İlk görüşte aşk Bozcaada

Görmeyen kalmamıştır, bir giden bir daha bir daha gitmiştir, henüz gidemeyenlerin de eminim aklı kalmıştır Bozcaada’da. Üzerine ayak bastığınız anda sizi kendine aşık eden bir yer.

Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adası. Buna rağmen küçük bir günde her yerini gezebilirsiniz ama insan öyle hemen bırakıp gidemiyor. Benim de tavsiyem, buraya en az birkaç gününüzü ayırmanız, adanın doğasına uyumlu butik otellerden birinde kalarak hem deniz keyfini hem muhteşem doğasını yaşamanız hem de bir adada yaşamanın ruhunuza neler katacağını deneyimlemeniz. Kışları müthiş fırtınalara ev sahipliği yapan adaya gitmek için en uygun zaman bahar ve yaz ayları. Adanın bağları ve şarapçılığı ile neden ünlü olduğunu hemen anlayacaksınız. Gittiğiniz her yerde, kahvaltıda bile ikram edilen üzümlerin tadını hiçbir yerde almanız mümkün değil.

Bozcaada’nın koyları ve denizi muhteşem. Deniz soğuk ama pırıl pırıl ve mümkünse yüzerken denizin altını da izleyin. Ayazma, Akvaryum, Sulubahçe ve Çayır, popüler plajları, ama denize girebileceğiniz birçok koy var. Çayır plajında sörf de yapabiliyorsunuz. Deniz keyfinin yanı sıra Çınaraltı kahvesinde oturup bir çay kahve içmeden, adanın sokaklarında dolaşmadan, o sokaklarda karşınıza çıkan şirin ada evleri ile selamlaşmadan Bozcada’ya gittim demeyin. Özellikle eski evlerin olduğu sokaklarda tarihi hissedeceksiniz. Adada sanatseverler için birçok sanat galerisi de bulunuyor.

Haberin Devamı

Gezilecek yerler
- Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi: 130 yıllık adanın en eski binalarından biri 2006 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Bozcaada ile ilgili 45 ayrı konu başlığında 6.000’den fazla fotoğraf, belge ve obje sergileniyor.
- Bozcaada Kalesi: İçerisinde birçok tarihi kalıntının yanı sıra iki cami bulunuyor. Surlarından deniz manzarasını izlemelisiniz.
- Polente Feneri: Günbatımı izlemek için gidilecek popüler yerlerden biri. Eğer dolunay zamanı ise, günbatımından sonra dolunayı da izleyebilirsiniz.
- Göztepe: Adanın en yüksek noktası. Hem adayı tepeden izleyin hem de günbatımını.
- Meryem Ana Kilisesi: Rum mahallesinin ara sokaklarında bulunuyor. Neredeyse ada merkezinin her yerinden kilisenin dört katlı çan ve saat kulesi görülebiliyor. Rum Ortodokslar’a ait olan ve adada ibadete açık olan tek kilise niteliği taşıyor.
Ada Cafe
Ada Cafe Bozcaada deyince ilk akla gelenlerden. Sahibi Melih Bey’in renkli kişiliği ile de öne çıkıyor. Buraya asla sığmaz ama özetlersek, Melih Güney adanın bir bitkisi olan gelincik ile adaya çok şey katmış. Neler mi? Şerbeti, reçeli, sabunu, muhallebisi ve tatlısı hatta zeytinyağlı gelincik bile sunuyor. İçimi son derece hafif olan gelincik şerbeti ve gelincik özü soslu damla sakızlı muhallebiye bayıldım diyebilirim.
Dedim ya Melih bey Renkli bir kişilik ve bu nedenle onun mutfağından çıkan yemekleri mutlaka tadın.
Bozcaada’nın şarapları
Bozcaada’nın binlerce yıllık geleneği olan bağcılık ve şarap üretimi ülkemiz için önemli ve değerli bir zenginlik. Bu nedenle adaya gitmişken mutlaka yerli üretimi denemek gerekli. Bozcaadanın şarap üreticileri arasında Talay, Çamlıbağ, Gülerada, Corvus, Ataol, Maçka, Dimitra Kopula markaları bulunuyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR