Gazete Vatan Logo

Sudan çok korkardı!

Sudan çok korkardı!

Bodrum sahillerine vuran cansız bedeni dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşındaki Kobanili Aylan’ın Kanada’da yaşayan halası Tima Kurdi acı haberle yıkıldı. Yeğenlerini Kanada’ya getirmeye çalışan hala, gözyaşları içinde, “Keşke onlara para göndermeseydim” dedi.

Vancouver kentinde kuaförlük yapan Tima Kurdi, dün gözyaşları içinde Kanada basınına konuştu. Aylan ve Galip’le birlikte boğularak can veren anne Rehan’ın Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmek istemediğini, çünkü yüzme bilmediği için sudan korktuğunu anlatan hala Kurdi, kardeşi Abdullah’a botla geçiş için para gönderdiğine çok pişman olduğunu söyledi.
Bu tüm dünyanın suçu
Konuşurken sık sık gözyaşlarına boğulan hala, “Ölmeyi hak etmediler, hak etmediler. Daha iyi bir hayat istediler. Böyle olmamalıydı. Onların başına gelmemeliydi. Dürüst olmak gerekirse Kanada hükümetini suçlamak istemiyorum. Bunun için tüm dünyayı suçluyorum” diye konuştu.
Bir kardeşimiz kayıp
Tima Kurdi, Abdullah ve Muhammed’in yanı sıra Türkiye’de bir kız kardeşlerinin daha olduğunu söyledi. Kurdi, “Ona ne olduğunu bilmiyorum. Abdullah’tan duymuştum, bir kaçakçı ona da aynı rotayı önermiş. Fakat karşıya geçip geçmediğini ya da hâlâ Türkiye’de olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.
Kanada: Bize başvuru gelmedi
Kanadalı yetkililer, Tima Kurdi’nin daha önce söylediklerinin aksine, Abdullah Kurdi ve ailesi adına kendilerine bir sığınma başvurusu yapılmadığını açıkladı. Tima Kurdi, Kanada’da yaşadığı Port Moody-Coquitlam bölgesi vekillerinden Fin Donnelly’nin yardımıyla ailenin başvuru dosyasını Vatandaşlık ve Göç Bakanı Chris Alexander’a gönderdiklerini söylemişti. Bakan Alexander Donnelly’ye durumla ilgileneceğini söylediği, ancak başvurunun haziran ayında reddedildiği belirtilmişti.
AYLAN, KARDEŞİ VE ANNESİYLE YAN YANA DEFNEDİLDİ
‘Ben şimdi kime muz alacağım!’
3 yaşındaki Aylan Kurdi, ağabeyi ve annesiyle birlikte Kobani’ de toprağa verildi. Törende baba Abdullah Kurdi güçlükle ayakta dururken ailenin yakınları ağıtlar yaktı. Büyük oğlu Galip’in cansız bedenini kucağına alan baba Kurdi, “Galip muzu çok seviyordu. ben şimdi kime muz alacağım” diye ağladı. Acılı baba, İstanbul’da gazetecilere yaptığı açıklamada ise, “Kendim için bu dünyalık bir isteğim bir talebim yok. İsterim ki artık çocukları olmayan bir baba olarak herhangi bir şey istemem. Sadece isterim ki Suriye’de yaşanan acının yaşanan dramın bir an önce bitmesidir. Suriye’ye huzur ve barışın gelmesini isterim” dedi.
Milyar dolarlar dönüyor!
AKDENİZ ve Ege Denizi’nden botlarla, Balkan ülkelerinden de kara yoluyla Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler, insan kaçakçılarına binlerce dolar ödüyor. Avrupa Birliği’nin polisi birimi Europol’ün organize suçlar biriminin yöneticisi Roberto Crepinko, milyarlarca dolarlık insan kaçakçılığı sektörünün internet üzerinden çalıştığını belirtti. Europol’ün internetteki sosyal medyadaki faaliyetlerini izlemek için 1 Temmuz’da kurduğu birimin, insan kaçakçılarıyla mücadeleye yardım etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı