Tarih ve kültürün estetik kenti VARŞOVA

Varşova’nın eski şehir diye adlandırılan İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmamış bölümü bir haftasonu gezisi için ideal olur diye düşündüm ve bu hafta oradaydım. Gerçekten de çok etkileyici bir kent ile karşılaştım.

Varşova, Vistül (Vistula) Nehri'nin kıyısında kurulmuş bir kent. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler tarafındandan yıkılıp, yakılmış. Ancak yeniden inşa edilmiş. Kentin içinde bulunan Kale Meydanı (Plac Zamkow) UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Tarih ve kültürün estetik kenti VARŞOVA

Varşova’da ulaşım çok kolay diye başlayacağım yazıma çünkü kentin neresinde kalırsanız kalın bence gezilip görülmesi gereken yer kesinlikle eski şehir ve oraya otobüsle gitmeniz çok kolay. Ayrıca kent içinde tramvay da oldukça yaygın bir biçimde kullanılıyor. Özellikle belirtmeliyim ki, otobüsle neredeyse her saat eski şehire ulaşmanız mümkün. Kaldığım otelden eski şehire gitmem sadece 15 dakikamı aldı diyebilirim. Otobüs sizi eski şehirin girişinde bıraktıktan sonra gezinize yürüyere devam edeceğiniz için hazırlıklı olun ve ona göre giyinin. Varşova’da geçirdiğim günler boyunca eski şehir benim için fotografik olarak çok önemliydi. Ve eski şehri keşfetmek ayrıca keyif vericiydi. Aslında eski şehir denen bölüm küçük bir alan sayılabilir. Burada bulunan kafeler, onların yakınlarında bulunan seyyar satıcılar ve gezerken saatlerce izlemekten bıkmayacağınız 15. yüzyıldan kalma kiliseler olağanüstü...

Haberin Devamı

Ve bana göre eski şehir, bozulmamışlığı ile görülmeye değer. Eski şehirde dolaşırken başınızı nereye kaldırsanız Gotik ve Barok üslupla inşa edilmiş binaları göreceksiniz. Eski şehre ilk kez giden herkesin dikkatini çeken ise doğal olarak, harika mimarisi olan kraliyet konutu, Zamek Krolewski binası oluyor. Benim de öyle oldu. Zamek Krolewski binası İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmış Ancak 1970’lerin sonlarına doğru Barok stilinde yeniden inşa edilmiş. Ve yine eski şehirde Varşova’nın en eski kilisesi St. John var. Bina 15. Yüzyılda yapılmış ama 1789 yılında büyütülerek katedral haline gelmiş.

Tarih ve kültürün estetik kenti VARŞOVA

Varşova’da yemek

Haberin Devamı

Tüm gün kenti dolaşıp iyi bir akşam yemeği ile günü bitirmeyi kim istemez. Ben de yemek için Stare Miasto’ya gittim. Araç trafiğine kapalı meydanda birbirine güç verircesine dizili binaların altlarında restoranlar var. Küçük restoranların bazılarında çok iyi pizza yapılıyor. Zaten bir akşam serinliğinde şarap ya da biranızı içerken yanında tadacağınız pek çok yemek size iyi gelecektir. Sunumları da hoş ayrıca.

Polonya ve akik taşı

Varşova’da eski şehrin tarihi dokusu içinde dar sokak aralarında gezerken arada bir karşınıza çıkacak, takı satan küçük dükkanlar olacak. Polonya’da bol bulunan akik taşları ile tasarlanmış takılardan hadiye olarak da alabilirsiniz. Hediye almak için eski şehrin seyyar satıcılarını da unutmayın. Buralardan alacağınız küçük eşyalar bir çok seçeneği barındırıyor. Eğer isterseniz sokak ressamlarının çalışmalarından da uygun fiyata eserler satın alabilirsiniz.

Tarih ve kültürün estetik kenti VARŞOVA

Gezilecek görülecek yerler

Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kale Meydanı (Plac Zamkow), savaşın yaptığı yıkımı oldukça iyi belgeleyen Varşova Tarih Müzesi (Muzeum Historyczne), II. Dünya Savaşı sonrasında aslına uygun bir biçimde yeniden yapıldığı Eski Kent Meydanı (Rynek Starego Miasta), Kraliyet Sarayı'nı Lazienki Park'a bağlayan Kral Yolu (Szlak Krolewski), gezilebilecek yerler listesinde başlarda yer alıyorlar.

Haberin Devamı

Nasıl gidilir: Setur Tel: 444 0 738 veya

0 (850) 210 0 738 www.setur.com.tr

DİĞER YENİ YAZILAR