Gazete Vatan Logo

Suriye’deki silahlar Türkiye’ye geliyor!

PKK ve IŞİD’li teröristlerde yakalanan yüksek teknolojili termal kameralar, örgütlerin yeni silahlara sahip olduğunu ortaya çıkardı. Güvenlik uzmanları silahların Suriye’den geldiğini söylüyor

Suriye’deki silahlar  Türkiye’ye geliyor!

PKK ve IŞİD’li teröristlerde ele geçirilen yüksek teknolojiye sahip termal gece görüş kameraları terör örgütlerinin elindeki silahlar konusunu yine gündemin ilk sıralarına taşıdı. VATAN’ın konuştuğu Güvenlik analisti Metin Gürcan, ele geçirilen malzemeleri şöyle yorumladı: “Çin’den ya da Rusya’dan gelen sistemlere benziyor. Batılı güçler IŞİD’le mücadele kapsamında YPG’ye ve diğer muhaliflere malzeme veriyorlar. Genelde ABD ile batıda kullanılmayan ve NATO stok numarası içermeyen Çin ve Rus malları veriliyor. Gözetleme için kullanılan ısıya duyarlı bu termal kameralar, özellikle kent çatışmalarında geceleri şart olan ekipmanlardır.”

‘Kent savaşı silahları’

“YPG’lilerin elinde Heckler Koch ya da Amerikan M249 gibi yeni nesil kent çatışmaları için dizayn edilmiş, optik nişangahlı ve susturuculu makineli tüfekler görüyorum. Yaklaşık 800-1000 metreden çok isabetli ve sessizce atış yapabilirler. Şehir çatışmalarında akustik önemlidir. Ama silahlar susturuculu olduğu için patlama sesi çıkmıyor. Kent çatışmaları için dizayn edilmiş silah ve gece görüş sistemlerinin yavaş yavaş Türkiye’ye gelmesi çok endişe verici.”

Haberin Devamı

‘200 bin dolara bir ordu kurulur’

Gürcan, savaşın kendi ekonomisini yarattığını söyledi: “Suriye’de silah kaçakçılığı borsası oluştu. Örgütler her silahı bulabiliyor. IŞİD, YPG, Nusra fark etmiyor parayı yüksek veren alıyor. Bölgede internet üstünden açıkça küçük silahtan çok roket atar, füze sistemleri ve namlulu tank kuleleri satılıyor. Cebine 150-200 bin dolar koyan çok rahat bir şekilde küçük bir orduyu donatacak malzemeyi Suriye’de satın alabilir.”