Gazete Vatan Logo

Suriye'de ‘Gözcü’ buldu ‘Fırtına’ vurdu!

Suriye'de ‘Gözcü’ buldu ‘Fırtına’ vurdu!

TSK’nın 28 Ocak’ta Fırtına obüsleriyle vurduğu IŞİD konvoyunun yerini Türk mühendisleri tarafından yapılan ilk milli mini İnsansız Hava Aracı (İHA) ‘Gözcü’ tespit etti. Gözcü, hassas hedef koordinatı belirleme özelliklerine sahip.

Suriye sınırında 28 Ocak günü vurulduğu açıklanan IŞİD (Irak Şam İslam Devleti Örgütü) konvoyunun yerini, Kale-Baykar konsorsiyumunun Türk mühendisleri tarafından üretilen ilk yerli mini İnsansız Hava Aracı (İHA) Gözcü’nün tespit ettiği ortaya çıktı.



IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar devam ederken bir havan mermisi Türkiye topraklarına düştü. Ardından IŞİD’e mensup grup devriye görevini yerine getiren Kilis Elbeyli’deki Çobanbey Hudut Karakolu ekiplerine hafif silahlarla ateş açtı. Açılan ateşe ağır makineli tüfeklerle karşılık verildi. Bölgede havalandırılan Türk yapımı mini İHA Gözcü, çatışmanın ardından IŞİD’e ait konvoyun yerini tespit etti. Bölgeye sevkedilen yine Türk yapımı 40 km. menzilli Fırtına obüsleriyle konvoy vuruldu. Türk askerinin açtığı ateş sonucunda sonucu örgüte ait bir pikap, bir kamyon ve bir otobüs kullanılamaz hale geldi. Olayda Türk askerinin zayiatı bulunmazken, IŞİD tarafından ölü ya da yaralı bilgisi verilmedi.

TSK envanterine 2007’de giren Bayraktar mini İHA, askerler tarafından Gözcü olarak biliniyor. Gözcü medyanın karşısına ilk olarak 2010’daki Efes Tatbikatı’nda çıkarılmıştı.



Katar da kullanıyor

Elle atılarak otomatik kalkış yapan, gövde üstüne otomatik ya da paraşütle inebilen, saatte 65 km hızla uçan Gözcü’nün 15 km. haberleşme menzili bulunuyor. 4 bin metre yüksekliğe kadar çıkabilen, bataryayla 80 dakika havada kalabilen, 1.2 metre boyundaki Gözcü, 2 metre kanat açıklığına sahip. 100 bin saatten fazla operasyonel uçuş yapan, termal ve gündüz kamerası ile hassas hedef koordinatı belirleme özelliklerine sahip Gözcü’den 20 adet 2012’de kabul testlerini geçtikten sonra Katar ordusuna satıldı. Gözcü’den TSK’da 164, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ise 20 adet bulunuyor.

Haberin Devamı