Gazete Vatan Logo

Sorular çalındı mı?

KPSS ve TUS ertelendi

Polis ‘Kopya’ diyor, Savcı ‘Sızma yok’, ÖSYM sessiz!

SINAV SİSTEMİ DELİK DEŞİK... HER SINAVDA SKANDAL İDDİALARI ORTAYA ÇIKIYOR

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, 11 Nisan 2010’daki Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı matematik yanıtlarının 108 öğrencinin cep telefonuna gönderildiğini tespit edip ÖSYM’ye yazı yazdı.

Ancak soruşturmanın ilerletilmesi için polisin 4 ay önceki yazısına rağmen ÖSYM sessiz kaldı.



Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) ortaya çıkan kopya skandalınından sonra Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Açık Öğretim Lisesi Sınavı’nda (AÖL)da ardı ardına skandallar patladı. Eskişehir’de ortaya çıkartılan YGS skandamında soruların çalındığı ortaya çıkartılırsa sınavın iptali gündeme gelebilecek.

Eskişehir Emniyeti’ne gelen bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmada orta öğretimden yüksek öğretime geçiş sınavının birinci aşaması olan ve 11 Nisan’da yapılan 1.5 milyon öğrencinin katılımıyla yapılan YGS’ye ait matematik sorularının yanıtlarının, Diyarbakır’dan Türkiye’nin 16 değişik ilindeki öğrencilere SMS yolu ile gönderildiği belirlendi. Dönemin Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yönettiği soruşturmada Metin Gökşen adlı öğrenciye ulaşıldı ve soruların yanıtları Gökçen’in telefonunda bulundu. Yakalanan Gökşen ifadesinin alınmasının ardından sevk edildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmanın derinleştirilmesi üzarine yanıtların Diyarbakır’dan Y.K.’nin telefonundan Türkiye’ye yayıldığı ortaya çıkarıldı.



16 ilde 108 isim belirlendi

Teknik takip sonucu matematik yanıtlarının sınav saatinde SMS yoluyla 16 ilde 108 kişiye gönderildiği belirlendi. Durum Avcı’nın talimatıyla ÖSYM’ye bildirildi. ÖSYM’den sınava girenlerin ortak cevaplarının belirlenmesi talep edildi. Ancak polisin 4 ay önce yazdığı yazıya ÖSYM herhangi bir yanıt vermedi.

Olayı ‘organize’ olarak değerlendiren polis, cevapların gönderildiği isimlerin mezun olduğu lise ve devam ettiği dershaneleri de mercek altına aldı. Organizasyonda herhangi bir grubun etkisi ya da bir terör örgütü bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor.



Avcı: Cevaplar adayın cebinde

Eskişehir eski Emniyet Müdürü olan Hanefi Avcı, kopya olayını VATAN’a şöyle anlattı: “11 Nisan’da Metin Gökçen’i gözaltına aldık. Evine baskın yapıldı, bilgisayarı ve cep telefonu incelendi. Cebine 30 sorunun cevabının geldiği anlaşıldı. Konu ÖSYM’ye ve Eskişehir Başsavcılığı’na iletildi. Emniyet, savcılık ve ÖSYM’nin araştırması devam ediyor diye biliyorum ama beklemek gerekiyor. Bu kadar insanın menfaatini ilgilendiren bir olayda insanlar bencil düşünüp bilgileri kendi iyiliği doğrultusunda kullanabiliyor. Bu her toplumda vardır.”

Haberin Devamı