Gazete Vatan Logo

Sorun insan hakları eğitiminde

Polis Akademisi’nde öğrencilerin temel insan hakları eğitiminde zorlandığı belirtildi

Polis Akademisi’nde öğrencilerin büyük bölümünün temel insan haklarının da öğretildiği ceza hukuku ve ceza usul hukuku derslerinden zorlandığı ve bu nedenle mezun olamadıkları belirtildi.

Polis Akademisi’nde, aldıkları düşük notlar nedeniyle başarısız olan 200 civarındaki öğrencinin, notlar bilgisayara girildikten sonra yapılan sistem değişikliğiyle “başarılı” sayılmalarının ortaya çıkması, büyük tartışma yarattı.

VATAN, Polis Akademisi’nde sınavlar tamamlandıktan sonra yapılan ve not ortalaması 100 üzerinden 20 olan öğrencilerin dahi sınıf geçirildiği “değerlendirme yöntemi” değişikliğine ulaştı. Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Çufalı’nın 31 Mayıs’ta Başkanlık makamından “olur” alan önerisi ile yapılan “Bağıl Değerlendirme Sistemi Yönergesi” değişikliğinin, 4 Haziran’da öğretim üyelerine bildirilmesi kararlaştırıldığı halde değişiklik, 15 Haziran’da öğretim üyelerine bildirildi. Ancak sistem değişikliği öneren Doç. Çufalı, öğretim üyelerinin yazışma grubuna attığı bir maille, değişikliğin sonucuna tepki gösterdi. Çufalı, sistem değişikilği nedeniyle “başarısız” saydığı öğrencilerin geçirildiğini öğrenen Prof. Dr. Mesut Eryılmaz’ın uygulamaya sert tepki gösteren mailine karşılık 11 Haziran’da şu maili yazdı:

“Mesut Hocamın eğer dedikleri doğruysa, kendisine tamamen katılıyorum. İdari bir işlemle kalan öğrencilerin tamamının geçmesi diye bir uygulama söz konusu olmaması gerekir. Olduysa ve sineye çekiyorsanız, yeni nesil hepimizin eseri olacaktır. Usulünce hareket etmeyenler bir gün karşılığını bulur. ”

Bu arada öğrencilerin polis meslek derslerinde yüksek notlarla geçmelerine rağmen, insan hakları ve sanıkların sorgulanma yöntemi ile hak ve yükümlülüklerinin öğretildiği ceza hukuku derslerinde sıkıntı yaşadıkları öğrenildi. Bu derslerde sorulan hukuk sorularında zorlanan öğrencilerin sınıf geçememeleri nedeniyle akademi yönetiminin sıkıntı yaşadığı ve çözümü sistem değiştirmede bulduğu belirtildi.

Akademideki skandal, Meclis gündemine vahim bir iddiayla birlikte taşındı. CHP’li Umut Oran ile Turgut Dibek, İçişleri Bakanı Şahin’in yanıtlaması istemiyle birer soru önergesi verdi. Oran, ders notları çok kötü olmasına rağmen yönerge değişikliği ile mezun olup komiser yardımcısı rütbesiyle hizmet vermeye başlayan bir öğrencinin bir sınavda, “işkencenin gerekli bir yöntem olduğunu savunduğu” bilgisinin doğru olup olmadığını sordu.

Skandala ‘sınıf ortalaması’ savunması

ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Akademisi’ndeki skandal uygulama ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Akademide sınavlar tamamlandıktan sonra yapılan ve not ortalaması 20 olan öğrencilerin dahi başarılı sayıldığı sistem değişikliği savunulan açıklamada, sınıfın genel başarı düzeyine göre hesaplama yapılması savunuldu. Açıklamada, sınavlar tamamlandıktan sonra yapılan sistem değişikliği ile 200 civarında öğrencinin başarısız iken başarılı sayılmasına ilişkin iddialara değinilmedi. Emniyet, kimsenin böyle bir iddiası olmadığı “idarenin notlara müdahale etmediği” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı