Gazete Vatan Logo

Suriyeli Kürtler geri dönüyor

SURİYE’deki iç savaş nedeniyle 4 yıl önce Türkiye’ye gelen Suriyeliler, güvenliğin sağlandığı Kürtlerin yaşadığı Rojava Bölgesi’ndeki Cezire Kantonu’na dönmeye başladı. Şırnak’ın Cizre Kaymakamlığı’na başvuran 100 Suriyeli, bugün sağanak yağmura rağmen, ülkelerine döndü.

Suriye’deki iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli Kürtlerden bir kısmı geri dönmeye başladı. Şırnak’ın Cizre Kaymakamlığı’na başvuran yaklaşık 100 kişi, Kürtlerin yaşadığı Suriye’nin Rojava Bölgesi’ndeki Cizire Kantonu’nda bulunan Derka Hamku ve Andiver kasabasına gitti.



Resmi izin verilmesinden sonra polis ve askerlerin kontrolünde, resmi araçlarla Şırnak’ın Cizre ile Mardin’in Nusaybin İlçeleri arasındaki sınır kesimine getirilen 100 mülteci, yaya olarak Rojava kesimine geçti. Sağanak yağmura rağmen, çocuk, yaşlı büyük zorluklarla sınırı geçen sığınmacılar, sınırın diğer tarafında bekleyen traktör römorkuna eşyalarını yükledi. Yaşlı ve çocukların da bindiği traktör, yağmur nedeniyle bir süre, çamura saplandı. Uzun süren çaba sonucu çamurdan çıkarılan traktör daha sonra 10 kilometre uzaktaki Derka Hamku ve Andiver kasabasına gitmek üzere yola çıktı. Genç kadın ve erkekler ise yaya olarak traktörle birlikte yürüdü.

Yaklaşık bin Kürt sığınmacının da resmi başvuru yaptığı ve Suriye’ye geçmek için izin beklediği öğrenildi.

Haberin Devamı