Bilinçli yapılan kişiyi olgunlaştırır

Elbette kişinin ibadette ne dediğini bilmesi, okuduğu ayetlerin ve duaların manasını anlaması önemlidir. Ama insan bunların manasını bilse de zamanla alışkanlık haline gelince Türkçe de okusa bilinçsiz bir tekrar haline gelebilir

Haberin Devamı

Soru: Bilinçli ibadet etmekten kasıt nedir? Namaz kılarken namaz surelerinin ve duaların bazılarının anlamını bilmeden okuyorum. Ayrıca namazda aklıma kötü düşünceler gelebiliyor. Ne yapmalıyım? (Erhan)

Cevap: Elbette kişinin ibadette ne dediğini bilmesi, okuduğu ayetlerin ve duaların manasını anlaması önemlidir. Ama insan bunların manasını bilse de zamanla alışkanlık haline gelince Türkçe de okusa bilinçsiz bir tekrar haline gelebilir. Onun için ibadetin bilinçli yapılması, duaların anlamını düşünmekten çok ruhunu düşünmek, yani ibadet esnasında kalbi sadece Allah'ı düşünmeye tahsis etmek demektir. Bunun adı ihlâstır. Namazda başka şeylerin hatıra gelmesi ise doğaldır. Mümkün olduğu kadar düşünceyi Allah'ın zikrine yoğunlaştırmak gerekir. Eğer böyle bilinçli ibadet yapılırsa tez zamanda kişi olgunlaşır, gönül gözü açılır, rüyaları değişir, düşünceleri saflaşır, ruhuna sevgi olukları akmaya başlar.

Üç aylarda oruç tutmak için belli bir gün yoktur
Soru: Üç aylarda hangi günler oruç tutmalıyız? Bu mübarek günlerde Allah'ın rızasını kazanabilmek için neler yapmalıyız?

Cevap: Üç aylar içinde oruç tutulması gereken belli bir gün yoktur. Hz. Peygamber, müminleri Allah'a yaklaşmak için Ramazan ayı dışında Recep, Şaban ve Muharrem aylarında yahut bu ayların bazı günlerinde, özellikle aşure gününde, Şaban'ın ortasında, Ramazan'dan sonra giren Şevval ayının altı gününde, Zîl-hiccenin ilk dokuz gününde, her ayın üç gününde, bir rivayete göre her ayın 13, 14 ve 15'inci günlerinde nafile orucu tutmaya teşvik etmiştir. Ancak yıl boyunca oruç tutmaktan men eden Peygamberimiz, "Oruç da tut, iftar da et. Çünkü bedenin, senin üzerinde hakkı vardır, ailenin senin üzerinde hakkı vardır, gözlerinin senin üzerinde hakkı vardır" buyurmuştur (et-Tâc: 2/100-115). Bazı salih kişiler üç ay boyunca oruç tutarlar ki, bu Peygamberimizin sünneti değildir.

Şimdi kendimi çok daha huzurlu hissediyorum
"Sayın hocam, ben 27 yaşındayım. Sekiz sene önce Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini okumaya, 100'üncü sayfaya geldiğimde ise namaz kılmaya başladım. Allah'ın benden bunu istediğini ve her eylemimi sadece Allah için yapmanın doğruluğunu keşfettim. O gün bu gündür namazımı da kılıyorum, Kuran-ı Kerim'i de okuyorum. Şimdi kendimi çok huzurlu hissediyorum. Kuran, başucu kitabım oldu. Defalarca bitirip, sonra tekrar okuyorum. Verdiğiniz bilgilerle beraber şimdi daha da dikkatli okuyacağım. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılar sunarım. Evrim Akın."

Bankadaki fon hesabının getirdiği kâr haram mı?
Soru: Bankanın fon hesabında bir miktar param var. Bunun getirdiği kâr, dinimizce haram olur mu? (T. Güroglu)

Cevap: İslâm'ın yasakladığı riba, tefeciliktir. Fonlar ise satın alınan hisse senetleri gelirleridir. Hisse senedi, bir mala ortak olmak ve sonra bu ortaklığını başkalarına satmaktır. Bu bir alışveriştir. Vatandaşın parasını yastık altında tutması yerine, hisse senetlerine yatırması ülke ekonomisi bakımından daha yararlıdır. Bu sistem, dünyada oturmuş bir sistemdir. Ayrıca fonu alan bir miktar kâr ettiği gibi satan da yatırım yaparak kâr eder. Alanın da lehine, satanın da lehine olan bir işlem neden haram olsun? Ama fakir fukaraya verilen ödünç paradan, enflasyon değerinin üstünde fazlalık almak haramdır. O başka bir şey. Çünkü tefecilikte geniş halk kitlesi ezilir.

Okurlarıma duyuru
Mealimi ve diğer eserlerimi nereden temin edebileceklerini soran okurlarım bunları şu adresten bulabilirler: Yeni Ufuklar Neşriyat Nuhkuyusu Caddesi No: 365 Bağlarbaşı Üsküdar/İstanbul Telefon: 0216 492 66 12 Faks: 0216 492 66 13

DİĞER YENİ YAZILAR