Gazete Vatan Logo

Sur’un yıkıntılarında geçmişlerini arıyorlar

Sur’un yıkıntılarında geçmişlerini arıyorlar

PKK’nın Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kurduğu hendeklerin kapatılmasından sonra bazı mahallelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılmaya başladı. Yasağın kalktığı sokaklara vatandaşlar evlerinin son durumunu görmek için koştu. Ancak evinin yıkıldığını ve boş arazi görenler büyük hayal kırıklığı yaşadı. Bazıları ise evlerini yıkılmış duvarlarından tanıyabildi. www.al-monitor.com’da Mahmut Bozarslan imzasıyla yayımlanan haberde Sur’da yaşanan dram gözler önüne serildi. İşte Sur’dan insan manzaraları:

Duvarından tanıdı

Hüzünlü gözlerle evinin bulunduğu tarafa bakan biri de Fırat Dalkıran. Evini duvarından tanıyan Dalkıran’ın sözleri yürek yakıyor: “Sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra ilk kez geldim ama bir şey göremedik. Sadece enkaz gördük. Aslında enkazın da nerede olduğunu kestiremedim. Okuldan olmasa bulamazdık. Tek bir duvar kalmıştı, duvardaki fayanstan evi tanıdım. Evimdeki eşyalarımı alma fırsatım olmadı. Eşyalarımın hepsi gitti. Amcamla aynı mahallede oturuyorduk, 70 yıl çalıştı, pantolonunu bile alamadı, pijamayla evden çıktı.”

Haberin Devamı

Geriye bir tek tencere kaldı

Sur’un yasak kalkan 14 sokağında hareketlilik var. Mahalle sakinleri sağlam kalan eşyalarını alarak bir daha dönmemecesine Sur’u terk ediyor. Bir kişi var ki o sadece bir düdüklü tencere götürüyor beraberinde; Medine Demir… Eşinin yıllarca çalışıp kurduğu evinden geriye sadece bir düdüklü tencere kalmış. “Bunu ömrüm boyunca saklayacağım. Bu günlerin hatırası olarak” diyor...