Ruh ve beden birlikte yaratılır

İnsan bir bütündür. Ruh ve bedeni birlikte yaratılır. Ruhlar âlemi, bedenlerden önce değildir, bedenlerden ayrılan ruhların bulunduğu bir âlemdir

Haberin Devamı

Soru: Bir gün radyo dinlerken, dini konular hakkında sanki belgesel tarzı bir konuşma dikkatimi çekti. Radyoda anlatıldığına göre insanlar -tam olarak ne zaman olduğunu anlayamadım- dünyaya gönderilmeden önce Allah'a, inanacakları ve emirlerini yerine getirecekleri konusunda söz vermişler. Bununla ilgili olarak Kur'an'dan çeşitli ayetleri örnek verdiler. Ancak bunun ne derece doğru olduğunu bilmediğimden işin aslını öğrenmek için size danışmayı uygun buldum. Şimdi, Allah bizi bu dünyada, daha önce inanacağımız ve ibadet edeceğimiz konusunda söz verdiğimiz için mi imtihan ediyor?

Söylediklerine göre de Allah bu bilgiyi hafızamızdan silmiş. Silinmesinin nedeni de aksi takdirde imtihanın anlamsız olacağıymış. Bu konuda kafam çok karıştı. Sizden ricam, bu bilgi doğruysa ayrıntılarını tüm detayıyla, yanlış ise nedir bu işin aslı? Neden böyle şeyler söyleniyor? Bu yanlış düşünceleri çürüten ayetler hangileridir?

Cevap: İnsanın dünyaya gelmeden önce inanacakları konusunda Allah'a söz vermiş olmaları inancı yanlış bir anlayıştan kaynaklanmaktadır. Kur'ân'da insanın ruhunun dünyaya gelmeden önce Allah'a inanacağına dair söz verdiği şeklinde bir ifade olmadığı gibi hiçbir sağlam hadiste de böyle bir ifade yoktur. Bu inanç, A'râf Suresi'ndeki bir ayetin yanlış yorumlanmasından kaynaklanır. Şimdi bu ayetin anlamını ve bu inancın nereden kaynaklandığını izah edelim.

İnsan bir bütündür
"Rabbin, Âdem oğullarından, onlann bellerinden zürriyetlerini almış ve 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim?' diye onları kendilerine şahit tutmuştu. 'Evet, (buna) şahidiz!' dediler. Kıyamet günü 'Biz bundan habersizdik' demeyesiniz" (Araf: 172). 172'nci ayette Allah'ın, Âdemoğullarının bellerinden zürriyetlerini aldığı, yani insanlan babalarının bellerindeki tohumlardan yarattığı, onların içlerine Allah'ı bilip tanıma yeteneği, duygusu koyduğu bildirilmektedir. Bu ayet üzerinde, ayetin ruhuyla hiç ilgisi olmayan bir yığın açıklamalar yapılmıştır.

Bazı tefsircilere göre bu ayet, dünyaya gelmezden önce, insanların, ruhlar âleminde Allah'ın, kendilerinin Rabbi olduğuna şahitlik ettiklerini bildirmektedir. Buna göre Allah, bedenlerden önce ruhları yaratmıştır. Ruhlar, bu bedenlere girmeden kendilerine özgü bir âlemde bulunmaktadır. İşte bu âlemdeyken Allah onlara, "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" demiş. Onlar da, "Evet, sen bizim Rabbimizsin" demişler. Ayet, ruhlar alemindeki bu tanıklık durumunu hikâye etmektedir. Bu tür açıklama ne ayette, ne de sağlam bir hadiste vardır. Müfessirler, kafalarındaki düşünceyi ayete yüklemişlerdir. Ayette ruhlar âlemine işaret yoktur. İnsan bir bütündür. Ruh ve bedeni birlikte yaratılır. Ruhlar âlemi, bedenlerden önce değildir, bedenlerden ayrılan ruhların bulunduğu bir âlemdir.


*Bu konuya yarın da devam edeceğim.

DİĞER YENİ YAZILAR