Binlerce yıllık tarihin gölgesinde Assos

Assos “huzur” denilince aklınıza düşecek bir yer. İstanbul’a yakınlığı ile bayramı; tarih, deniz ve huzur üçlüsüyle geçirmek isteyenlere öneririm..

anakkale’nin güneybatısında yer alan Ayvacık’a bağlı; gizli kalmış cennetlerden biri Assos. Özellikle büyük ve kaotik şehirlerin içinden çıkıp gelecekseniz alışık olmadığınız bir deneyim, hafızalarınızdan hiç çıkmayacak bir sakinlik ve bir kere dahi görseniz “huzur” denilince aklınıza düşecek bir yer. Ancak peşin peşin söyleyeyim, bu sessiz ve huzurlu atmosferde rehavete kapılırsanız bölgenin tarihî güzelliklerine haksızlık edersiniz. Behramkale olarak da bilinen Assos, Anadolu’nun en eski ve iyi korunmuş antik kentlerinden birine ev sahipliği yapıyor, aynı zamanda.

Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentine ev sahipliği yapıyor

Binlerce yıllık tarihin gölgesinde Assos

-Adatepe köyü ve Zeus Altarı‘na mutlaka gidin. Hayran kalacağınız, harita netliğinde Edremit Körfezi manzarası, Tarihçi Herodot’a göre Zeus’un Troya Savaşı‘nı izlediği yermiş.

-Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin. Eskiden zeytinyağı üretiminin nasıl yapıldığını öğrenmek dışında, zeytinyağı da satın alabilirsiniz.

Haberin Devamı

-Assos Antik Kenti’ni mutlaka gezin. Çevresi 3 bin 200 metre surlarla çevrili kent, en tepesinde yer alan Athena Tapınağı ve manzarası görülmeye değer.

-Antik Liman’da yüzün. Gözlük ve şnorkel kullanarak batık limana ait kalıntıları arasında yüzmek güzel bir deneyim.

-Eski bir balıkçı köyü olan Babakale ve köye adını veren kaleye mutlaka gidin. Burası aynı zamanda Asya kıtasının sonu olan Anadolu’nun en batı noktası.

-Gülpınar’daki Apollon Smintheus Tapınağı‘nı daha fazla “restorasyon”a uğramadan görün.

Binlerce yıllık tarihin gölgesinde Assos

Antik Liman’da tarihi kalıntılar arasında yüzmek güzel bir deneyim.

Aristotales’in ayak izinden...

Tarihi, Tunç Çağı‘na kadar uzanan Assos’un dünya çapındaki önemi, hiç şüphesiz ki ünlü filozof Aristotales’le daha da artmış. Platon’la beraber modern Batı düşünce sisteminin en önde gelen isimlerinden olan Aristotales, Atina’daki “Akademeia” adlı okula devam eder ve Platon’un en parlak öğrencisi olur, ardından da burada dersler vermeye başlar. Bu sırada okuldayken tanıştığı Hermias, Assos’un siyasi yönetimini ele alır ve Aristotales’i de yanına davet eder. M.Ö. 347 yılında Assos’a gelen ve burada üç yıl kalacak olan Aristotales, Hermias’ın dostu, danışmanı ve damadı olmasının dışında, buraya bir de felsefe okulu kurar. Hatta rivayete göre Aristotales, Assos’a gelişi için verilen yemekte, Hermias’ın güzeller güzeli kızı Pythias’ı görür ve ona âşık olur. Durumu anlayan Hermias’ın ise bir şartı vardır: Öncesinde Aristotales’in Assos’a bir okul kurmasını ister. Bu isteği ivedilikle yerine getiren Aristotales, Hermias’ın sözünü tutmasıyla biricik aşkına kavuşur.

Haberin Devamı

Kim bilir, sırtını Kaz Dağları‘na dayamış; Midilli Adası‘na yüzünü dönmüş Assos, Aristotales ve sonrasında gelen filozoflara, hararetli tartışmalara, cevabı hâlâ bulunamamış sorulara ilham olduğu gibi, size de aradığınız ilhamı verebilir...

Düşlerin gerçeğe dönüştüğü yer: Eren Konukevi

Binlerce yıllık tarihin gölgesinde Assos

Buralara yolu düşen herkesin “belki, birgün...” diye ertelediği düşlerin benzeriymiş onlarınki de. Bir farkla: Sinem - Altuğ Özsoydaş çifti, hayatın, kurdukları düşleri ertelemeye yetecek kadar uzun olmadığının bilinciyle, düşlerini gerçekleştirmek için yerleşmişler buraya. Aynı zamanda nice düşün kurulduğu, sessiz, sakin bir yer olan Eren Konukevi’ni de işletmeye başlamışlar. Aslında sundukları hizmet, gösterdikleri dostluk söz konusu olunca “işletme” kelimesi fazlasıyla suni ve ticari anlamlara geliyor. Özsoydaşlar, buraya gelen herkesi, evlerine gelen bir misafir gibi ihtimamla ağırlıyor. Detaylara varasıya fazlasıyla hissedilen bu incelikli zihniyet sonucunda da burası ticarethane mantığından çok uzak, bir dostun evi olurken kurulan sofralar da ziyafete dönüşüyor. Her daim mutfağından enfes kokuların geldiği bir taş ev ve misafirlerin konaklaması için ayrılmış müstakil dört ayrı yapıdan oluşan Eren Konukevi’nin enfes Midilli manzarasına eşlik eden belli belirsiz bir ince ezgi, gün batımının kızıllığıyla birleşince sizi Antik Çağlarda geçen masalsı bir yolculuğa çıkartıyor. Ege’de; düşleriniz Eren Konukevi’nde kalıyor...

Haberin Devamı

Binlerce yıllık tarihin gölgesinde Assos

Haberin Devamı

Eren Konukevi

Tel: +90 286 723 4046

www.erenkonukevi.com

DİĞER YENİ YAZILAR