Namaz nasıl kılınır(2) İki rekâtlık namazdan çıkış

Vitr, tek demektir. Tek rekâtlı namaz anlamına gelir. Vâcib olduğu hakkında zayıf bir görüş varsa da gerçekte sünnet olan vitr, üç rekât ve bir selamdan ibarettir

Haberin Devamı

Bir rekât daha kıldıktan sonra oturur şunları okurum: Et-tehiyyâtu lillâhi va'salâvâtu va't-tayyibâtu esselâmu aleyke ey-yuhâ'n-nebiyyu ve rahmetullâhi ve berakâtu-hû's-selâmu aleynâ ve âlâ ibâdillâhi's-sâlihîn. Eşhedu en-lâilâhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve resûluh (Hükümranlık, ululuk, her türlü sözlü, bedensel ve parasal ibadetler, güzel işler Allah'a özgüdür. Selam sana ey Peygamber. Allah'ın rahmeti ve bollukları sana. Allah'tan başka Tanrı olmadığına tanıklık ederim, Muhammed'in de Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna tanıklık ederim).

Allahumme salli âlâ Muhammedin ve âlâ âli Muhammed. Kemâ salleyte âlâ İbrâhîme ve âlâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd (Allahım, İbrahim'e ve İbrahim evladına rahmet ettiğin gibi Muhammed'e ve Muhammed evladına da rahmet eyle. Kuşkusuz Sen övgüye layıksın, yücesin).

Allahumme bârik âlâ Muhammedin ve âlâ âli Muhammed. Kemâ bârekte âlâ İbrâhîme ve âlâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd (Allahım, İbrahim'e ve İbrahim evladına bereketler, bollukla, kutluluklar verdiğin gibi Muhammed'e ve Muhammed evladına da bereketler, bolluklar, kutluluklar ver. Kuşkusuz Sen övgüye layıksın, yücesin).

Rabbena âtinâ fî'd-dünyâ haseneten ve fî'l-âhireti haseneten ve kına azâbe'n-nâr (Rabbimiz, bize dünyada da iyilik, güzellik ver, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.)

Rabbenağfir lî ve livâlideyye ve li'l-mu'mi-nîne yevme yekûmu'l-hisâb (Rabbimiz, hesaba çekilme gününde beni, anamı babamı ve bütün inananları bağışla.)

Bunlan okuduktan sonra, önce başımı sağa çevirir, "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh: (Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun)", sonra sola çevirir, "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh (Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun)" diye selam verir, "Allahumme ente's-selâmu ve minke's-selâmu tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm (Allahım Sen selamsın, selam Sendendir; ey haşmet ve ikram sahibi, Sen kutlusun, yücesin)" derim. Böylece iki rekâtlık bir namazı bitirerek namazdan çıkmış olurum.

Vitr namazı ve kunut duası
Vitr, tek demektir. Tek rekâtlı namaz anlamına gelir. Vâcib olduğu hakkında zayıf bir görüş varsa da gerçekte sünnet olan vitr, üç rekât ve bir selamdan ibarettir. Her rekâtında Fatiha okunur. Fatiha'ya sure veya ayet eklenir.

İki rekât kıldıktan sonra oturulur, yalnız "Tehiyyât" okunur. Üçüncü rekâta kalkınca "subhâneke" okunmaz. Fatiha ve sureden sonra eller kulaklar hizasına kaldırılıp tekbîr alınır, yana salınmadan bağlanır, kunut duası okunur. Ellerin bağlanması İmâm-ı A'zam'a göredir. İmâm Ebû Yûsuf, İbn Mes'ûd'un yaptığı gibi ellerini göğsüne kaldırıp avuçlarını göğe doğru açarak dua ederdi. Çünkü kunut duadır. Dua halinde ellerin açılması uygundur.

Yarın: Namaz surelerinin manaları

DİĞER YENİ YAZILAR