Hadislerin çoğu Kur’ân’a ters

Haberin Devamı

SORU: “Kur’ân çiftçilikten övgüyle söz eder” başlıklı yazınızda “Kütüb-i Sitte (altı kitap)” denilen hadis mecmualarında pek çok zayıf ve uydurma hadislerin bulunduğunu, İmam-ı Azam’ın ancak 17 hadise güvendiğini söylüyorsunuz. Daha sonra da “Haydi biz onun 50 hadisi güvenilir bulduğunu kabul edelim” diyorsunuz. Ben bu yazınızdan, yüzlerce hadis arasından ancak 50 tanesinin güvenilir olduğu sonucunu çıkardım. Doğru mu? (Levent Mehmet Ergin)

CEVAP: Ben, İbn Haldun’un Mukaddimesi’nde İmam-ı Azam’ın sadece 17 hadise güvendiğinin yazıldığını anlattım. Elbette sağlam hadis sayısı sadece 17 değil. Ama İmam-ı Azam akılcıdır, rivayetçi değil. Yüz binlerce hadisin arasında sağlamı var, çürüğü var, uydurması var. Bunların, bilimsel metotlarla Kur’ân ile karşılaştırılması gerekir. Yoksa bu hadis rivayetleri, olduğu gibi alınıp halka aktarılırsa birçok insan dinden nefret eder hale gelir. Gerçekten bunlar birbiriyle o kadar çelişkili ve büyük bir kısmı Kur’ân’a öyle terstir ki, ayıklanması titiz bir çalışma ister.



***




İnanmayan birini doğru yola getirmek sevaptır

SORU: Kız arkadaşımla evlenmeyi düşünüyorum. Ancak dini konularda zayıf. Ona sağlam imanı ve inancına göre yaşamayı öğretmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

CEVAP: Kız arkadaşınız oruca namaza inanmıyorsa ve bu düşünceyle koşullanmışsa onu dini gerçeklere inandırmak kolay değildir. Ama inanmayan birini doğru yola getirmek ve buna vesile olmak sevaptır. Bence siz onu alın bir cuma günü Eyüpsultan Camii’ne gidin. Orada toplu ibadeti görsün. Bir gün de Sultanahmet’e götürün. Kız etkilenecek ve doğru yola gelecektir.



***




Yastıkta namaz kılmak

SORU: Annem ameliyatlı olduğu için yastıkta namaz kılıyor. Televizyonda bir hoca, “oturduğunuz yerde, yastık üzerinde namaz kılmak mekruhtur” dedi. Annemin namazları kabul olmuyor mu? (Selda Arıklı)

CEVAP: Hocanın söylediği normal durumlar içindir. Zorunluluklar yasakları ortadan kaldırır. Nasıl rahat ediyorsa öyle kılsın. Anneniz gönlünü Allah’a vererek kılabiliyorsa yatarak da namaz kılsa kabul olur. Gönlünde Allah sevgisi yoksa o namaz, namaz değildir. Ayakta da kılsa, yastıkta da kılsa fark etmez.

DİĞER YENİ YAZILAR