"Yeni İslâm İlmihali" ciddi bir çalışmadır

Okurum Mukadder Erol'a cevabımdır: "Yeni İslâm ilmihali" adlı eserim, ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Ancak o eseri yazdığım 1970'li yıllarda henüz Kur'ân tefsirinin içine girmemiştim. Onun için orada, mesih hakkında fıkıh kitaplarının söylediğini yansıttım

Haberin Devamı

Okurum Mukadder Erol'a cevabımdır: "Yeni İslâm ilmihali" adlı eserim, ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Ancak o eseri yazdığım 1970'li yıllarda henüz Kur'ân tefsirinin içine girmemiştim. Onun için orada, mesih hakkında fıkıh kitaplarının söylediğini yansıttım. Hanefi fıkıh kitaplarında, ayaklara mesih hakkında ilmihalde verdiğim bilgiler vardır. Ama Kur'ân'da ayakların meshedilmesi emredilmektedir. Abdestte ayakların doğrudan kendisine meshedilebileceği gibi üstüne giyilen çoraba, temiz ayakkabıya da meshedilebilir. Bu hususu, "Yeni İslâm İlmihali"nin yeni baskılarında açıkladım.

Eski baskılarını yenileriyle değiştirmek benim işim değildir. Çünkü ben kitap basıcısı ve satıcısı değilim. Yayıncılar basar. Sizin yapacağınız, bir kütüphaneye gidip ilmihali bulmak ve o kısmı okumaktır. Yazarlarda bazı görüş değişikliklerinin olması normaldir.

Eğer bir yazarda hiçbir düşünce değişmesi olmuyorsa o kimse hiç araştırma yapmıyor demektir. Bırakın bizi, büyük Ebu Hanîfe, Şafiî gibi imamlarda da görüş değişiklikleri olmuştur. Bundan dolayı fıkıh kitaplarında, "İmam-ı A'zam'ın ilk görüşü, son görüşü", "İmam-ı Şafiî'nin ilk görüşü, son görüşü" şeklinde kayıtlara rastlanır.

Evlenilecek kişi kader mi?
Soru: Evlilik yapılacak kişinin kim olacağı değişmez kader midir? (Berna Tutuş)

Cevap: Evlendikten sonra kaderdir. Ama evlenmeden önce düşünüp taşınacak, seçiminizi yapacaksınız. Siz seçtiğiniz kimseyle evleneceğinizin kader olduğunu bilemezsiniz. Öyleyse size emredildiği gibi aklınızı kullanacaksınız. Her şeye rağmen evlendikten sonra demek ki kaderdir. Böyle söyleyip sonuca teslim olarak teselli bulacaksınız.

Bir Musevi okurun mektubu
"Sayın Süleyman Ateş, ben İstanbul'da yaşayan Türk Musevisi bir vatandaşım. Yazılarınızı genellikle okurum. Size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplarınız ve bağnaz düşünceli insanları aydınlatmanız, sizin iyi bir din bilgini olduğunuzu göstermektedir. Sütununuzda, "Tanrı Yahudileri lanetledi mi?" şeklindeki bir okurunuzdan gelen soruya verdiğiniz cevap bilgilendirme, hoşgörü ve barış açısından mükemmeldi. Bir Türk Musevisi olarak sizi takdir ediyorum. Saygılarımla. David Eskenazi"

DİĞER YENİ YAZILAR