Müslüman insan Kur’ân’a göre yaşar

Haberin Devamı

SORU: İnancı tam biri olmama rağmen çok ender de olsa birkaç kadeh içki içiyorum, evli olmadığım için de beğendiğim biriyle beraber oluyorum. Böyle davranmakla günaha mı giriyorum? Bir daha yapacağımı bilerek tövbe etmemin bir anlamı var mı?

CEVAP: İslâm’da zorunlu ihtiyaçları karşılamanın helal yolları gösterilmiştir. Evlenmeden yapılan cinsel ilişkinin adı zinadır. Kur’ân ise sadece zina yapmayı değil, zinaya yaklaşmayı dahi yasaklamıştır. İçki içmek zevk gibi gelir ama bin bir felakete yol açar. Peygamberimiz içkinin, tüm kötülüklerin anası olduğunu söylemiştir. Müslüman insan Kur’ân’a göre yaşar. Ona uymazsa sonucuna ahirette katlanır. Tekrar yapacağı günahtan tövbe etmek, gerçekte tövbe değildir. Çünkü tövbenin anlamı o kötü eylemi bir daha yapmamaktır.

İki taraf da kâr ediyor

SORU: Biriktirdiğim paramı bankaya yatırdım. Banka her 1000 YTL için bana 20 YTL veriyor. Ancak 6 YTL kesinti olduğundan elime 14 YTL geçiyor. Bu paranın bir bölümüyle ihtiyacı olan kimselere yardım ediyorum. Elde ettiğim bu kazanç helal mi?

CEVAP: Bankalar kâr amaçlı kuruluşlardır. Sizin yatırımınızdan onlar para kazanırlar. Size de bir miktar katkı payı verirler. Ben bu paranın, Kur’ân’ın yasakladığı tefe hükmünde olduğu kanısında değilim. Asıl haram olan faiz, fakirlere verilen ödünç paradan enflasyonun üstünde bir fazlalık almaktır. Haram faizde bir taraf zarar ederken öbür taraf kâr etmektedir. Oysa burada hem banka hem parasını yatıran kişi kâr ediyor. Para yatıran ayrıca ülke kalkınmasına da yardım etmiş oluyor.

Ramazan orucu farzdır

SORU: Muharrem orucu, Kerbelâ’da şehit edilen Hz. Hüseyin için mi tutuluyor?

CEVAP: Müslümanlık, Hz. Muhammed’in getirdiği Kur’ân ve onun yönetmeliği durumundaki Peygamber sözleriyle belirlenmiştir. Peygamberden sonra hiç kimsenin dine bir katkısı veya dindeki hükmü atması olamaz. Ramazan orucu farzdır. Aşure günü yani Muharrem’in onuncu günü oruç tutmak sünnettir. Hz. Hüseyin’e ağıt olarak 12 gün oruç tutmak diye bir şey yoktur. Buna inanmak Hz. Hüseyin’i rahatsız eder. Çünkü onun amacı, dedesinin dininin aynen korunmasıdır. Kendisi adına dine katkılar yapmak değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR