Gazete Vatan Logo

Sosyal sorumluluk atağı

Sabancı Vakfı’nın hibe tutarı 3.4 milyon TL’ye ulaşacak

SABANCI Vakfı, ‘Toplumsal Gelişme Hibe Programı’ kapsamında 1.2 milyon lira hibe verecek. Bugüne kadar 441 sivil toplum kuruluşuna destek veren vakıf, projeyle kadınların, gençlerin ve engellilerin topluma aktif olarak katılmalarını sağlayacak.

SABANCI Vakfı, kadınların, gençlerin ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmaları, topluma aktif olarak katılmaları için geliştirdiği “Toplumsal Gelişme Hibe Programı” kapsamında seçilecek projelere bu yıl 1.2 milyon lira hibe verecek. Program kapsamında bugüne kadar 10 sivil toplum kuruluşuna 2.2 milyon TL hibe vererek destekleyen Sabancı Vakfı’nın verdiği toplam hibe tutarı 3.4 milyon TL’ye ulaşacak. Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 2011 yılında hibe verilecek projelerin başvuruları 8 Kasım’da sona erecek.

Yurtdışında benzeri yok

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na T.C. yasalarına göre kurulmuş ve Türkiye’de yerleşik tüm dernekler, vakıflar, kooperatifler ve üniversiteler başvurabiliyor.

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak, projelere maddi destek vermenin sadece bir başlangıç olduğunu çok iyi biliyoruz. Hibe Programı kapsamında desteklediğimiz projeleri takip ediyor, onları değerlendiriyoruz. Bugüne kadar alan ziyaretleriyle projelere yürütme aşamasında bire bir destek verdik. Toplumda yarattığımız etkiyi daha büyük bir resimle görmek ve en etkili yöntemleri tespit etmek için Proje Etki Değerlendirme sistemlerimizi geliştirdik. Yurtdışında dahi benzeri olmayan, Danimarkalı Vakıflar tarafından örnek alınan bu sistemle hibe programlarımız kapsamında desteklenen projelerin etkisini daha net ölçebileceğiz” dedi.

2.2 milyon lira dağıttı

İlk hibelerini 2009 yılında veren Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na, bugüne kadar Türkiye’nin 63 farklı ilinden toplam 441 sivil toplum kuruluşu başvuruda bulundu. Başvuruların arasından seçilen ve 71 ilde uygulanan 10 projeye, toplam 2.2 milyon TL hibe desteği sağlandı. Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında bugüne kadar hibe desteği alan projeler arasında, Toplum Gönülleri Vakfı (TOG) tarafından yürütülen ve gençlerin katılımıyla sekilenen bir gençlik merkezi modeli oluşturmayı amaçlayan Genç Alan Projesi’nden, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından yürütülen ve Türkiye’de ilk defa mikro girişimci kadınlar için destek ve danışmanlık sağlamak amacıyla geliştirilen internet portalı kanalıyla 900 kadının bilgisayar eğitimi aldığı MİKRONET, Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı Projesi’ne, Kadın Merkezi (KAMER)’nin 5 ilde 15 bin hane ziyareti sonucu engelli kadınların ihtiyaç analizini yaptığı Engeller Kalkıyor Projesi’nden, Toplumsal Konuları Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan “engelli bakımı” konusunda eğitim içeriği geliştirdiği Engellilere Hizmet Kadınlara ve Gençlere İstihdam Projesi’ne ve Altı Nokta Körler Vakfı’nın Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu Projesi’ne kadar farklı sivil toplum kuruluşlarının projeleri bulunuyor.

Sabancı Vakfı seçim sürecinde, kadın, genç ve engelli alanlarının örtüşme noktalarına önem vererek, kalıcı etki yaratacak projelere öncelik veriyor. Bu doğrultuda desteklenen projeler ve yapılan faaliyetlerin, kadın ve engelli çalışma alanlarında “Gençlik Boyutu”, genç ve engelli çalışma alanlarında “Toplumsal Cinsiyet Boyutu”; kadın ve genç çalışma alanında “Engelli Boyutu” içermesi hedefleniyor.

TÜSİAD en iyi genç hukukçuları ödüllendirecek

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), kamuoyunda hukuk devleti bilincinin güçlendirilmesine katkı sağlamak ve genç hukukçuları özgün çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla 40 yaşın altındaki hukukçulara vermek üzere düzenlediği “TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü” için başvuru süreci başladı. TÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, her yıl farklı bir hukuk temasında gerçekleştirilen, 2008 ve 2009 yıllarında “idare hukuku” ve “medeni usul hukuku” alanlarında verilen ödülün 2010 yılı temasının “vergi hukuku” olarak belirlendiği bildirildi. Mükelleflerin ödeyeceği vergi borcunun belirlenmesinin, vergi hukukunun en önemli kavramlarından biri olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “Türk vergi hukukunda tarhiyat yöntemi olarak beyan, birçok vergi için asli tarh usulüdür. Ancak beyana dayalı tarh yöntemi, beyanın kontrolü ile bu kontrolün sonuçlarına dayalı tarh yöntemlerini de beraberinde getirir. Vergi Usul Kanunu’na göre beyanın kontrolündeki amaç; ödenmesi gereken verginin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır. Uygulamanın kanundaki amaca uygun ve adil olması vergi adaleti açısından da en önemli konulardan biridir. Bu çerçevede ödüle başvuran çalışmaların vergi hukuku alanında; denetim esaslı tarhiyat konusunda olması ve özellikle ’denetim esaslı tarhiyatın (ikmalen, resen ve idarece tarh yöntemleri) mevcut uygulamasının, hukuka ve vergi adaletine uygunluğu’ konusunu işlemesi beklenmektedir.” “TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü” için başvurular 31 Mart 2011 tarihine kadar devam edecek.

Haberin Devamı