Gazete Vatan Logo

Suriye cephesine yeni komutan!

YAŞ kararları dün açıklandı

Suriye cephesine yeni komutan!

Görevi Anadolu’yu İran, Irak ve Suriye’den gelecek saldırılara karşı korumak olan 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük, EDOK Komutanı oldu. Yerine ise bölgeyi iyi bilen Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanı Korg. Galip Mendi getirildi

3 günlük maratonun ardından YAŞ kararları dün açıklandı. Şura’da rütbe bekleme süresini dolduran 40’ı tutuklu 55 generalle, yaş haddini dolduran 1 amiral emekli edildi. YAŞ’ın sürprizi ise Suriye cephesiyle ilgili oldu...

Görevi Anadolu’yu İran, Irak ve Suriye’den gelecek saldırılara karşı korumak olan 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük, EDOK Komutanı oldu. Yerine ise bölgeyi iyi bilen Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanı Korg. Galip Mendi getirildi

Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınan kararlar, geçmiş yılların aksine önceki gün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunuldu. Kararlar Gül’ün onayının ardından dün Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden kamuoyuna duyuruldu. YAŞ kararları geçen yıl Genelkurmay Karargahı’nda basın mensuplarına elden dağıtılmıştı. YAŞ kararlarına göre, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 40’ı tutuklu 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için emekliye sevk edildi. Bu komutanların 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren emekli olacakları bildirildi. 30 Ağustos Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere, 29 general ve amiralin bir üst rütbeye, 47 albayın ise general ve amiralliğe yükseltildiği, 33 general ve amiralin görev sürelerinin 1 yıl uzatıldığı belirtildi.

Suriye cephesine yeni komutan

Or sayısı değişmedi

YAŞ kararlarıyla TSK’daki 14 olan or sayısı değişmedi. Emekli olan Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner’in yerine orgeneralliği Galip Mendi terfi etti. TSK’nın YAŞ kararlarıyla şekillenen yeni görev dağılımı şöyle: Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulusi Akar, 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay, Harp Akademileri Komutanı Korg. Raif Akbaş, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, EDOK Komutanı Org. Servet Yörük. Tutuklu Org. Bilgin Balanlı YAŞ üyesi, hakkında yakalama kararı bulunan Org. Nusret Taşdeler YAŞ üyesi.
Suriye cephesine yeni komutan
Harp Akademisi’ne tenzili rütbe

Görevi Anadolu’yu İran, Irak ve Suriye’den gelecek saldırılara karşı korumak olan 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük, EDOK Komutanı oldu. Orgeneral Yörük’ün yerine de bölgeyi iyi bilen Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi getirildi. Mendi, ayrıca YAŞ kararlarıyla orgeneralliğe terfi etti. YAŞ kararlarıyla Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner yaş haddinden emekli olurken bu okulun komutanlık rütbesinde tenzili rütbeye gidildi. Akademi Komutanlığı rütbesi orgenerallikten korgeneralliğe indirildi. Okulun başına görev süresi 1 yıl uzatılan Korgeneral Raif Akbaş getirildi.

Suriye cephesine yeni komutan

Kurmay kadroları sil baştan

YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından dikkatler kurmay kadrolarına da çevrildi. Çünkü geçen yıl tutuklu bulundukları için terfi sırasındayken temdit formülüyle TSK kadrolarında tutulan birçok komutan, atama yapılarak kritik görevlere getirilmişti. Öyle ki Suriye ile yaşanan uçak krizinin ardından değişen angajman kuralları çerçevesinde en kritik görevleri yürüten Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten’in komutan yardımcılığı koltuğuna geçen yıl Korgeneral Korcan Pulatsü oturmuştu. Yine TSK için kritik bir öneme sahip Kara Kuvvetleri Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı’na geçen yıl, terfi sırasındayken temdit alan Korgeneral Korkut Özarslan atanmıştı. Korg. Pulatsü ve Korg. Özarslan’ın durumunda bulunan tutuklu Tümgeneral İhsan Balabanlı geçen yıl 1. Ordu Komutan Komutan Yardımcılığı görevine, tutuklu Tümamiral Mücahit Şişlioğlu ise Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcılığı görevine atanmıştı. Bu komutanlar cezaevinde olmalarına rağmen bu kadrolarda bulunuyordu. YAŞ kararlarıyla bu komutanlar emekli oldu. Böylece bu kadrolara yeni isimlerin atanabilme ihtimali gündeme geldi.

Suriye cephesine yeni komutan

Uludere mi emekli etti?

Uludere olayı ve jet uçağının düşürülmesinin ardından dikkatler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na çevrilmişti. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Veysi Ağar öne çıkan isimlerden olmuştu. 2008 yılında korgeneralliğe terfi eden Korg. Ağar’ın 4 yıllık rütbede bekleme süresini doldurduğu için bu yıl TSK kadrolarında kalabilmesi için ya terfi etmesi ya da temdit alması gerekiyordu. Hava Kuvvetleri’nde 2 orgeneral kadrosu bu yıl dolu olduğu için kimse bu rütbeye terfi edemedi. Geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı olarak gösterilen Korg. Abidin Ünal ise temdit alan tek isim oldu. Korg. Ağar ise temdit alamadı ve emekli edildi. Geçmişte Türkiye’nin NATO nezdindeki askeri temsilciliğini de yapan Korg. Ağar’ın, NATO zirvesine katılmak üzere Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü karşılamadığı iddia edilmişti. Şimdi, Korg. Ağar’ın, bu yılki YAŞ kararlarıyla emekli edilmesinin altında yatan neden merak konusu oldu.

Kuğu 1 yıl uzatma aldı

Yine Uludere olayının ardından bazı köşe yazarları tarafından Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu’nun da ismi ortaya atılmıştı. Ancak Karacı olan Kuğu’nun Bakan Şahin’in işaret ettiği Hava Kuvvetleri Karargahı’nda değil Genelkurmay Karargahı’nda terörle ilgili istihbaratın toplandığı yer olan 2. Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı olarak görev yapması bu iddiaları da büyük ölçüde çürütmüştü. Kuğu’nun, bu yıl generallikte 4 yıllık bekleme süresini dolduracağı için yaz Şurasında tümgeneralliğe terfi etmesi bekleniyordu. Tuğgeneral Kuğu, bu yılki YAŞ kararlarıyla 1 yıl uzatma aldı.

TSK, o generale sahip çıktı

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili davanın tutuksuz sanığı Tuğgeneral Zeki Es’in görev süresi 1 yıl uzatıldı.

YAŞ kararları sonucunda görev süresi bir yıl uzatılan generallerin arasında kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim dikkat çekti. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 28 Mayıs 2009 tarihinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 asker şehit oldu. Mayın patlamasıyla ilgili haklarında soruşturma açılan askerler arasında Tuğgeneral Es de bulunuyordu. İddiaya göre 6 askerin şehit olduğu mayınları bizzat Es döşemişti. Dava kapsamında Tuğgeneral Es tutuklandı. Bir süre tutuklu yargılanan Es tahliye edildi. Tuğgeneral Es’in tutuksuz yargılanmasına devam ediliyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

‘Bu bir tasfiye operasyonu’

Emekli Askeri Yargıtay Üyesi Avukat Ali Fahir Kayacan: “Bence burada hukuksal bir tartışmaya girmek gereksiz. Hiç Personel Kanunu’nu, uzatmayı filan tartışamam. Bunlar bahanedir. Bu açık seçik bir tasfiye operasyonudur. İçte ve dışta bu komployu yapanların amacına yöneliktir ve amacına ulaşmıştır. Uzatılanlar içinde Balyoz’da yargılanan tutuklu sanık da var. Aynı iddialarla aynı dijital veride ismi var. Öbürleri tutuklu, diğeri tutuksuz. Tutuklananların tutuklama sebebinde de ‘dosya kapsamı’ filan deniliyor. Kim neye göre tutuklu, kim neye göre tutuksuz belli değil. Komuta kademesindeki ulusalcı, yerli silah sanayiinin taraftarı olan generallerin ve subayların tasfiyesidir. Ben onun dışındaki tartışmaları artık gereksiz buluyorum. Bu tasfiye bir koalisyonun eseridir. Hep ‘cemaat’ deniliyor. Sırf cemaat değil, başka ayakları da var.”

Düşürülen jetin üs komutanına temdit

YAŞ, kararlarına göre, Suriye yakınlarında düşürülen uçakta şehit olan 2 pilotun görev yaptığı Malatya Erhaç’taki üssün komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı da temdit aldı. İnternet Andıcı firarisi Mustafa Bakıcı‘nın olayıyla ilgili ifade veren Tümgeneral Metin İyidil ise birinci sıradan korgeneralliğe terfi etti. İyidil’in Genelkurmay Personel Başkanlığı’na atandığı öğrenildi.

2015’in genelkurmay başkanı

YAŞ kararlarıyla, önümüzdeki yılların komuta kademesini de şekillendirdi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel 2015 yılına kadar görevini sürdürecek. Kara, Hava ve Deniz Komutanları ise önümüzdeki yıl emekli olacaklar. Teamüllere göre 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu atanacak. Org. Kalyoncu 2 yıl bu görevi sürdürdükten sonra 2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. Yaş haddi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı görevini 2 yıl sürdürecek Org. Kalyoncu’nun 2017’de emekli olması, yerine Org. Hulusi Akar’ın atanması bekleniyor.

Hasdal’dan Silivri’ye gidecekler

TUTUKLU 68 general ve amiralden 17’sinin rütbe bekleme süresi bu yıl doluyordu. 23 kişi ise 2010 ve/veya 2011 yıllarındaki ağustos ayı şuralarında uzatma aldı. YAŞ kararlarıyla bekleme sürelerini dolduran bu 40 komutan emekli edildi. İşte Hasdal Askeri Cezaevi’nde yatarken, emekli oldukları için Silivri’ye nakledilecek olan komutanlar: 6 Korgeneral/Koramiral: İsmail Hakkı Pekin (2006), Nejat Bek (2006), Mehmet Otuzbiroğlu (2006), Korcan Pulatsü (2006), Ziya Güler (2006), Korkut Özarslan (2007). 9 Tümgeneral/Tümamiral: Gürbüz Kaya (2006), Halil Helvacıoğlu (2006), Erdal Bektaş (2005), Ahmet Yavuz (2005), İhsan Balabanlı (2006), Abdullah Dalay (2006), Mücahit Şişlioğlu (2007), Beyazıt Karataş (2007), Berkay Turgut (2007). 8 Tuğgeneral/Tuğamiral: Kasım Erdem (2006), Ali Aydın (2005), Abdullah Gavremoğlu (2006),Ahmet Türkmen (2006), Mustafa İlhan (2007), İsmail Taylan (2007), Hakan Eraydın (2007), Mehmet Ali Yıldırım (2006). 4 Korgeneral/Koramiral: Yurdaer Olcan (2008), Kadir Sağdıç (2008), Mehmet Eröz (2008), Tevfik Özkılıç (2008) 5 Tümgeneral/Tümamiral: Güngör Kurubaş (2008), Fehmi Canan (2008), Bekir Memiş (2008), Fikret Güneş (2008), Cem Gürdeniz (2008) 8 Tuğgeneral/ Tuğamiral: Gökhan Gökay (2008), Ömer Mimiroğlu (2008), Turgay Erdağ (2008), Fatih İlgar (2008), Aziz Çakmak (2008), Levent Erkek (2008), Okan Kırçiçek (2008), Lokman Ekinci (2008).

Haberin Devamı