Gazete Vatan Logo

Soylu: Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulunamazsa..

İçişleri Bakanı Soylu, sınırdaki "Ortak Temas" merkezinin açılışına katıldı. Soylu: Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulunamazsa hepimizi şiddetli bir şekilde etkisi altına alacak kitlesel göç dalgalarına da engel olmak maalesef mümkün olmayacaktır. Dönem dönem bazı siyasi kararlar ve ideolojiler dünyaya meydan okurlar, bu meydan okumaları tarihe, coğrafyaya, medeniyete de hiçbir şey kazandırmaz. Bizim sadece siyasiler olarak, toplumlar olarak da birbirimize ihtiyacımız var bu sorumlulukla hareket ediyoruz.

Soylu: Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulunamazsa..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, " Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulunamazsa hepimizi şiddetli bir şekilde etkisi altına alacak kitlesel göç dalgalarına da engel olmak maalesef engel olmak mümkün olmayacaktır." dedi.

Soylu, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan iş birliğiyle kurulan sınır aşan suçlarda bilgi paylaşımı ve mücadelede daha hızlı hareket edilmesini sağlayacak "Ortak Temas Merkezi" açılışı için helikopterle Kapıkule Sınır Kapısı'na geldi.

Burada Edirne Valisi Günay Özdemir, Türkiye'nin Soya Büyükelçisi Süleyman Gökçe tarafından karşılanan Soylu, Kapıkule Sınır Kapısı karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Merkezi'ne yürüyerek geçti.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova ile Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas tarafından karşılanan Soylu, merkezin kurdelesini mevkidaşlarıyla kesti. Üç bakan merkezde incelemede bulundu.

Bakan Soylu, burada yaptığı konuşmada, merkezin açılmasında katkısı olanlara teşekkür etti. Hem ülkeler hem de küresel güvenlik için önemli bir merkezin hayata geçirildiğini ifade eden Soylu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Anadolu ve Balkanların düzensiz göçün önlenmesi noktasında kilit önemde olduğunun hepimiz farkındayız. Sınır aşan suçlarla etkin ve hızlı mücadele, iş birliği mekanizmasının varlığı ve sürdürülebilirliği hem ülkelerimiz, hem Avrupa hem de dünya için büyük önem arz etmektedir. Ülkelerimiz arasında sınır, gümrük alanındaki iş birliğini kalıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacaktır. Bu merkezin çalışmaları neticesinde, uyuşturucu ticareti, terör, yasa dışı göç, organize suç, diğer suçlarla mücadele etkinliğin artırılmasına olan inancım tamdır.Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'da ortak alanlarda çalışılması bu üç ülkeninde, etrafımızdaki coğrafyanın da, dünyanın da menfaatinedir."

İnsanlığın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük insan hareketiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Soylu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu en önemli mesele bugün Suriye'den kaynaklı insani trajedi ve göçmen sorunudur. Biraz önce Adana'daydım, dün Adana'da yaşadığımız menfur bir saldırı münasebetiyle hastaneleri ziyaret ettim. İnanın hastanelerde Türkiye uyruklu insanımız kadar Suriyeli kardeşlerimiz de vardı, bugün insanlığın bir parçası olduğumdan duyduğum onuru belirtmek isterim. Orada yanımıza gelen, 'Şükran' diyen insanlar, teşekkür eden insanları ve çocuklarıyla geleceğe, savaştan çıkmış aydınlığı kucaklamış insanların teşekkürü parayla karşılığı bulunamaz. Bunun bir insanlık imtihanı olduğunu bunun bir sınav olduğunu hep söyledik, hep söyleyeceğiz."

Küresel sorun

Suriye sorununun tek başına Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'ın değil küresel bir problem olduğuna vurgu yapan Bakan Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu hareketin merkezindeki Suriye ve geçiş noktasındaki Türkiye sonrasındaki komşuları yer almaktadır. Bugün Türkiye'de 3 milyon misafirimiz var. 6. yılına girilen Suriye krizinde en fazla duyarlılık ve fedakarlık gösteren ülke Türkiye'dir. Bu insanlık için yaptığımız harcama, sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla beraber 25 milyar dolar seviyesindedir. Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulunamazsa hepimizi şiddetli bir şekilde etkisi altına alacak kitlesel göç dalgalarına da engel olmak maalesef engel olmak mümkün olmayacaktır. Herkes sorunun çözümü için elinden geleni yapmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak hem Suriyeli göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atmamaları, hem de göçmen kaçakçılarına fırsat verilmemesi için tüm tedbirleri aldığımızı bilmenizi istiyorum. Aldığımız tedbirler sonucu Ege'de 2015 ekim ayında 7 bin civarında seyreden bu rakamın altını çizmek istiyorum. Günlük ortalama geçişler hali hazırda 70'in altına inmiştir. Bu karşılıklı iş birliği ve Türkiye'nin bu konuda ortaya koyduğu ciddiyetin bir neticesidir."

Haberin Devamı

Soylu, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile varılan mutabakatta üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

AP'nin kararı

Avrupa Parlementosunun aldığı karara da değinen Bakan Soylu, şunları aktardı:

"Tarihin, coğrafyanın ve medeniyetin bize zorladığı iş birliğinin temas merkezini oluşturuyoruz. Hem yapmamız gereken hem de sorunlu olduğumuz bir süreç. Türkiye tarif edilirken Türkiye'nin hem Avrupalı olduğu, aynı zamanda Kafkaslı olduğu, Türkiye'nin aynı zamanda Orta Doğulu olduğu, aynı zamanda Asyalı, aynı zamanda Balkanlı olduğunu hepimiz biliyoruz. İdeolojik yaklaşım ve felsefelerle Türkiye'yi bu coğrafyadan başka bir tarafa itmek ve Türkiye'nin, tarihin, medeniyetin tersine akıtılabilmek mümkün değildir. Dönem dönem bazı siyasi kararlar ve ideolojiler dünyaya meydan okurlar, bu meydan okumaları tarihe, coğrafyaya, medeniyete de hiç bir şey kazandırmaz. Bizim sadece siyasiler olarak, toplumlar olarak da birbirimize ihtiyacımız var bu sorumlulukla hareket ediyoruz."

Bakan Bachvarova, 2015 yılında kararı alınan ve bu yılın mayıs ayında tamamlanan önemli bir merkezi sınır ülkelerinin katkılarıyla açtıklarını söyledi.

Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Toskas da göçle alakalı aynı sorunlarla karşı karşıya sınır ülkeleri arasındaki önemli bir iş birliğinin sonucu için toplanıldığını ifade etti.

Bakan Soylu, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova ile Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan iş birliğiyle kurulan sınırı aşan suçlarla mücadelede etkin bilgi paylaşımı ve koordinasyonun sağlanacağı "Ortak Temas Merkezi" açılışının ardından soruları yanıtladı.
Bachvarova, bir gazetecinin Bulgaristan'da bulunan ve merkezin açıldığı yere 30 kilometre uzaklıktaki sığınmacı kampında bulunan sorunların giderilip giderilmeyeceği yönündeki sorusuna, bu durumun Bulgaristan'ın bugünkü gündemi olduğu yanıtını verdi. Bachvarova, göçmenlerin ortaya çıkan sorunlarında ortak çözümler üretilmesi gerektiğini, açılışı yapılan merkezin de bunun en iyi örneği olduğunu söyledi.
Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas da göçmen sorununun Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'den kaynaklanmamasına rağmen sorunun yansımalarını bu ülkelerin fazlasıyla çektiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 21. asrın başlangıcında ülkelerin böyle bir durumla karşılaşacaklarını tahmin etmediklerine vurgu yaptı.
Suriyeli vatandaşlara Türkiye'nin tarihi bağları nedeniyle sırt dönmesi gibi durumun söz konusu olamayacağını ifade eden Bakan Soylu, şunları kaydetti:
"Biz Suriye ile hemen hemen 400 yıl aynı sancak altında birlikte yaşadık, biz Suriye'deki vatandaşlara sırtımızı dönecek hale sahip değiliz. Avrupa bunu kabul etse de etmese de biz bu insanları kendi vatandaşımızla aynı görüp insanlık adına büyük bir adım attık. Bu noktada Bulgaristan'ın da Yunanistan'ın da birbirimizi çok iyi anladığımızı biliyorum. Biz birbirimizi burada anlıyoruz ama AB'yi yöneten dostlarımız gerekli hassasiyeti bugüne kadar göstermediler.
İnsanlık, şartla yönetilemez, insanlık 'şunu şöyle yaparsanız, böyle yaparsınız' diye bir sözleşmenin bir parçası olamaz. İhtiyaçlarımız için toplandık, burada bir süreç yöneteceğiz. Bu, ülkelerimizin menfaati olduğu gibi aslında geleceğe yönelik ışıltılı bir adımdır. Oysa dünyanın temel meselesi haline gelen Suriye meselesinde maalesef Avrupa'yı yöneten dostlarımız aynı kararlılığı göstermemiştir. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz ama bunu Suriyeli kardeşlerimize yansıtmıyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz eğitim, sağlık hizmetlerinden ve sosyal politikalardan en üst düzeyde yararlanmaktadır.
Bu açıdan tüm güvenlik kuvvetlerimiz onların hayatlarının tehlikeye girmemesi için büyük bir gayret ortaya koyuyorlar. Bu kitlesel güçlerin yaratacağı travmanın etkisi sadece Suriye ve Suriyelilere değildir. İnsanlık adına kitlesel göçlerin maliyeti adına hepimiz öncelemeliyiz. Bu çocukların bir kısmı anne, babasız büyüyor, bir kısmı savaştan aldıkları yarayla engelli olarak büyüyor, bir kısmı travmayla beraber büyüyorlar. "
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse sınır kapılarını açarız" şeklindeki sözlerinin nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Toskas, Türkiye'nin göç sonrası yaşadığı sorunları çok iyi bildiklerini ve bunu AB ülkelerinin de anlaması gerektiğini söyledi.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Bachvarova da Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalandığında bunun tüm muhataplarınca "siyasi bir zafer" olarak değerlendirildiğini ve sorunlara ortak çözüm bulunması noktasındaki iradenin devam ettiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Soylu da bazen büyük ülkelerin yanlış okumalar yaptığını ifade etti.
Sınır aşan sorunlarla ilgili ülkelerin birbirine olan mesafelerinin ehemmiyetinin olmadığının Suriye krizinde ortaya çıktığını dile getiren Soylu, şöyle konuştu:
"Özellikle Avrupa Türkiye'yi kendine ait bir ülke olarak gördü, nerede gördü Ortadoğu ile ilgili sınırlarıyla gördü bunun yanılgısını, Suriye meselesi çıkınca anladı. Demek ki tampon ülke diye nitelendirebileceğin herhangi bir ülke söz konusu değil. Avrupa'nın yanlış okumasını görmesine rağmen cesamet ve büyüklüğünden, ortak ülkelerin varlığından dolayı dönüş yapamadı. Avrupa'nın dönüşünü bekliyoruz, bu yüzyıllara ait yanlış okumasının doğru bir okumayla bütünleşmesini bekliyoruz. Buna en çok ihtiyacı olan Avrupa'dır, şuan aynı masada olan Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortaya koyduğu birlikteliktir."
Daha sonra İçişleri Bakanı Soylu, Bulgar mevkidaşının onurlarına verdiği yemeğe katılmak üzere Svilengrad ilçesine hareket etti.