Gazete Vatan Logo
Magazin Son sahnede yine ‘full’ çekti

Son sahnede yine ‘full’ çekti

Sevenlerinin alkışları arasında son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren tiyatronun duayen ismi Müşfik Kenter (80) dün sevenlerinin alkışları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Ablası Yıldız Kenter, son kez sahneye çıkan kardeşinin tabutu başında, gözyaşları eşliğinde, “Müşfik bak, salon full dolu” dedi.

Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen enfeksiyon nedeniyle önceki gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter (80) son yolculuğuna uğurlandı. Kenter için ilk tören Kenter Tiyatrosu’nda düzenlendi. Sanatçının ablası tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter sahneye çıkarak ‘Şimdi salon full dolu efendim” diyerek konuşmasına başladı. Kenter, ‘Genç yaşlarda benim ilk hocalarımdan biri oldu. Müşfik’ten en çok doğallığı öğrendim. Sahici olabilmeyi, gerçek olabilmeyi ve bunu büyük bir sadelik içinde gösterişsiz yapabilmeyi Müşfik’te gördüm. Hiç belli etmeden onun ortaya koyduğu ustalığını izleyerek büyüdüm. Ona minnettarım. Müşfik olmasaydı Kenterler olmazdı. Kenterler diye bir şey oldu, Müşfik’in sayesinde oldu. Ona hep ihtiyaç duydum. Onu hep gıptayla izledim. İlk öğrencim ve en büyük, en değerli hocam oldu’ diye konuşmasını sonlandırdı.

KENTER’İN VASİYETİ: Kenter yerini sanatçının eşi Kadriye Kenter’e bıraktı. Kadriye Kenter sahneye çıkar çıkmaz Müşfik Kenter’in vasiyet ettiğini ve kimsenin arkasından konuşmasını istemediğini dile getirdi. Sadece salonu dolduran herkese teşekkür ederek, “Çok huzurluyum. Çünkü, ona hayatımın güneşi olduğunu ömür boyu söyledim. Son anımıza kadar o da bana söyledi. Sizler için teşekkür ettim. Sizler için şükrettim. Onun her yerini öptüm. Ayaklarının altına kadar öptüm. Hepiniz için öptüm. Şükürler olsun Müşfik Kenter’i tanıdığım için. Onun sayesinde çok fazla Müşfik var, çok fazla sevgi var. Onun sayesinde çoğalttık sevgileri” diye konuştu. Son olarak sahneye öğrencileri çıkıp hocalarına son kez teşekkür etti. Konuşmaların ardından sahneye Müşfik Kenter’in yer aldığı oyunlardan fotoğraflar yerleştirildi ve Kenter’in sesinden Orhan Veli’nin şiirleri dinletildi.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI: Ardından Müşfik Kenter’in naaşı omuzlara alınarak cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camii’ne götürülmek üzere cenaze aracına konuldu. Cenazeye sanat, televizyon ve politika camiasından birçok isim katıldı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP’li Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Meltem Cumbul, Mehmet Ali Erbil, Oktay Kaynarca, Erdal Özyağcılar, Perran Kutman, Tekin Akmansoy, Rutkay Aziz, Yetkin Dikinciler, Kadir İnanır, Ragıp Savaş, Güven Kıraç, Sinan Tuzcu, Mehmet Ali ve Mustafa Alabora, Bekir Aksoy, Ali, Poyrazoğlu, Erol Evgin, Güven Kıraç, Erkan Can, Fırat Tanış, Şemsi İnkaya, Zafer Ergin, Bülent Kayabaş, Aydemir Akbaş gibi ünlü simalar da cenazedeki yerlerini aldılar. Eşi Kadriye Kenter Müşfik Kenter’in naşının başında uzun süre dua etti. Cenaze töreninde sıcaktan dolayı bayılanlar oldu. Usta oyuncunun naaşı alkışlar eşliğinde uğurlandı.

Cenazesi Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yalnız bırakmadılar

Ragıp Savaş: Ölüm Allah’ın emri ayrılık olmasaydı. Bu ayrılık çok üzücü.

Şemsi İnkaya: Keşke herkes onun öğrencisi olabilme şansına erişseydi. Biz çok şanslı bir nesiliz.

Erol Evgin: Çok büyük bir sanatçıydı. Ondan Hamlet oyununu izlemiştim. Büyülenmiştim. Onu unutmayacağız.

Aydemir Akbaş: Türkiye’de tiyatrocu üç adam tanırım. Müşfik Kenter onlardan biriydi. Gerisi hikaye” diye konuştu.

Haldun Dormen: Türk tiyatrosu ve dünya tiyatrosu için büyük bir kayıp. İnşallah unutturmamaya çalışırlar” dedi.

Bekir Aksoy: Dünya çapında bir oyuncuydu. Hepimizi şu an olduğumuz yere o getirdi. Dünyamızın en özel insanlarından birisiydi. Onunla aynı oyunda oynama şerefine eriştim. Her şeyden önce iyi bir insan olunması gerektiğini öğretti. Çok üzgünüm.

Mustafa Alabora: Bütün oyuncuları bir yere koyup onu ayrı bir yere koymak lazım. Kendisini 64 yılında tanıdım. Ne denebilir ki Müşfik abi işte. Allah rahmet eylesin” dedi.

Haberin Devamı