Gazete Vatan Logo

Sudan ucuz et

Ekonomisini tarım ve hayvancılıkla döndüren Sudan, Türkiye’ye ucuz et teklifinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde Sudan Tarım Bakanı, kaliteli eti kilosu 4 dolara (15 TL) verebileceklerini söyledi. Türkiye’de en ucuz kuşbaşı 31 liradan satılıyor

Sudan ucuz et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyaretinde sürpriz gelişme yaşandı. Gayri safi milli hasılasının üçte birinin tarım ve hayvancılığın oluşturduğu Sudan’dan Türkiye’ye ucuz et teklifi geldi. 100 milyondan fazla büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğu Sudan, 4 dolardan (15 TL) kaliteli et ihraç edebileceklerini bildirdi.

Sudan Tarım ve Orman Bakanı Abdullatif Ahmed Mohamed Ijaimi, “Eğer bir anlaşmaya varabilirsek Türkiye için yüksek kaliteli eti ucuza üretebiliriz. Fiyatı 4 dolardan daha fazla olmaz” dedi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla 2014’te Türkiye ile Sudan arasında iş birliği protokolü imzalandığını söyleyen Ijaimi, bu kapsamda 30 bin hektarlık pilot bölgede projenin test edildiğini belirtti. Bakan Ijaimi, projenin tümünün hayata geçirilmesi için gereken hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti.

Türk iş dünyası ilgileniyor

Ijaimi, pilot bölgede çeşitli tohumların denendiğini, buradan alınacak sonuçların büyük ölçekli projeler için kullanılacağını ifade etti.Ijaimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan ziyaretinin önemine işaret ederek, bu çerçevede bakanlar ve iş dünyasının bir araya geldiğini söyledi. Türk işadamlarının Sudan’daki yatırım fırsatları ve tarım sektörü konusunda bilgilendirildiğini anlatan Ijaimi, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkı sunacağını vurguladı. Stratejik iş birliği için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Ijaimi, iki ülke tarım heyetlerinin Şubat’ta bir araya geleceğini, ardından bu kapsamda Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türk şirketler çiftlik yatırımı için gidiyor

Sudan 2011 yılında Güney Sudan ile ayrıldı. Bu ayrılık sonrası petrol rezervlerinin büyük bölümünü yitirince ekonomik kalkınmayı sağlamak için rotasını tarım ve hayvancılığa çevirdi. Sudan’daki geniş tarım arazilerinin dünya nüfusunun 3’te 2’sini besleyebilecek potansiyeli bulunuyor. Toplamda 115 milyon baş çiftlik hayvanına sahip olan Sudan, 42 milyon büyük baş hayvan varlığına sahip. Hem arazi hem de hayvan varlığı bakımından zengin olan Sudan’ın ana problemi geleneksel yöntemlerle yapılan tarım ve hayvancılıktan alınan düşük verim. Zayıf sürü yönetimi, salgın hastalıklar ve verimli ırkların korunamaması Sudan’da hayvancılıktan elde edilen gelirin artmasını engelliyor. Bu kapsamda TİKA tarafından 2012 yılında Sudan-Türk Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezi kurularak ırkların iyileştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. TİGEM aracılığıyla da Sudan’da pilot çiftlik kurulması ve
5 farklı bölgede belirlenen arazilerde Türk girişimcilerin yatırım yapmasının önünün açılması hedefleniyor.

Haberin Devamı