Gazete Vatan Logo

Susurluk gibi

Van'daki polisten adam kaçırma olayını deştikçe 'mide bulandıran, şüpheli' gelişmeler ortaya çıkıyor

Eski Van Milletvekili Mustafa Bayram'm oğlu Hamit Bayram'ın Van'da polisin elinden kaçırılması olayı, giderek "Susurlukvari" bir hal alıyor. İşte skandalın ardından Van'a giden müfettişlerin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdikleri bilgi notlarında yer alan ayrıntılar:

Malatya Narkotik polisleri Hamit Bayram ile şoförü Hüsnü Özbuz'u gözaltına alıyor. Eski milletvekilinin oğlunun üzerinden 10 gram eroin ile afyon sakızı çıkıyor. Tarih 8 Temmuz... Bir iddiaya göre Hamit Bayram, eroinin gerisinin Van'da olduğunu söyleyince operasyon Van'a kaydırılıyor. Aynı gün saat 11.00... İki ekip oluşturan Malatya polisi, Hamit Bayram ve Hüsnü Özbuz'la Van'a doğru hareket ediyor.

Kürtçe: Gözaltındayım
Ekipler, 15.15 sıralarında Van'a 15 kilometre mesafedeki Bölge Trafik Şube Müdürlüğü karşısındaki Kademe binasına park ederek Van'dan gelecek takviye Narkotikçileri beklemeye başlıyor. Nedense Hamit Bayram'ın elleri kelepçeli değil. Üstelik gözaltında olmasına rağmen sürekli cep telefonuyla konuşuyor. Yine iddiaya göre polisler, "Adamlarını ara, eroin zulasının yerini söylesinler" diye Hamit Bayram'a telefon uzatıyorlar. O da önce adamlarını arıyor, ardından ailesinden bir kadınla konuşuyor.

Hamit Bayram'ın aile içinden çok yakını olan bir kadınla yaptığı ve Malatya Emniyeti tarafından tespit edilen Kürtçe görüşme şöyle:

- Kaç gündür neredesin...

Bayram: Şu anda nerede olduğumu anlatamam.

- Kaçırıldığını sandık. Konuşamıyor musun?

Bayram: Hayır.

-Yanında polisler mi var? Gözaltında mısın?

Bayram: Evet evet...

'Kaçırıldı' tezgahı!
Yine aynı gün ve aynı saatler... Eski vekil Mustafa Bayram, Van Emniyeti'ne giderek "Oğlum Hamit Bayram kaçırıldı, 200 bin euro fidye istiyorlar" ihbarında bulunuyor. Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt'un talimatıyla Hamit Bayram'ın eşkali telsizle tüm ekiplere "Gözaltında böyle biri varsa bildirin" anonsu yapılıyor. Tabii hiçbir ekip bu anonsa olumlu cevap vermiyor. Çünkü Hamit Bayram o sırada Van değil Malatya polisinin elinde.

Fenalaşma numarası
Kademe binası... Hamit Bayram adamlarını, Malatya ekibi destek kuvveti beklerken... Bayram üçüncü kez de ceple konuştuktan sonra, polislere uyuşturucu komasına girmek üzere olduğunu söyleyip, eroin istiyor. Hayır yanıtını alınca da fenalaşma numarası yapıp aracın arkasına uzanıyor.

Kademe'ye baskın
Yaklaşık 10 dakika sonra... 1 cip dolusu adam, Kademe binasının kapısından giriş yapıyor. Kapıda bekleyen polisler de nedense araçları durdurmuyor. Malatya polisi gelenleri takviye Narkotikçiler sanıyor. Ama silahlar çekilince işin rengi anlaşılıyor. Ciplerden inen 30 kişi, Hamit Bayram'la şoförünü istiyor. Polisler sadece 7 kişi ama direniyorlar. Arbede çıkıyor. Ekibin başında bulunan komiser yardımcısı Levent Okyay'ın burnu kırılıyor. Saldırganlar Hamit Bayram ile şoförünü alıp kaçıyor.

Bayram'ın ilginç ifadesi
Hamit Bayram'ın polisin elinden kaçırılmasından sonra Mustafa Bayram ve baskına katılanlardan birkaçı gözaltına alınıyor. Mustafa Bayram ifadesinde şöyle diyor: "Kademe binasındakilerin polis olduğunu bilmiyorduk (!) Bu kişileri çete mensupları sandık. Van Emniyeti'ne sorduk, bize Hamit'in gözaltında olmadığını bildirdiler. Biz de 'Gözaltına alınsa Kademe'de değil nezarethanede olur' diye düşündük. Kademe'den aldık." Bu arada vekil Bayram'ın da Kademe'yi basanlar arasında olduğu ancak çatışma çıkar korkusuyla çıkmadığı iddia edildi.

Vali'ye yasak
Bu arada Van Valisi Hikmet Tan dün İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile bir araya geldi. Bakan Aksu Vali Tan'dan olaylarla ilgili basına bilgi vermemesini rica etti.

Yanıt bekleyen sorular
İçişleri Bakanlığı müfettişleri iddiaları araştırıyor. İşte yanıt bekleyen sorular:

* Hamit Bayram gözaltındayken neden kelepçe takılmadı?

* Bayram ve adamı niçin telefonla görüştürüldü?

* Destek ekip neden gecikti?

* Kademe binasına her isteyen rahatça girip çıkabiliyor mu?

* Kademede kapı güvenlik önlemi neden alınmadı?

* Mustafa Bayram oğlunun serbest bırakılması karşılığında 200 bin dolar fidye istendiğini öne sürdü. Bayram'ın cep telefon kayıtlarına bakıldı mı?

* Köstebek mi var?

* Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Hamit Bayram kaçırıldıktan sonra neden "Yakalandı" diye demeç verdi?

Haberin Devamı