Gazete Vatan Logo

SPK'ya bina için 17.4 trilyonu İMKB vermiş

SPK'nın İstanbul temsilciliği için TMSF'nin portföyünde olan bina 17 trilyon 492 milyar liraya satın alındı. SPK'ya bu alım için parayı İMKB'nin avans olarak verdiği anlaşıldı

Daha önce bazı üst kurulların İstanbul'un en lüks plazalarında ofis almasına itiraz eden AK Parti'nin, Sermaye Piyasası Kurulu'na göstereceği tavır da merakla bekleniyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun İstanbul temsilciliği için Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun portföyünde olan bina 17 trilyon 492 milyar liraya satın alındı. SPK'ya bu alımı yapabilmesi için parayı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın avans olarak verdiği anlaşıldı.
Daha önce bazı üst kurulların İstanbul'un en lüks plazalarında ofis almasına itiraz eden AK Parti'nin, bu alım için tavrı da merakla bekleniyor. Başbakan Gül, 21 Kasım'da bir genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihale işlemlerini durdurmuştu. İstanbul Temsilciliği Akmerkez'de bulunan Sermaye Piyasası Kurulu, bu yerin kendisine dar gelmesi üzerine yeni bir yer arayışına girdi. Yapılan araştırmalar sonrası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu portföyünde bulunan ultra lüks bir plazanın katı uygun bulundu.
İstanbul Ofisi'nde yaklaşık 70 kişi olan SPK, BDDK kontrolündeki ultra lüks plazada 6 bin 500 metrekarelik muhteşem Boğaz görünümlü ofisi alacaktı almasına ama nakiti yoktu. SPK için
böyle lüks bir ofisin gerekip gerekmediği tartışıladursun, nakit de çıkmayınca, devreye İstanbul Menkul Kıymetler Borsası girdi.
İMKB Başkanlığı, SPK'nın talebi ve dönemin Başbakanı Bülen Ecevit ve Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yazılı talimatı çerçevesinde binanın alımı için gerekli olan 17 trilyon 492 milyar 880 milyon lirayı TMSF Gayrimenkul Dairesi Başkanlığı'na 9 Ağustos 2002 tarihinde ödedi.

İMKB NE DİYOR
İMKB Başkanı Osman Birsen dün yaptığı açıklamada, SPK'ya kullandırdıkları avans konusunda şunları söyledi:
"Kanun gereği SPK'nın her yıl İMKB'nin gelirlerinin yüzde 10'unu alma hakkı vardır. 'Bize bu parayı ya borç verin ya da avans verin' dediler. Biz tabii ki avansı tercih ettik. Nasıl olsa SPK bu parayı bizden alacaktı. Sonuçta alım kararının altında başbakan ve ilgili bakanın imzası vardı."
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yönetimi bu ödemeyi yaptıktan uzun bir süre sonra, aldığı kararı dün nihayet genel kurula getirdi. İMKB'nin dün yapılan 2002 yılı olağanüstü genel kurul toplantısı gündeminin 6'ncı maddesi "SPK İstanbul Temsilciliği bina alımı için, SPK borçlandırılarak TMSF Gayrimenkul Daire Başkanlığı'na yapılan ödeme hakkında genel kurula bilgi verilmesi" başlığını taşıdı. İMKB Yönetimi, genel kurul üyelerine verdiği daha geniş açıklamada ise alım işini şöyle özetledi:
"Normal gündem konularına ilave olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun talebi ve Borsamız Yönetim Kurulu'nun 25 Haziran 2002 tarih, 867 sayılı ve 8 Ağustos 2002 tarih 873 sayılı kararları çerçevesinde SPK İstanbul Temsilciliği'ne bina alımı için SPK borçlandırılarak TMSF Gayrimenkul Daire Başkanlığı'na 9 Ağustos 2002 tarihinde yapılan 17 trilyon 492 milyar 880 milyon lira tutarındaki ödeme konusunun da 2002 yılı İMKB Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gündemine alınması hususunu bilgi ve tensiplerinize arz ederiz."
SPK'nın Akmerkez'den sonra çok daha lüks bir yere "temsilcilik" olarak taşınması tartışılırken, SPK'nın iMKB'ye borçlanması da hukuki anlamda bir karışıklık yaratmış durumda.
Zira Sermaye Piyasası Kurulu'nun işleyişini düzenleyen kurallara göre SPK'nın Hazine dışında başka bir kurumdan borçlanma ehliyeti bulunmuyor. Bu sınırlamaya rağmen SPK'mn, borçlanmak için İMKB'ye başvurusunun işleyiş açısından hatalı olduğu öne sürülüyor. Ancak para işleminin borç yerine avans adı altında verilmesi dikkat çekiyor.

GÜL'ÜN TALİMATI
Resmi Gazete'de 21 Kasım 2002 tarihinde yayınlanan bir genelge ile Başbakan Abdullah Gül tüm kamu yatırımlarının disiplin altına alınması için talimat vermiş ve ikinci bir emre kadar yürüyen projelerin durmasını istemişti.
Bu genelgenin yayım tarihinden önce ilanları yapılmış olan ihalelere ilişkin iş ve işlemlerin durdurulması istenirken, önceden uygun görüş veya izin alınmış olan işlerden onaylanmış olanların, ilgili müteahhit veya müşteri ile sözleşmeye bağlanmamış olanların sonuçlandırılmaması istenmişti.

Haberin Devamı