Yaşam tabakaları safsatası

Selâm hocam, izninizle size 3 sorum olacak: Okuduğum bir kitapta hayatın beş tabakası olduğu belirtiliyor

Haberin Devamı

Selâm hocam, izninizle size 3 sorum olacak: Okuduğum bir kitapta hayatın beş tabakası olduğu belirtiliyor. Bizim görünen yaşam tabakamız, şehitlerin yaşam tabakası, Hazreti İsa'nın yaşam tabakası (ya da formu), Hazreti Hızır ve İlyas'ın yaşam tabakası ve Kabir yaşamı gibi. Ancak Efendimizin (s.a.v.) hayat tabakasının şeklini ve Efendimizin, zaman boyutu dışına çıkarsak yeri neresidir, belirtilmiyordu. Benim gibi bilgi acizi bir kulun da aklına bu soru geldi. Bir büyüğüme sorduğumda verdiği cevap onun nuru her yerdedir. Bu cevap beni tam olarak tatmin etmedi. Doğrusunu ancak Allah bilir. Ama ağzımdan çıkacak bir şeyin Peygamber Efendimizi (s.a.v.) gücendirmemesi ve Allah'a (haşa!) şirk koşmamak düşüncesiyle işin içinden çıkamadım. E-mail adresime veya köşenize yazarsanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler... Emrah Uysal

Cevap: Hayatın beş tabakası olduğu, falan filan boyutları bulunduğu şeklindeki görüşler ne Kur'ân'a, ne de Peygamber sözüne dayananan hayali felsefelerdir. Bu tür şeyleri inanca taşımak doğru olamaz, inanç ancak âyete ve kesin peygamber sözüne dayanır.

Hz. Peygamberin ruhunun her yerde olduğu görüşü de abartıdan başka bir şey değildir. Her yerde olan sadece Allah'tır. Allah'ın sıfatını bir yaratığa vermek, İslâm'ın tevhîd inancına aykırıdır. Bu hayali düşünce Peygamberimizden gelen hadislere de aykırıdır.

Adakta zaman
Bir isteğimin olması karşılığında 2006 yılına kadar hacca gitmeyi adamıştım. İsteğim oldu. Şu an 2006'ya kadar büyük ihtimal hacca gidemeyeceğim. Bu adağımı daha sonra gerçekleştirebilir miyim? Kimi büyüklerim haccın adağı olmaz diyorlar, haccın adağı olur mu? Saygılarımla. İbrahim Motur

Cevap: Farz olan haccın adağı olmaz. Onu zaten yapmak zorundasınız. Adak nafile ibadetler hakkındadır. Siz, imkân bulduğunuz zaman haccedersiniz.

Okurlarıma duyurum
Allah nasip ederse 23 Eylül Cuma günü akşamı, saat 20'de Elazığ'da, Edibe Can Müftülük Salonunda "Görünmez Âlemin İzleri" adlı bir konferans vereceğim. İmkânı olanların katılmasından mutluluk duyarım.

DİĞER YENİ YAZILAR