Buzullar ülkesi: İzlanda

Tatilinizi, hem buzulların soğuğunu hem yumuşak bir iklimi yaşamak; coğrafi ve kültürel yapısı ile ruhunuza farklı gelecek bir yerde, ‹zlanda’da geçirmeye ne dersiniz?

İzlanda, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş, çevresindeki birçok küçük adayı da içine alan, coğrafi olarak küçükbir devlet. En yakın komşusu Grönland’ın 350 km uzakta olmasına bakıp, ülkenin genel sıcaklık tahmininde peşin fikirli olmayın. Bu kadar kuzeyde yer almasına karşın ülke genelinde, yıl boyunca sıcaklıklar sıfırın altına pek düşmüyor; hatta eylül sonlarına kadar, ara ara yağmur ihtimali bulunsa da hava 10 derecenin üstünde seyrediyor. Bunun da sebebi, Gulfstream olarak da bilinen Körfez Akıntısı. Akıntının taşıdığı sıcak su sayesinde İzlanda’da iklim, beklenenden daha yumuşak oluyor.

İzlanda denince hayranı olduğum bir ismi anmadan geçemeyeceğim: Björk. Ülkeyi gezerken benim için arka fonda sanki sürekli Björk çalıyordu ve bu müziğin kaynağında bulunduğum hissi ayrıca keyif verdi.

Buzullar ülkesi: İzlanda

Altı yanan üstü donan ada

Haberin Devamı

İzlanda’ya altı yanan üstü donan ada diyorlar. Buzullar ülkesi olduğu kadar şelaleler, volkanlar, gayzerler, jöküller, göller, uçurumlar, auroralar ülkesi.

Otuz kadarı aktif, yüzlerce yanardağ ve ekseriyetle volkanik bölgelerde rastlanan gayzerler, ülkenin sosyo ekonomik durumunu önemli ölçüde şekillendirmiş. Yeraltında bulunan suların ısınıp kaynar su ya da buhar olarak basınçlı bir şekilde yeryüzüne çıkması anlamına gelen gayzer, ülkede elektrik enerjisi üretmek ve ısınmak için kullanılıyor. Bu durumun en güzel yanı ülkede elektrik ücretsiz. Sıcak suyun fışkırdığı ana şahit olmak, oldukça ilginç bir deneyim, özellikle de Gunnuhver bölgesini görmenizi tavsiye ederim. Ada, aynı zamanda Avrupa’nın en güçlü şelalesi olan Dettifoss’a da ev sahipliği yapıyor.

Jöküll yani buzul dağı ülkenin sembollerinden biri. Bu dağ da sönmüş bir volkan ve etrafı katılaşmış lavla dolu. Efsaneye göre dağ, Pagan tanrısı Bardur tarafından korunuyor, Viking tanrısı Trol’un da (Viking tanrısı) Bardur’a güç verdiği söyleniyor.

Haberin Devamı

Yılın yarısı karanlık yarısı aydınlık

Ege Bölgesi’nden biraz fazla yüzölçümüne sahip olan ve hâlâ pek çokları için keşfedilmeyi bekleyen İzlanda, görenlerin bir daha unutamayacağı ve bir benzerine de rastlamayacağı bir coğrafya. Yılın yarısının gündüz yarısının gece olduğu İzlanda’ya gideceğiniz tarihi buna göre belirlemeniz gerekiyor. Karanlık kışların mükafatı yeşil, kırmızı ve pembe tonlarından oluşan kutup ışıklarının gökyüzünde yaptıkları dans yani aurorolar oluyor.Sürekli gündüzün olduğu zamanlarda gezdiğinizde uyku düzeniniz sarsılacak, buna hazır olun. Yaz aylarında on beş dakika ara ile adanın bir bölümünde güneşin doğuşu ve batışı izlenebiliyor.

Buzullar ülkesi: İzlanda

Volkanik taşlardan oluşan ülke

İzlanda’nın başkenti Reykjavik dışında ülkede ağaç, bitki, çiçek ve toprak görmeniz pek mümkün değil. Çünkü buzullar ve volkanlar nedeni ile ülke coğrafyası daha çok volkanik taşlardan oluşuyor. Reykjavik, ağaç, bitki, çiçek ve toprak görebileceğiniz nadir şehirlerinden biri çünkü doğal değil, tüm hepsi insan eliyle düzenlenmiş. Örneğin ziyaret edebileceğiniz şehirlerden biri olan Olafsvik’de her yer irili ufaklı yuvarlak, elips şeklinde volkanik taşlarla dolu. Burada taşların mistik gücü olduğu söyleniyor. Olafsvik’de binalar renk renk, birbirine uyumlu mimari tarzda ve çoğunlukla tek katlı. Şehrin diğer ilginç bir özelliği ise neredeyse herkes birbiri ile akraba ve herkesin bir atı var.

Haberin Devamı

Ülkenin coğrafi konumu ve şartları, İzlanda’yı daha içine kapalı bir ülke yapmış. Bu nedenle, başta kültürel ve sosyal anlamda olmak üzere, birçok yönden diğer Avrupa ülkelerinden farklı bir yapıya sahip.

Ve Blue Lagoon...

Blue Lagoon, İzlanda’nın en çok ziyaret edilen jeotermal tesisi. Dışarıda hava sıcaklığının en az -10 derece olduğu bir bölgede, sıcaklığının 30-35 derece olduğu bir gölde yüzebiliyorsunuz. Sıcaklık farkı nedeni ile gölün üzerinde oluşan sisin yarattığı büyüleyici atmosferde gölde yüzmek müthiş bir duygu. Bir volkanın ağzında bulunan bu egzotik göl, insana başka bir gezegende olduğu hissini veriyor. Gölün etrafını kaplayan beyaz kirecin cilde iyi geldiği söyleniyor, deneyin derim.

Haberin Devamı

Golden Circle’a vakit ayırın

Golden Circle, ülkenin en turistik bölgelerinden biri. Burada en çok ziyaret edilen yerlerden birkaçı;

- Kerid Krateri: 3 bin yaşında olduğu söyleniyor. Kraterin üstünden bakıldığında iç çeper renkleri ve dipte bulunan gölün manzarası büyüleyici.

- Geysir: Sıcak buhar fışkıran jeotermal bölgelerden biri.

- Gullfoss Şelaleleri: Biri 11 metre, diğeri 21 metre olan iki şelalenin olduğu bölge. İzlanda bir şelaleler ülkesi olduğundan, bunlar gibi birçok şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Skogafossönerebileceklerimden biri.

Buzullar ülkesi: İzlanda

Bavulunuzda bulunsun

Sportive mağazalarında satışa sunulan, konforlu ve yorgunluğu unutturan Mammut sneaker.

İzlanda’nın etkileyici doğasını bir sırt çantasıyla keşfetmek isteyenler için Mammut’un ergonomik yapıdaki sırt çantası.

Özgür ve keyifli bir seyahat için nefes alabilen yapısının yanı sıra su geçirmez özelliğiyle de dikkat çeken ve Sportive mağazalarında satılan Mammut pantolon.

Mevsim geçişlerine uyum sağlayan, modern bir silüetin anahtar parçası Mammut sweatshirt.

DİĞER YENİ YAZILAR