Dünyanın yelken başkenti Kiel

Bir tersane ve deniz şehri olan Kiel, birçok uluslarası yelken etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Sanat ve kültür faaliyetleri konusunda da zengin seçenekler sunuyor.

Kiel’de deniz hep yanı başınızda... Şehir Almanya’nın kuzeyinde Danimarka yarımadasının alt tarafında Schleswig-Holstein eyâletinin merkezi. Almanya’nın Baltık’taki önemli limanı olarak kuzey ve doğudan Danimarka’ya ait adalarla çevrilmiş.

Kiel Kanalı’nın doğu ucunda, Baltık Denizi’ndeki Kiel Fiyordu’nun her iki yakasında toprakları olan bir liman şehrinde, 200 metrelik onlarca geminin geçişine tanıklık etmek görkemli bir şölen izliyor hissi uyandırıyor insanda. O kocaman gemiler, üç büyük farklı kanaldan rahatça limana yanaşırlar, limanının derin suları ile şehrin kalbine kadar gelirler. Bu nedenle ticari gemilerin olduğu kadar büyük yolcu gemilerinin de en çok tercih ettiği limanlardan biri Kiel. Baltık turlarının en önemli durak noktalarından biri. Hem Almanya’nın hem de dünyanın denizcilik ve ticaret konusunda önemli merkezlerden biri olan Kiel, limana indiğinizde şehir merkezine yürüyerek beş dakikada ulaşabileceğiniz kadar da küçük bir kent.

Haberin Devamı

Denizle bu kadar yakın ilişkide bir şehir olarak dünyanın yelken başkenti olarak tanındığı gibi tersaneleri ile de ünlü. Dünya genelinde en büyüğü olan ve her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen Kiel Yelkencilik Haftası gibi, birçok uluslararası yelkencilik etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Şehirde dolaşırken huzur ve dinginliği iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Burası aynı zamanda bir öğrenci şehri. Üniversite öğrencileri ile her yerde karşılaşmak mümkün. Zaten Kiel’in
en övündüğü yanlarından biri 1665 yılında kurulan ve halen hayatını sürdüren Kiel Üniversitesi.
Bir kıyı şehri olan Kiel’in sahilleri en çok turist çeken yerler. Yağmurlu ve puslu bir havanın hâkim olduğu şehirlerden biri Kiel. Buna rağmen şehrin kuzeyindeki Strande, Kiel-Schilksee, Möltenort ve Laboe gibi plajlar bahar ve yaz aylarında oldukça popüler.
Gezilecek yerler
- Şehrin manzarasını en iyi belediye binasındaki (Rathaus) 70 metre yükseklikteki kuleden izleyebilirsiniz.
- Eski Botanik Bahçesi ve Yeni Botanik Bahçesi görülmeye değer.
- Şehrin en eski binası, 13. yüzyılda inşa edilen Aziz Nicholaos Kilisesi (Nikolaikirche). Kilisenin önünde ErnstBarlach tarafından yapılan Geistkämpfer heykeli bulunuyor.
- Holstenstraße (Holsten Caddesi), Almanya’nın en eski yaya bölgelerinden biri olmasının yanı sıra en uzun alışveriş caddelerinden biri.
- Hörnbrücke köprüsü katlanabilir tasarımı ile izleyenleri büyülüyor.
Müzeleri ve sanat etkinlikleri ile de ünlü
Bu keyifli şehri birkaç günlük bir seyahat kapsamında keşfedebileceğiniz gibi, bir Baltık turu kapsamında da ziyaret edebilirsiniz. Sartorikai’de bulunan gemi, denizcilik ve şehir müzesi, bilgisayar, makine müzesi, antika koleksiyonu ile sanat galerisi görebileceğiniz yerlerden bazıları. Laboe’de bulunan Laboe Denizcilik Anıtı ve II. Dünya Savaşı’nda kullanılmış olan bir U-995 denizaltı popüler turist mekanlarından. Ayrıca Kiel Tiyatrosu, Polonya Tiyatrosu ve Filarmoni Orkestrası sanatseverler için zengin seçenekler sunuyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR