Prof. Tayyip Okiç Sempozyumu (2)

Haberin Devamı

Ayvaz Dede efsane olsa da dua şenlikleri her yıl Bosna Hersek’in ve dünyanın çeşitli yörelerinden insanların buraya akın etmesine sebep olmaktadır. Ayrıca kasabadaki alışverişi canlandırmakta, başka ülkelerde yaşayan birçok Bosnalının buraya gelip toplum kaynaşmasına, milli birliğin canlı tutulmasına yardım etmektedir. Hava yağmurlu, yollar çamurlu ve binlerce kişinin tırmandığı yol çok kalabalıktı. Ben bu kalabalıkta yürümekten çekindim, gitmek istemedim. Hem efsaneye inanmadığımdan hem de dua için dağlara çıkmaya gerek görmediğimden arkadaşlara gelemeyeceğimi söyledim. Prof. Dr. Mehmet Hatiboğlu, Prof. Dr. Asri Çubukçu ve Prof. Dr. Şerefettin Gölcük de kalmayı yeğlediler. Diğerleri devam etti. Üşümeye başlamıştık. Bir camiye geldik. Nispeten sıcaktı. Öğle vaktine de 2 saat kalmıştı. 4 cüz okudum. Namazı kıldık. Gidenler geri geldiler ama hayli eziyet çektikleri, paçalarındaki çamurlardan ve bitkin hallerinden belliydi.

İzet Begoviç’in kabrine gittik

Geri döndüğümüzde saat 23.00 olmuştu. İstirahata çekilmenin zamanıydı. Ertesi gün yani 28 Haziran’da sempozyum oturumları başlayacaktı. Saat 09.00’da sempozyumun yapılacağı Kültür Merkezi salonuna geldik. Açılış, protokol konuşmaları... Ardından saat 13.00 sırasarında mezarlığa gittik. Önce Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’in kabrini ziyaret ettik. Kabrin yanında lacivert giyimli ve bereli bir asker dimdik ayakta, eli göğsünde, saygıyla bekliyordu. Bosnalı hafızlar Kur’ân okudu. Ben de dua ettim. Duada bilge başkan Aliya İzzet Begoviç’in zihinlere kazınması gereken bir cümlesini kullandım: “Allah’a and içerim ki bir daha asla köle olmayacağız!”

Dört profesör tebliğ sundu

“Ya Rabbi” dedim, “Senin uğrunda canı pahasına cihad eden, İslâm toplumunun özgürlüğü için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Aliya İzzet kulunu Peygamberine komşu eyle. İslâm tapusunu taşıyan bu toprakları bir daha zalimlerin saldırısına maruz bırakma, Müslümanları koru...” Daha sonra

M. Tayyib Okiç’in kabrinin bulunduğu mezarlığa gittik. Hocamın kabrinin başında Yasin-i şerif okudum, dua ettim. Gelenler de gönülden “amin” dediler. 15.00’te oturum başladı. Oturum Başkanı Prof. M. Hatiboğlu idi. Üç Bosnalı bir de Türk profesör tebliğ sundular. Tebliğlerde hocamız Prof. M. Tayyib Okiç’in yetiştiği aile ortamına değinildi.

DÜZELTME: Dünkü yazımda Mostar Köprüsü’nün Sinan tarafından yapıldığı yanılgısı vardı. Köprüyü Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin yapmıştır. Yıkanlar ise önce Müslüman Boşnaklara yan çıkan, sonra onları arkadan vuran Hırvatlardır. Düzeltir, bu yanılgıdan ötürü okurlarımdan özür dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR