Gazete Vatan Logo

Suriye bombası bizim eve düştü!

Korkulan olay Şanlıurfa'da oldu! Ölü sayısı gittikçe artıyor

Suriye bombası bizim eve düştü!

Son iki haftadır muhaliflerle Esad güçleri arasındaki çatışmayı naklen izleyen, iki kez de top mermilerine hedef olan Suriye sınırındaki Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde sonunda korkulan oldu. Suriye tarafından atılan iki havantopu mermisi sınıra 200 metre uzaklığındaki bir eve düştü. Evdeki 3 çocuk ve 2 kadın feci şekilde can verdi. 3’ü polis 13 kişi yaralandı.

Suriye’de devam eden iç savaşın şiddeti, Şanlıurfa Akçakale’de ilk olarak iki hafta önce kendini gösterdi. 19 Eylül’de Akçakale’ye sınırındaki Tel Abyad Sınır Kapısı, Özgür Suriye Ordusu güçlerince ele geçirildi. Muhalif Özgür Suriye Ordusu güçleri, Suriye bayrağını indirerek kendi bayraklarını astı. Ancak bölgede Esad güçleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmalar iki hafta boyunca hiç dinmedi. Devam eden çatışmalarda yaralanan çok sayıda Suriyeli ile evlerini terkeden Suriyeliler Türkiye’ye sığındı. Bölgede dinmek bilmeyen çatışmaların ardından, 26 Eylül’de Akçakale Tren İstasyonu’nda vagonlara kömür yükleyen işçilerin bulunduğu alana Suriye ordu birlikleri tarafından atılan top mermisi düştü. Tren vagonun büyük hasar oluştu. Üç gün sonra ise Hürriyet Mahallesi’nde iki evin arasına düşen havan mermisi 3 kişinin hafif yaralanmasına, 20 işyeri ve evin hasar görmesine neden oldu.


Esad güçleri saldırıya geçti

Yaşanan olayların ardından dün de korkulan oldu. Akçakale’nin hemen karşısında bulunan Rakka kentine bağlı Telebyad’taki çatışmalar dün öğle saatlerinde yoğunlaştı. Telebyad’a saldırıya geçen ordu birlikleri, top atışları başlattı. Esad güçleri ve muhalifler arasındaki çatışma sınıra yakın bölgede yoğunlaşırken, Akçakale’ye iki havantopu mermisi düştü. Önce saat 15.30’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bahçesine bir mermi isabet etti. Patlama sesi zaten diken üstünde olan ilçede tedirginliği artırırken, saat 16.25’te ilçenin en merkezi yeri Yeni Mahalle’deki bir eve de mermi düştü. Merminin infilak etmesiyle evin kapısı önünde bulunan Zeliha Timuçin (39) ve kızları Ayşegül (12), Zeynep (8), Fatoş ve komşuları Gülşah Özer (40) olay yerinde yaşamlarını yitirdi. Aralarında Timuçin ve Özer aileleri fertleri ile polislerin de bulunduğu 13 kişi yaralandı. Yararlılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

O evde misafirdi
Suriye bombası bizim eve düştü
Olaydan sonra Yeni Mahalle Muhtarı İbrahim Altun, ilçede esnaflık yapan ve olay anında da işyerinde olan Ömer Timuçin’in ailesinin hedef olduğunu söyledi: “Olayda acenta işleriyle uğraşan Ömer Timuçin’in eşi Zeliha Timuçin ile iki kızı vefat etti. Bir de Zeliha’nın yengesi Gülşah Özer. Zaten iki ailenin evleri arasında bir duvar var. Zeliha Timuçin olayın olduğu saatlerde yengesi Gülşah Özer’i çay içmeye çağırmış. Top atışı da o sırada olmuş. 5 ölü, 9 yaralı var. Yaralıların içinde asker, polis ve sivil vatandaşlar var. Zeliha’nın gövdesi ayrılmıştı, sokağa saçılmıştı. Sabah saatlerinden beri sokağımızı topa tuttular. Sınıra en yakın mahalle biziz, aramızda sadece bir tel örgü var. Yeni Mahalle, Gümrük sokaktayız. İki bin nüfuslu bir mahalle. Gümrük binası, Toprak Mahsulleri Ofisi hedef alındı sabahtan beri. 20 gündür bombalar üzerimizden geçiyor. Mahalleyi boşalttırmadılar bize. “
Suriye bombası bizim eve düştü
Kaymakamlığı taşladılar

Suriye’den düşen top mermisi nedeniyle yakınları ölenler, Akçakale hükümet binasına yürüdü. Çevreden katılanlarla birlikte sayıları artan protestocular, hükümet binasına ve polislere taş yağdırdı. Bunun üzerine polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. İlçe bir anda yeniden savaş alanına döndü, polisler ve göstericilerden yaralananlar oldu. Olayların tırmanması üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’ndan, Akçakale’ye takviye ekipler gönderildi. Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu takviye güvenlik ekipleri akşam saatlerinde ilçeye ulaştı ve başka hükümet binası çevresi olmak üzere ilçede güvenlik önlemleri artırıldı.

Top sesleri susmadı
Suriye bombası bizim eve düştü
Sınırın Suriye tarafında ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle akşam saatlerine kadar Akçakale’den duyulan top sesleri ise susmadı. Her an ilçe merkezine top ya da havan mermisi düşme ihtimaline karşı, sürekli anons yapılırken akşam saatlerinde sokaklar boşaldı. Çok sayıda Akçakaleli de otobüs, minibüs ve otomobillerle panik halinde ilçeyi terketti.

Suriye bombası bizim eve düştü

‘Uyarı atışı yaptık’ iddiası

Olayın ardından Türkiye topraklarından Suriye topraklarına doğru top ateşi yapıldığı iddia edildi. Görgü şahitlerinden Mustafa Güçlü, 2’nci Hudut Tabur Komutanlığı’ndan Suriye topraklarına top atışı yapıldığını belirterek, “Suriye topraklarına doğru uyarı ateşini andıran top atışları yapıldı. “ dedi. Sosyal medyada da sınırda bulunan Türk topçu bataryalarının Suriye’ye bombardıman başlattığı haberleri yayılmaya başlandı. Ancak resmi makamlar bu iddiaları doğrulamadı.
Suriye bombası bizim eve düştü
Lübnan’ı da vurmuştu

Temmuzda Suriye topçusunun Lübnan’ın kuzeyindeki Vadi Halid köyünü bombalaması onlarca kişinin yaralanmasına, üç kadının ölümüne neden olmuştu. Suriye saldırısını kınayan Lübnan Hizbullahı, ‘’Lübnanlı bir kadının öldürülmesi açıkça bir ihlal ve Lübnan’ın içişlerine bir müdahaledir’’ifadesini kullanmıştı. Eylülde de Esad’ın savaş uçakları Arsal bölgesinde sınırdan 500 metre içerideki boş arsaları bombalamıştı. Bölgede yangına neden olan olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

‘Türkiye’yi Suriye’nin içine çekmek istiyorlar’

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY:

Suriye bombası bizim eve düştü
Olayla ilgili ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’dan geldi. Olayı “Çok vahim ve ileri bir gelişme” olarak niteleyen Atalay, “Türkiye’yi Suriye’nin içine çekmek istiyorlar” dedi. Olay, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın görüşmeleri süren TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme geldi. Siyasi partilerin grup başkanvekilleri, yerlerinden söz alarak, Akçakale’deki top mermisi düşmesi sonucu hayatını kaybedenler olduğunu belirtip, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, Suriye’de yaşanan hadiseleri, milletin, Meclisin ve hükümetin takip ettiğini kaydetti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ:

‘Bardağı taşıran son damla oldu’


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale’ye top mermisi düşmesiyle ilgili şunları söyledi: ”Son olay, bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır. Türkiye NATO üyse bir ülke. NATO sözleşmesinin belli maddeleri, üye ülkelerden birinin şu veya bu şekilde saldırıya uğraması karşısında buna karşı yükümlülükler getirmektedir. Biz gözünü karartmış insanlar değiliz. Ama insanımızın hayatını kaybetmesi ve topraklarımıza bir saldırının olması karşısında da elbette haklarımızı sonuna kadar koruyacağız.”

CHP heyet gönderiyor

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu da Akçakale’ye heyet gönderilmesini kararlaştırdı. Heyete Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun başkanlık etmesi kararlaştırılırken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da heyette yer alacak. Heyet, yetkililer ve halkla görüşerek hazırlayacağı raporu Kılıçdaroğlu’na sunacak.

Genelkurmay teyakkuzda

Edinilen bilgiye göre Genelkurmay, bölgedeki uzmanlarına Akçakale’ye düşen merminin top ya da havan mermisi olup olmadığının tespit edilip karargaha bildirilmesi talimatını verdi. Hava savunma sistemini güçlendirmek amacıyla bölgeye konuşlandırılmış Hawk ve Stinger tipi füze bataryaları ile uçaksavarların alarm durumu en üst seviyeye çıkarıldı. Suriye Ordusu’nun elinde NATO standartları dışında Rusya yapımı toplar bulunuyor. NATO standardı 155 milimetrelik obüsler 40 kilometreye kadar gidiyor. Merminin Rus yapımı 157 veya 158 milimetrelik olması halinde bunun Suriye Ordusu’na ait olduğu ihtimali ağır basacak. Muhalif güçlerin de elinde uzun menzilli obüse göre çok daha az menzile sahip havan topları bulunuyor. Düşen merminin havan topu olması halinde, bunun Suriye Ordusu’na mı yoksa muhaliflere mi ait olup olmadığı anlaşılmaya çalışılacak.

‘Dehşete düştüm’

Suriye’den atılan top mermisine ABD’den de tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye’den atılan top mermisinin Akçakale’ye düşmesiyle ilgili olarak, ‘’Ailelere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz ve Türkiye’nin egemenliğinin net ihlalini kuvvetle kınıyoruz’’ dedi. Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın olayla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yapmasının beklendiğini de bildirdi. Clinton da gelişmeler karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı