Gazete Vatan Logo

Suna-İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi açıldı

Suna İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde aralarında Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa terbiyecisi" tablosunun da bulunduğu 300 resim, "Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Sergisi" ve "Kütahya Çini ve Seramikleri Sergisi" yıl sonuna kadar ücretsiz görülebilecek

Pera Müzesi, kapılarını bugün ziyaretçilere açıyor. Yıl sonuna kadar ücretsiz gezilebilecek müzede, öncelikle Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından hazırlanan uzun süreli üç sergi düzenleniyor. Anadolu'da kullanılmış ağırlık ve ölçü birimlerinin seçkin örnekleri "Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Sergisi" tarih ve arkeoloji tutkunlarına sunuluyor. Aynı katta ayrıca "Kütahya Çini ve Seramikleri Sergisi" de yer alıyor. Vakfın 300'ü aşkın tablodan oluşan resim kolleksiyonu ise 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına uzanan bir dönemde Osmanlı dünyasından esinlenmiş Avrupalı "Oryantalist" ressamların önemli yapıtlarını bir araya getiriyor. Bu koleksiyonda, tek yerli oryantalist sayılan Osman Hamdi Bey'in yapıtları ve ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu da var.

"Suna'yı hayata bağlamaya çalışıyorum"
Müzenin resmi açılışı sonbaharda yapılacak. Ancak aylar öncesinde 3 Haziran'da geçici bir açılış yapıldı ve sonrasında da Vakıf halkı daha fazla bekletmemek adına müzenin kapılarını ziyaretçilere açtı. înan Kıraç geçici açılışın nedenini ise şöyle anlattı: "Suna'nın doğum günü 3 Haziran. Bu tarihte O'na müzede bir doğum günü yaptık. Ben Suna'yı hayata bağlayabilmek için bir mücadele veriyorum. Bu mücadele arasında bu gibi şeyler de onu hayata çok daha bağlıyor. Suna'yı müzeye getirip etrafı gösterdiğim zaman mutlu oluyor. Bu beni de sevindiriyor. Bu yüzden doğumgününde burada arkadaşlarıyla beraber kendisine müzenin son halini gösterip, aramızda açılış yaptık. Halkı bekletmemek için de kısa sürede açtık."

Kıraç, müze projesini vakfın kültür sanat konusundaki ilk adımı olarak tanıttı. Kıraç, ikinci adımda yine Beyoğlu'nda 2006 başında hayata geçirilecek "İstanbul Enstitüsü" adı altında kaliteli gençlerin yetişmesini amaçlayan bir kurum açacaklarını; üçüncü adımda ise yine Tepebaşı'nda şimdiki TRT binasında içinde bulunduğu alan üzerine dünya çapında bir Kültür Merkezi açmayı hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı