköy Başsavcılığı tutuklama istedi. Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Hakim Özçelik’i tutukladı. Hakim Başer için de ‘yakalama’ kararı verdi...

‘Paralel yapı’ iddiasıyla başlatılan soruşturmalar kapsamında aralarında Hidayet Karaca ve eski polis müdürlerinin de olduğu tutuklu 75 şüphelinin tahliyesine karar veren eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32.Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, HSYK tarafından açığa alınmıştı. HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa ifadesini aldığı iki hakim için de ‘örgüt üyeliği’ suçundan rapor hazırladı. Bu rapor üzerine Bakırköy Başsavcılığı da iki hakim hakkında dün gözaltı kararı aldı. Hakim Özçelik ve Başer’in dosya üzerinden ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanması da talep edildi.

‘Gözaltı’ verilemez

Hakkında tutuklanma istenen Hakim Metin Özçelik telefonla kendisine ulaşan gazetecilere, “Terörle Mücadele Şubesi’nden bir polis aradı. Bakırköy Başsavcıvekili İdris Kurt’un görüşmek istediğini söyledi. ‘Gelirim’ dedim. Yanımda polis yok. Görevli hakim olduğum ve ağır cezalık suç üstü bir durumum olmadığı için hakkımda gözaltı kararı verilemez” dedi.

Haberin Devamı

Hakim ve savcılara yönelik gözaltılarda, suçlamanın ağır cezalık olması ya da suç üstü gerekiyor. Ancak ‘örgüt’ suçlaması ağır cezalık suç olduğu için iki hakim için gözaltı kararı verildiği belirtildi.Dün akşam Bakırköy Adliyesi’ne gelen Hakim Metin Özçelik, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce ifadesi alındıktan sonra tutuklandı. Hakim Mustafa Başer için de yakalama kararı verildi.

HAKİM BAŞER YOLDAN TWEET ATTI

‘Beni de tutuklayacaklar’

HAKKINDA ‘tutuklama’ kararı verilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi eski hakimi Mustafa Başer ise şehir dışında olduğunu belirtti. Hakim Başer, gelişmeleri Twitter’da takıpçileriyle paylaştı. İşte Uşak’ta olduğu ve İstanbul’a döndüğü iddia edilen Hakim Mustafa Başer’in attığı o tweetler:
“Tutuklanan hakim değil Türk milletinin vicdanıdır”, “Muhtemelen beni de tutuklayacaklar, bunu bile bile adliyeye gidiyorum. Bu kaçma şüphesi olan kişinin yaptığı iş olur mu?”, “Yollar çok uzun zannediyorum adliyeye sabah anca yetişebileceğim, bir de yol yorgunluğu, yine de gayret ediyorum adliyeye çabuk ulaşmaya, “Çok yoruldum mecburen dinleneceğim sabah 09.00’da adliyeye gelirim.”
Tahliye ve reddi hakim...
Tahliye krizi, avukatların 20 Nisan’da nöbetçi İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne topluca dilekçe vererek sulh ceza hakimlerinin reddini ve müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etmeleriyle başladı. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik sulh ceza hakimlerinin reddine karar verdi. Mustafa Başer’in başkanı olduğu İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi de 63 kişinin tahliyesine karar verdi. Aynı gece İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Nöbetçi 10. Sulh Ceza Hakimliği tahliye kararlarının ‘yok hükmünde’ sayılmasına karar verdi.
Adliyede basın odası krizi...
Hakim Metin Özçelik, gözaltı kararları çıkmadan önce dün saat 16.00 sıralarında Çağlayan Adliyesi’ndeki basın odasına geldi. Özçelik’ten 10 dakika sonra adliyenin güvenliğinden sorumlu Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, özel güvenlik personeliyle birlikte odaya girdi ve “Burada açıklama yapamazsınız. Dışarıda yapın. Derhal burayı boşaltın” dedi. Gazetecilerse “Her zaman savcı ve hakimler buraya sohbet etmeye gelirler. Siz de zaman zaman geliyorsunuz. Hakim bey misafirimiz. Basın açıklaması yapılmıyor. Sohbet ediyoruz. Bu odaya bu şekilde gelerek böyle davranamazsınız” dedi.
Özçelik çantasından 3 sayfalık basın açıklamasını çıkararak dağıtmak istedi. Bölükbaşı da “Bakın basın açıklaması dağıtıyor” diye tepki gösterdi. Olayın yatışmasının ardından Bölükbaşı odadan ayrıldı. Özçelik gazetecilere “Kararım hukukidir. Türkiye’de yaşananlar uzun süre sürdürülebilir bir durum değil. Türkiye’ye hukuk geri geldiğinde, şu an bu kararları verenler arkasında durabilecek mi?” diye konuştu.

Haberin Devamı