Gazete Vatan Logo

Süper Vali Okutan kimdir?

İşte Vali'nin çarpıcı icraatları

Nuri Okutan, 1962 Isparta Eğirdir doğumlu. Ortaöğrenimini Gönen Öğretmen Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1985 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı. İngiltere'de Canterbury Üniversitesi'nde mesleki konularda öğrenim gördü.

İlk idarecilik görevi 1989'da Amasya - Taşova Kaymakam Vekilliği. Bu ilk görevinden başlayarak, öğretmen lisesinde edindiği "öğren ve öğret" yaklaşımını değerlendirdi. Bölgedeki basın mensupları, muhtar, öğretmen, din adamları, sanayici ve işadamlarıyla toplantılar yaparak ilçenin sorunlarını ve potansiyellerini öğrendi. Sektörler arası işbirliği oluşturdu. Halk Eğitim Merkezi ile yerleşim birimlerinde kurslar açtırdı. "Taşova'yı Yeşilova yapacağız" sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi. Yeni bir ortaokul ve kız meslek lisesi inşaatı için kaynak temin etti. Temizlik ve sağlık kampanyası başlattı.

İkinci idarecilik görevi 1990'da Bursa - Harmancık Kaymakamlığı. Muhtarlarla görüşüp ilçenin sorunlarını öğrendikten sonra, bu sorunları, yine muhtarlarla birlikte Bursa Valisi'ne aktardı. İkinci faaliyeti ise, "halıcılık ve müteahhitlik hizmetleri" verecek bir birlik kurmak oldu. Hemen ardından, "Köye Hizmet Götüren Birlik"i kurdu ve "devlet-vatandaş işbirliği"ni başlattı. Kooperatiflere destek olarak süt toplama işini örgütledi, köy köy dolaşıp sorunlarla teker teker ilgilendi, çözüm getirdi.

Kısa süreli Van-Bahçesaray'da yaptığı görev sırasında yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Bu çalışmalar sürerken yolların kapalı olmasına rağmen atla gezerek köylerdeki sorunların takipçisi oldu. Buradan, Erzurum - Narman Kaymakamlığı'na atandı.

Görev yaptığı diğer ilçeler gibi Narman halkı tarafından da çok sevilen Nuri OKUTAN mevcut mandrayı tekrar işletmeyi başardı, köy grup yolunu açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi. Narmanlılar da büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek, bir caddeye adını verdiler ve bir beratla kendisini fahri hemşeri ilan ettiler.

Bu dönemde askere giden Okutan, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, 1993'te Gümüşhane - Kelkit Kaymakamlığı görevine atandı. Burada da ilk iş olarak yörenin sorunlarını öğrendi, olanaklarını değerlendirdi ve "Köylere Hizmet Götürme Birliği" ile buna bağlı "Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi"ni kurdu. Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı. Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem fabrikası kurdu. Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı. Kavakçılık ve ağaçlandırma projesi geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı. Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı. Sonuç olarak, Devletle yurttaşı kucaklaştırdı. Okutan'ın Kelkit faaliyetleri, "Kalkınmada Kelkit Modeli" olarak literatüre geçmiştir. Nuri Okutan 1996'da "Yılın İdarecisi" seçildi. Okutan Kelkit'ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul inşa ediyordu.

Silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısının Trabzon'lu çıkmasının ardından hedef gösterilen Vali Hüseyin Yavuzdemir, 26 Ocak'ta merkeze alınmış, geçen bu sürede yerine Vali Yardımcısı Vural Demirtaş vekalet etmişti.

YAZICIOĞLU BENZERLİĞİ

Trafik kazasında ölen Vali Recep Yazıcıoğlu'na benzetildiğini belirten Okutan, "Ortak yönlerimiz vardı. Spora ve doğaya düşkünlük. Kaymakamlığım sırasında bana birkaç kez 'sende kendimi görüyorum' demişti. Felsefelerimiz halka hizmeti öne çıkaran aynı felsefe" dedi.

SÜPER VALİ'NİN ÇARPICI İCRAATLARI

Vali Okutan iki yıl önce Sakarya’da yüzde 8 olan okul öncesi okullaşma oranını yüzde 60’a çıkardı. Daha önce Valilik yaptığı Siirt’te ise yüzde 4 olan okul öncesi okullaşma oranını yüzde 64’e çıkartmış, bu dalda şehri birinci yapmıştı. Koç Topluluğu tarafından okul öncesi eğitimle ilgili çalışmaları ile 100 bin dolarlık ödüle layık görülmesi Sakarya Valisi Nuri Okutan’ın başarı öyküsünü ülke gündemine taşıdı. Süper Vali eğitim projeleri nedeniyle 100 bin dolarlık ödülü iline bağışladı.

SİİRT

* 2 Mercedes, 2 Mazda ve 1 Cherecko’dan oluşan beş lüks aracı tasarruf genelgesi gereğince satışa çıkardı. Elde edilen 100 milyar lirayı ilin kalkınmasına ayırdı.

* Açılışlara çiçek göndermeyi yasakladı. Resmi araçları özel işlerinde kullananlara cezalar uygulanacağını açıkladı.

* Öğretmenleri, çocukların okula gönderilmesi için evleri ziyaret ve anne – babaları ikna edebilme konusunda cesaretlendirdi ve teşvik etti.

* Muhtarları cesaretlendirdi. Çocukların okula gitmesinde en çok çaba harcayan ve başarılı olan muhtarların il, ilçe merkezlerinde düzenlenen törenlerde protokol davetlisi olarak yerlerini almasını sağladı.

* Kız öğrencilere maddi yardım sağladı. Kız yurtlarının inşa edilmesinde çaba gösterdi.

* Siirt’te ilk beş yılda, kızlarda okullaşma oranı yüzde 57’den yüzde 90’a çıkarıldı. Erkeklerde bu oran yüzde 99’a ulaştırıldı.

SAKARYA

* Eğitim İçin HaYdi Sakarya Projesi’ni uygulamaya koydu. İlk kez; 100 köy ve kasabada okuyan çocuklar ile 34 yazarı bir ay iletişimde bulunmak için bir araya getirdi. İlköğretim için 100 bin çocuk kitabı kampanyası başlattı.

* Okul öncesi eğitimin başarıya ulaşması için uygulaması devam eden "Okul öncesi eğitimi için bakıcı yetiştirme ve iş edindirme projesi", "Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi", "Okul öncesi öğrencilerine beslenme projesi", "Öğrenci – öğretmen – veli isteklendirmesi" projelerini hayata geçirdi.

* 1 YTL = 1 okul kampanyası, başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi.

* Sakarya'da okul öncesi eğitimde 2 bin 500 olan öğrenci sayısını 24 bine çıkardı. "Okuyan Şehir Sakarya Kampanyası" çerçevesinde 50'yi aşkın yazarın öğrencilerle buluşmasını sağladı.



Haberin Devamı