Çarpıtmanın böylesi...

Haberin Devamı

SORU: Bana gelen aşağıdaki mail konusunda yorumunuza ihtiyacım var (Murat Erkoç). “Gerçek Ku’rân, harekesiz mushaftadır. Örneğin Topkapı Müzesi’nin kutsal emanetler bölümünde sergilenen Osman mushafında 4:3’te, ‘evlenin’ anlamına gelen ‘fenkihu’nun karşılığı orada ‘nkh’dir. Hemzesiz, esresiz, ötresiz... Kısacası, harekesiz. Allah’ın sözü odur. Yıllar geçtikçe Kur’ân’ı doğru okumak zorlaştı. İnsanlar ondan daha mantıklı anlamlar çıkarabilmek için yazımda değişiklikler yapmaya başladılar. Örneğin MS 694 -716 döneminin Irak valisi olan Haccac bin Yusuf, Kur’ân’a binden fazla elif harfi sokmakla övünüyor. MS 700’lerde yapılan o değişimden sonra Kur’ân’ın kıraati istikrar kazandı” (Abul Taher, ‘Querying the Koran’ The Guardian, August 8, 2000).

CEVAP: Bu yazılardan etkilenen bir kişi de, bir televizyon kanalında, zamanla yapılmış olan Kur’ân yorumlarının Kur’ân gibi telakki edildiğini söyledi. Böylece Kur’ân’ın da aynen İnciller gibi değiştirilmiş olduğunu, hatta kıraat (okuma) farklılıklarının da ayrı birer Kur’ân haline getirildiğini ileri sürdü. Kur’ân sadece yazıyla değil, şifahen de naklediliyordu. Hafızlar vardı. Hem de yüzlerce. Bunlar Hz. Osman’ın yazdırdığı mushafı, Arap gramerine göre okuyarak aktarıyorlardı. Bunlara “Kurr’a” denilir.

Mushaflara hareke konması, sadece Haccac’ın işi değildir. Hz. Ali’nin talebesi Ebul-Esved ed-Dueli ile başlayan bu iş tedricle gelişmiştir. Amaç da okumada kolaylık sağlamaktır. Tabii bu işte mushafı ezberlemiş olanların yardımı büyüktür. Öyle bir kişinin okumasıyla Kur’ân harekelenemez. Haccac’a karşı olanlar da pekâlâ kendileri bildiklerini yazabilir veya yazdırabilirlerdi. Kur’ân’ı bir kişi mi yazdı ki böyle tutarsız, kasıtlı, akıl ve mantık dışı, gülünç savlar ileri sürülsün?

Çabaları boşa çıkmaya mahkum

Osman mushafı, sadece Topkapı’da değil birkaç yerde var. Bunların hepsi bugünkü Kur’ânların aynıdır. Bu sinsice uydurmaları servis eden oryantalistlerin amacı Kur’ân konusunda gönüllere kuşku düşürmektir. Ama çabaları boşa çıkmaya mahkûmdur.
Şairin dediği gibi:

Birdir Cenab-ı Hak bir, khalik teaddüd etmez
Khalik teaddüd etse âlem temehhüd etmez
Bin misyoner dağılsa bin kafir olsa peyda
Mümin tehevvüd etmez, Müslim tanassur
etmez.

(Yüce Allah birdir, Yaratan çoğalmaz. Yaratan birden fazla olsa evren devam etmez, yok olur. Yeryüzüne bin misyoner dağılsa, bin inançsız insan yayılsa Mümin Yahudi olmaz, Müslüman Hıristiyanlığa dönmez. Ne kadar uğraşsalar boştur, samimi Müslümanları inançlarından döndüremezler.)

DİĞER YENİ YAZILAR