Peygamberi fakir gösterme çabaları

Haberin Devamı

SORU: Kimi ulema (âlimler) Peygamberin hayatı boyunca et ve ekmeği doyana kadar yiyemediği, sürekli fakirlik içerisinde yaşadığı gibi bir imaj çizmeye çalışıyor, Müslümanların sefalet ve fakirlik içerisinde olmasını istercesine yayınlar yapıyorlar. Topluluğun en büyük kabilesine mensup, 25 yaşında yörenin en zengin kadınıyla evli olan, daha sonra hem din hem devlet başkanlığını üstlenen birinin fakir gibi gösterilmesinin manası nedir? Camilerde sakal, hırka gibi şeylerin çıkarılması ve özellikle kadınların ağlayarak camlarına el sürmesi din-iman-Allah kavramlarına yakışıyor mu? Bütün bunların Diyanet eliyle yapılması doğru mu? (Ahmet Borsuk)

CEVAP: Görüş ve düşüncelerinize sadece destek veririm. Ekleyecek bir şeyim yok. Diyanet de geleneğin devamını kendi saygınlığının lehine görür, bundan dolayı da devam ettirir. Bazı İslâm ülkelerinde böyle şeyler şirk sayılıp yasaklanmıştır. Ayrıca bu sakal-ı şeriflerin çoğu da yakıştırmadır. Sanki Peygamber saç ve sakalının kutsallaşmasını mı isterdi? Hâşâ.

*****

Âdetli kadının orucu

SORU: Âdetli kadın namaz kılıp Ramazan’da oruç tutabilir mi? (Hamdi Öksüz)

CEVAP: Yıllardan beri âdet görmenin ibadete engel olmadığını, bu konudaki rivayetlerin ve yorumların Kur’ân’a aykırı olduğunu yazdım. Âdetli kadın özürlü sayılır. Her namaz vakti içinde abdestini alıp namazını kılar. İsterse orucunu tutar. Ama kendisini güçsüz hissediyorsa hasta durumuna düşeceği için orucunu yiyip sonra kaza eder. Cünüp olan kimse su bulamadığı takdirde teyemmüm edip namazını kıldığı halde tamamen bir özür olan âdet hali niçin namaza engel olsun, âdetli kadın niçin namazdan, oruçtan mahrum kalsın?

Sünnet bir gelenektir

SORU: Çocuklarımı Ramazan ayında sünnet ettirmemin dini bir sakıncası var mı? Sünnet sırasında hangi sureleri okumak gerekir? Sünnetten 10-15 gün sonra tören yapmak uygun mu?

CEVAP: Ramazanda çocukları sünnet ettirmek daha sevaptır. Mübarek ayda peygamberlerin sünnetini icra etmek güzel bir şeydir. Sünnet yapılırken Kur’ân okumak adaba aykırıdır. Ama sünnetten sonra istediğiniz sureyi veya duayı okursunuz. Sünnet törenleri dini bir görev değil, gelenek halini almış bir uygulamadır.

*****

Mekke’ye göre tutulur

SORU: Froe adalarında gündüzler ortalama 23, geceler ise 2 saat. Orada yaşayanlar oruçlarını neye göre tutarlar? (Osman Bekâr)

CEVAP: Öyle yerlerde bulunanlar Mekke şartlarına göre oruçlarını ayarlayabilirler. Mekke’de kaç saat oruç tutuluyorsa onlar da sabahtan itibaren o kadar süre oruç tutarlar.

DİĞER YENİ YAZILAR