Batı‘daki Doğu Endülüs

Endülüs, koskocaman bir medeniyet; farklılıkları zenginlik olarak görenlerin kurduğu ve farklılıkları tehdit olarak algılayanların yıkmaya çalıştığı bir medeniyet!..

Batı‘daki Doğu Endülüs

İspanya’nın güneyinde özerk bir bölge olan ve 781 yıl Emevilerin yönetiminde bulunan, dolayısıyla Arap kültürünün etkisiyle yeniden doğan Endülüs’ün en güzel tanımı, şüphesiz “Batı‘daki Doğu”dur. Nietzsche’den Amin Maalouf’a, Yahya Kemal’den Joe Satriani’ye kadar, görenleri her dönem kendine hayran etmekle kalmayıp onlara ilham kaynağı da olmuş Endülüs’ün sizi de fazlasıyla büyüleyeceğini düşünüyorum. Çünkü Endülüs, yalnızca bir yer ya da bölge değil, koskocaman bir medeniyet; farklılıkları zenginlik olarak görenlerin kurduğu ve farklılıkları tehdit olarak algılayanların yıkmaya çalıştığı bir medeniyet!.. Günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarabilmiş bu izlerin ve yitirilen nicelerinin önemini, en çarpıcı şekilde dile getiren Nobel Fizik Ödülü sahibi Pierre Curie, şöyle der: “Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Şayet yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktık.”

Haberin Devamı

711’de Suriye’den yola çıkan Tarık bin Ziyad, fethetmek için geldiği İspanya’ya ayak basar basmaz geri dönme ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak ve kararlılığını göstermek için bütün gemilerini yaktırır. “Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman...” diye başladığı konuşması öylesine etkili olur ki fetih, zaferle sonuçlanır ve Endülüs kurulur.

BİR LİMAN KENTİ MALAGA

Costa del Sol, yani “Güneş Sahili” olarak adlandırılan İspanya’nın sahil şeridine kurulu ve palmiyelerle dolu bir liman kenti olan Malaga, aynı zamanda Ressam Pablo Picasso’nun da doğduğu şehirdir. Picasso’nun doğduğu ev ve eve yürüme mesafesi uzaklıkta sayılabilecek Picasso Malaga Müzesi, burada ziyaret edilebilecek müzeler arasında yer alıyor. Ayrıca Cam ve Kristal Müzesi, Şarap Müzesi, Araba Müzesi, Sanat Müzesi, MİMMA MM gezebileceğiniz diğer müzelerden birkaçı.

Bir rivayete göre ismini Roma İmparatoru Sezar’dan alan Casares kasabası ise görülmeye değer. Kasabada bulunan ve şifalı olduğuna inanılan sülfürik kaynak suları, karaciğerinden rahatsızlanan Sezar’ın iyileşmesini sağlamış.

Haberin Devamı

FLAMENKONUN RUH KATTIĞI SEVİLLA

Portakal ağaçlı sokaklarından yürüyerek hemen her yere ulaşabileceğiniz Sevilla’da, dünyanın en büyük Gotik katedrali olan Catedral de Santa Marde la Sede, diğer adıyla Sevilla Katedrali bulunuyor. Katedralde aynı zamanda Kristof Kolomb’un da mezarı var.

Batı‘daki Doğu Endülüs

CORDOBA’DA ZAMAN YAVAŞ İLERLERLİYOR

Guadalquivir Nehri kıyısına kurulmuş, dar sokaklarıyla sıcacık, zamanın yavaş ilerlediği bir kent, Cordoba ya da eski adıyla Kurtuba. Şehrin en göz alıcı yapısı ise Mezquita. Öncesinde kiliseyken camiye, ardından da katedrale dönüştürülen Mezquita, Büyük Camii veya Kurtuba Camisi olarak da bilinir.

Batı‘daki Doğu Endülüs

KIZIL SARAY EL HAMRA

Granada kentinin tam ortasındaki tepeye inşa edilen El Hamra, dünyanın en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan saray, kelimenin tam anlamıyla İslami mimarinin de en uç ve büyüleyici örneklerinden biri. El Hamra’nın girişinde, sizi mütevazı bir kapı karşılasa da içerisinde yer alan saraylar, avlular, burçlar, kuleler, havuzlar, bahçeleri ve müzesiyle nefesinizi kesecek bir görkeme sahip El Hamra. Özellikle de dantel gibi ince ince işlenen duvar ve tavan süslemelerine hayran kalacağınızı garanti ederim.

Haberin Devamı

Batı‘daki Doğu Endülüs

DİĞER YENİ YAZILAR