Türbanın önemi nedir?

Bak Hanım kızım, Nur Suresi'nin 31'inci ayetinde kadınların, örtülerini üstlerine almaları emredilmektedir

Haberin Devamı

Soru: Bu yıl üniversiteden mezun olacağım. Akademik kariyer düşünüyorum ama başımı açmak da istemiyorum. Bunun yanında çalışmak zorundayım. Türbanın dinen önemi nedir? Farz mıdır?

Cevap: Bak Hanım kızım, Nur Suresi'nin 31'inci ayetinde kadınların, örtülerini üstlerine almaları emredilmektedir. Ahzâb Suresi'nde ise kadınların örtünmelerinin nedeni açıklanmaktadır. Bu da cariye olmayıp hür olduklarının tanınması ve erkekler tarafından sözlü veya fiili tecavüzden korunmalarıdır.

Bundan yüz yıl, bin yıl önce Ortadoğu toplumlarında örtünme, hürlüğün simgesiydi. Hürler başlarını bir örtüyle kapatırlardı. Cariyelerin örtünmesine ise müsaade edilmezdi. Erkekler, özellikle akşamleyin baş örtüsüz dışarı çıkan kadınlara sataşırlardı. İşte kadının, böyle bir durumdan korunması için toplumun köklü geleneği olan baş örtüsünü kullanmaları emredilmektedir.

Baş örtüsü takma geleneği sadece Müslümanlıkta değil, Ortadoğu'dan gelmiş olan Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta da vardır. Saint Paulos'un Korintoslulara yazdığı mektupta, "Kadının ya saçlarını kapatması veya kökünden tıraş etmesi" emredilmektedir. Demek ki baş örtüsü, İslâm'ın getirdiği bir uygulama değildir. Araplarda da vardı. Yahudiler ve Hıristiyanlarda da vardı.

Ama bugün, durum değişmiştir. Kadın, baş örtüsü takmadığı için erkeklerin dikkatini çekmez. Şimdi artık baş örtüsü takmadığı için kadına sataşılmaz. Kimse onun başındaki örtüye de bakmaz. Kadının korunması için eskiden beri toplumsal gelenek olan baş örtüsü, Kur'ân'da da emredilmekle beraber İslâm'ın olmazsa olmazlarından değildir. Çünkü cariyeler bu hükmün dışında tutulmuş, hatta onların, hürlere benzerler düşüncesiyle baş örtüsü takmasına müsaade edilmemiştir.

Elbette Kur'ân'ın baş örtüsü emrinin uygulanması daha iyidir. Fakat Kur'ân'ın bütün emirleri aynı ağırlıkta görülmemiş ve aynı titizlikle uygulanmamıştır. Alınan borcu iki şahit huzurunda almak ve onu yazdırmak da (borç senedi yapmak) da Kur'ân'ın emridir ama bunu yapanlar çok azdır. Boşamanın iki şahitle tespiti de Kur'ân'ın vurgulu emirlerindendir ama bu da pek nadir uygulanmıştır.

Hz. Ömer bile şartların değişmesi karşısında bazı Kur'ân emirlerini uygulamamakta bir sakınca görmemiştir. O, Kur'ân'ın ruhu doğrultusunda yürümüş, değişen şartlara göre hareket etmiştir. Ben size, başörtüsünü tahsilinize engel yapmamanızı öneririm. Tahsilinize engel oluyorsa resmi yerlerde başınızı açarsınız, tahsilinizi yapar, işinize devam edersiniz. Bu yasağın olmadığı yerlerde başınızı örtersiniz. Benim kanaatim budur. Ama siz yine de kendi vicdanınıza danışarak hareket ediniz.

DİĞER YENİ YAZILAR