Akşam namazının vakti

Akşam namazı, güneşin batmasıyla başlar, takriben bir buçuk saat sürer. Bu sürede ne zaman kılınsa akşam namazıdır. Yatsı girmeden akşamın vakti çıkmaz

Haberin Devamı

Akşam namazı vaktinin çok çabuk geçtiği söyleniyor hocam. Yatsı vaktine kadar kılınamaz mı? Elif Aydemir

Cevap: Akşam namazı, güneşin batmasıyla başlar, takriben bir buçuk saat sürer. Bu sürede ne zaman kılınsa akşam namazıdır. Yatsı girmeden akşamın vakti çıkmaz. Hatta akşam namazını kılamamış olan kimse, yatsının vakti girse de önce akşam namazını, sonra yatsıyı kılmalı yani ikisini cem ermelidir. Peygamberimizin uygulaması böyledir.

Oje abdeste engel mi
Sayın Hocam, bir arkadaşım ojeli tırnaklarla namaz adbesti alınamayacağını, abdest alınırken iğne ucu kadar da olsa kuru bir yer kalmaması gerektiğini söyledi. Aydınlatırsanız sevinirim. Sevgiler saygılar... Dilek Özdoğan

Cevap: Oje abdeste ve namaza mani değildir. Bunu söyleyenler İslâm'ın ruhunu anlamak istemeyen yüzeyde kalmış insanlardır. Ojeli ojesiz, abdestinizi alıp namazınızı kılınız. Namazda önemli olan dış değil, görünüş, tırnak, oje değil, gönül huzurudur. Gönül huzuru olmadıktan sonra elini yetmiş kez yıkasan, derisini kazırcasına yıkasan da bir değeri yoktur. Yeter artik bu kabuklarla uğraşmak.

'Cami' bir şifre mi?
Fikirlerinize ve açıklamalarınıza her zaman güvenen ve inanan, emekli bir öğretim üyesi ve Konya'nın büyük din ulemalarından Hacı Üveyiszade Mustafa Efendi'nin yakın akrabalarından birisi olarak, tereddüt ettiğim bir konuyu sizden öğrenmekte yarar görüyorum. Lütfen beni bu konuda aydınlatınız. Selâm ve saygılarımın kabulünü arz ederim.

Sayın Hocam, cami kelimesinin temeli Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil meleklerin baş harflerinden mi oluşmuştur ve acaba bu konuda son zamanlarda çokça ifadesini bulan herhangi bir şifre olabilir mi? Kayhan Kuzucu

Cevap: Sevgili Kayhan Bey, Hacı Üveyszâde Mustafa Efendi'ye son derece saygı duyduğumu belirteyim. Kendisini bir kez görmüş ve sohbetinden istifade etmiştim. Allah gani gani rahmet eylesin. Sorunuza gelince:

Cami kelimesi, Arapça cem (cm') kökünden fail ismidir. Toplayan, bir araya getiren demektir. Yine bu kökten gelen Cum'a kelimesi de toplamak, toplantı, toplu ibadet günüdür. Cami kelimesinin Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil baş harfleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Bu tür iddialar yakıştırmadır. Şifrecilik de tamamen safsatadır. Sevgilerimle.

DİĞER YENİ YAZILAR